Itt a válasz: ennyi rostot kell enned!

Tudjuk, valóban hatásvadász a cím, de nem hazudtunk: egy 40 éves periódust átölelő kutatás után végre választ kaptunk arra a kérdésre, hogy mennyi rostot kell fogyasztani, ha el szeretnénk kerülni a krónikus betegségeket és a korai halálozást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérésére készült tanulmány a The Lancet nevű folyóiratban jelent meg. Bár az életmód és az egészség kapcsán 100 százalékosra ígérni semmit nem lehet, de a szakértők szerint a szóban forgó mennyiség elég lehet ahhoz, hogy a te szervezeted is megfelelő védelmet kapjon a nem fertőző betegségek és az elhízás ellen.

A krónikus betegségek árnya

Amikor azt olvassuk/halljuk, hogy (Magyarországon) minden második ember krónikus beteg és hogy nyolc évenként megduplázódik ezek kockázata, akkor jogos kérés az, hogy egy picit pontosítsunk és edukáljunk.

Mi az, hogy krónikus betegség? Mit értünk ez alatt a fogalom alatt?

A WHO a hosszan tartó, lassú javulást mutató kórokat nevezi így, és ide tartoznak:

  • a szív- és érrendszeri betegségek (krónikus szívbetegség, magas vérnyomás)
  • az elhízás
  • a cukorbetegség
  • a reflux
  • a hormonális egyensúlyban lévő endokrinbetegségek
  • az asztma
  • az allergia
  • valamint a mozgásszervi betegségek

A daganatos megbetegedések még nem számítanak krónikus betegségnek, de az orvostudomány fejlődésével egyre több típusról gondolják úgy a szakértők, hogy már ebbe a kategóriába kellene sorolni.

Az ideális mennyiség (rostból)

A kutatást Jim Mann, az új-zélandi Otago Egyetem professzora és Andrew Reynolds, a Dunedin School of Medicine posztdoktori ösztöndíjasa vezette, és a két szakértő 185 különböző kutatást összegzett, amelyek majd’ 5000 ember életét követték le az évek során.

A vizsgálat 40 évnyi kutatási anyagból arra a következtetésre jutott, hogy rostokból naponta 25-29 grammot kellene fogyasztanunk. Csak viszonyításképp: az Egyesült Államokban 15 gramm a napi átlag; a magyar helyzetről nincs pontos számadatunk, de azt tudjuk, hogy az alsó határt legfeljebb a férfiak közelítik meg. Az átlag magyar pedig legfeljebb a kívánt mennyiség 60 százalékát viszi be.

Persze, az, hogy napi 25-29 gramm, még önmagában nem ad elég támpontot, hiszen jó lenne tudni azt is, hogy milyen ételekben (zöldségekben, gyümölcsökben) van meg a szükséges mennyiség. Nagy általánosságban a kívánt napi adaghoz négy adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint egy adag teljes kiőrlésű gabonát kell enned. Rostban gazdagok a teljes kiőrlésű és rozsos kenyerek, a búzakorpa, a zab, a bulgur, a köles, valamint a hüvelyesek (bab, csicseriborsó, lencse).

Tedd a szívedre a kezed: ez azért bele kellene, hogy férjen, igaz?

Miben segítenek még a rostok?

A krónikus betegségek megelőzése mellett a rostfogyasztás

  • segít az influenza megelőzésében és átvészelésében
  • segít az emésztésben
  • magas vízmegkötő képessége miatt eltelíti a bélrendszert, ezért csökken az éhségérzet

Ugyanakkor figyelni kell a túlzott rostbevitelre is, hiszen a kelleténél (például napi 60 grammnál) több fogyasztása emésztési problémákat, például haspuffadást és hasmenést okozhat. Ennek az a hátránya, hogy a széklettel ilyenkor fontos tápanyagok is távozhatnak az emésztőrendszerünkből.

Legalább ennyire fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is, hiszen ezzel elkerülhető a székrekedés.