Mit egyél a nyáron? 10 egészséges finomság (2. rész)

Kétrészes cikksorozatunk első részében leírtuk, hogy miért jó választás a nyári melegben avokádót, kék áfonyát, narancsot, spenótot és sárgadinnyét enni, és a felsorolás még nem ért véget, hiszen tartogatunk neked 5 másik egészséges finomságot.

És a jó időben ezekre nagy szükség van: a meleg beköszöntével szervezeted könnyebb, sok folyadékot tartalmazó ételeket kíván, másrészt ilyenkor sem csökken a bűnözés mértéke…

… elég csak a fagyira gondolni, amiből – kis túlzással – vödörszámra fogyasztunk ebben az időszakban.

nyar_1.jpg

Az egészséges táplálkozás nem megy nyaralni

A megfelelő, tartalmas étrendről ezért nyáron sem feledkezhet meg az ember. A friss zöldségek és gyümölcsök nemcsak felfrissítenek, de folyadékkal is ellátják a szervezetedet, és értékes tápanyagokat vihetsz be, hogy legyen erőd a mindennapok kihívásaihoz. Ezért is ajánljuk ennyire a különböző smoothie-kat, amik igazi energiabombák.

Reggelihez érdemes avokádót, paradicsomot, paprikát és uborkát enni; tízóraira vagy uzsonnára gyümölcsöt (almát, banánt, kék áfonyát, mangót); az ebéd mellé pedig sok (zöld) salátát. A gyümölcs tökéletesen helyettesíti a finomított cukrokkal teli nasikat; jó ötlet ezeket majszolni, vagy akár sütemények/desszertek készítésekor inkább ezekhez nyúlni.

Kánikula idején nem árt a nehéz ételeket is kerülni; a jó szaftos, zsíros pörkölt nem ideális választás, a lecsó ezzel szemben nemcsak príma reggeli, de akár ebédidőben is laktató.

Nem célszerű leállni a vitaminokkal sem, hogy az őszi-téli időszakra még véletlenül se merülj le, és ha eddig nem tetted, akkor csempészd be a mindennapokba a hidegen sajtolt olajok használatát (extra szűz olívaolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj vagy kukoricaolaj).

És persze nem szabad kiiktatni a halak fogyasztását sem, illetve érdemes a könnyebb húsokra támaszkodni a hőségben (csirke, pulyka); jöhetnek a – tartósítószermentes – grill sajtok is, hogy a szervezet egy picit fel tudjon lélegezni a húsdömpingből.

De ezek még csak általános tanácsok: az ördög a részletekben lakozik!

nyar_2.jpg

6. Görög joghurt (mármint a natúr!)

Igazi jolly joker, mert kiváltja a sima joghurtot, miközben tökéletes alapja turmixnak, dresszingnek és desszertnek. Mi azért szeretjük, mert sokféleképp felhasználható, emellett egészséges és része lehet a fogyókúrának is.

Előnyei:

  • a hagyományos joghurthoz képes kevesebb szénhidrátot, viszont több fehérjét tartalmaz (intenzív testmozgást végzőknek ezért kifejezetten ajánlott a fogyasztása)
  • kiváló probiotikum (tele van „jó” baktériumokkal, ezért szabályozza és serkenti az emésztést)
  • vérnyomáscsökkentő és immunerősítő hatása is van
  • könnyed és tápláló
  • krémes állaga miatt szinte eteti magát (de vigyázz, kalóriában és zsírban azért gazdagabb, ezért nem lehet mértéktelenül fogyasztani)

… és persze végtelen az ízesítési lehetőségek száma.

Akinek nincs feles zsírpárnája, az házi lekvárral is felturbózhatja; ellenkező esetben banánnal, kék áfonyával, eperrel, barackkal javasoljuk ízesíteni. Egyik kedvenc receptünk eleme: görög joghurt banánnal turmixolva, natúr müzlire öntve, fahéjjal megpörgetve. Semmi extra édesítésre nincs szükséged, és úgy rendberakja a gyomrodat, hogy öröm átélni. De a görög joghurt salátaöntetként is mennyei; korai vacsora esetén pompásan feldobja a zöldeket.

A javasolt napi mennyiség 2-3 dl, de hát senki nem mondja, hogy csak görög joghurt fogyasztásából kell állnia egy napodnak. Uzsonnára és tízóraira viszont tökéletes és egészséges desszertalap; sőt, az igazi gurmék nemcsak mártásokhoz és salátához, de pácok sűrítéséhez is használják.

Jó alternatíva még a kefir is, amit annak enyhe szénsavassága miatt jól esik kortyolgatni a nyári hőségben.

nyar_3.jpg

7. Cukkini

Magyar ember örömmel vitázik az élet egyik legfontosabb kérdéséről: kerüljön-e cukkini a lecsóba, vagy ez a franciás hozzáállás igazi szentségtörésnek számít?

Mi megengedők vagyunk (és rád bízzuk, hogy neked melyik módszer jön be), de a cukkini előnyeiről nem hallgatunk:

  • 95 százaléka biológiailag aktív víz, ezért nyáron különösen fontos sokat enni belőle
  • rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (az antioxidánsok mellett nagy mennyiségben találsz benne C-vitamint, B9-vitamint, béta-karotint, cinket, folsavat, káliumot, kalciumot és mangánt)
  • cserébe kevés benne a kalória (és nem terheli meg a gyomrot)
  • gyulladáscsökkentő hatása van
  • segít a koleszterinszintet kordában tartani
  • javíthatja a csontok egészségét

A tök, az uborka és a sárgadinnye rokona szerencsére itthon is egyre népszerűbb: eheted párolva, sütve, grillezve (akár főzelékként); lehet köret, saláta és fasírt hozzávalója, és persze a legszigorúbb fogyókúrába is beilleszthető (főleg, hogy a cukkini vízhajtó hatással bír).

Igazi sláger a nyári időszakban húsok mellé; és ha véletlenül nincs a boltban, akkor bátran vegyél uborkát helyette, hiszen az olcsón kapható „rokon” is tele van antioxidánsokkal (plusz K-vitaminnal).

nyar_4.jpg

8. Lazac

Nehéz húsok helyett magas tápértékű és kivételes ízű alternatíva: bár a lazac nem tartozik az olcsó ételek közé, érdemes valahogy beszorítani az étrendbe; legalább hetente egyszer. A lazac rendkívül értékes, de alacsony kalóriartartalmú tápanyagforrás, amely

  • (esszenciális) omega-3 zsírsavakat és
  • sok fehérjét tartalmaz,
  • valamint egy astaxantin nevű festékanyag van benne, ami növelheti az immunrendszer aktivitását

A rendszeres lazacfogyasztással megfelelő energiához juthatsz, ráadásul a gyulladáscsökkentő hatás miatt megvédheted a szívedet és megelőzheted a DNS károsodását.

De miért olyan fontos az, hogy esszenciális zsírsavakat juttassunk be a szervezetünkbe? Vagyis az „omegákat”, amik bár létfontosságú szerepet játszanak a szervezet működésében, azokat mégsem tudja testünk önmagától előállítani…

Menjünk egy picit vissza az időben: emlékszel még arra, amikor minden rosszért a zsírt okolták? Szegény öregapáink nem is értették, miért lett hirtelen tiltólistás a szalonna és a kolbász; és hogy miért lett hirtelen (hazug) aduász a margarin. Aztán persze elmúlt ez is: idővel a kutatók rájöttek, hogy nem minden zsír gyilkos (ahogy nem minden szénhidrát sem rossz), és hogy vannak olyanok, amiket szervezetünk nem fog tudni magától előállítani, mégis nélkülözhetetlen a jelenlétük.

Azok ugyanis üzemanyagként funkcionálnak; azokat igenis (ételek segítségével) kell bevinni, és azok fő szervrendszereink működését támogatják (szív- és érrendszer, immunrendszer).

Ma már tudjuk – néhány kitérő után –, hogy az omega-3 zsírsavakat be kell illeszteni az étrendbe, ha hosszú távon is egészségesek szeretnénk lenni. Nem véletlenül mondják, hogy a halakat (és sok olívaolajat) tartalmazó mediterrán étrendnek milyen kedvező hatásai vannak, hiszen az bizonyítottan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

nyar_5.jpg

9. Quinoa

Az egzotikus köret… főleg azért, mert sokan még most sem is ismerik, miközben egyre több boltban kapható már (szerencsénkre). A Dél-Amerikából származó növény magjainak alacsony a szénhidrát-, viszont magas a fehérje- és az ásványianyagtartalma.

Mivel nem gabona, ezért gluténmentes, tehát az allergiások is fogyaszthatják, sőt, még a fogyókúrába is beilleszthető, hiszen – viszonylag – kevés kalória van benne. Ideális fehérhúsok és halak mellé, és szinte ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst.

Hogy finom legyen, főzés előtt öblítsd le, majd kétszeres mennyiségű vízben főzd 15-20 percig, amíg szinte az összes folyadék elfő. Nemcsak köretként, de tejjel (kásaként) is fogyaszthatod, ezért reggel is jól fog esni.

nyar_6.jpg

10. Görögdinnye

Egy mézédes, desszertnek is beillő gyümölcs, ami magas víztartalma miatt remek hidratáló a nagy melegben. A rostokban, A-vitaminban, C-vitaminban, karotinoidokban, káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag görögdinnye remekül támogatja a szervezet méregtelenítését, hiszen serkenti a vizeletürítést.

Persze nem egy jó nagy karéj zsíros (fehér) kenyérrel kell enni, de sebaj, magában is rendkívül jó, plusz finom smoothie-k összetevője is lehet. A legegyszerűbb, ha citrommal, nagyon pici mézzel és vízzel kevered (turmixolod), majd jégkockával és mentával bolondítod.

Tessék, a mi egyik kedvencünk:

A görögdinnyét nemcsak azért szeretjük, mert finom, hanem azért is, mert

  • csökkentheti a magas vérnyomást
  • segít pótolni az elveszített folyadékot és ásványi anyagokat (a hőség idején ez aranyat ér)
  • rendszeres fogyasztásával erősíthető az érfal
  • jót tesz a bőrnek és a hajnak
  • enyhíti az izomfájdalmat
  • és még a rákmegelőzésben is hatékony

És ezzel végére is értünk a 10 elemes felsorolásnak. Ha odafigyelsz az étkezésedre, és annak részévé válik ez a 10 finomság, akkor gondoskodhatsz a létfontosságú tápanyagokról, és egészségesebb életet élhetsz.