Szívbarát nassolnivalók:
3 isteni recept fogyókúra idejére

Abból az alapvetésből indultunk ki, hogy nincs ilyen paradoxon: egészséges és finom. Persze, bármennyit így sem ajánlunk enni ezekből a finomságokból, hiszen a valóban bűnös dolgok esetében is leginkább a mohóságunkkal van baj.

De nagyon nem mindegy, hogy egy tál granolát vagy két szem gumicukrot ehetsz-e meg büntetlenül, igaz? Mi inkább a granolát választjuk, főleg, ha olyan finom, mint az, amit lentebb mutatunk nektek, két másik szívbarát nasi mellett!

Miért kell odafigyelned…

…a hozzáadott (finomított) cukor fogyasztására?

Azért, mert rosszat teszel vele magadnak. És ha hiszed, ha nem, az átlagember legalább kétszer annyi hozzáadott cukrot eszik naponta, mint kellene. Hozzáadott cukrot; és nem a természetes változatáról, sőt, még csak nem is magáról a szénhidrátról beszélünk, hanem a finomított cukorról.

Mennyei granola

A granola valójában sült müzli, de némi extrával. A világszerte népszerű desszert pedig most már hazánkat is meghódította, pedig a sztorija bő 150 éves, és abban aktív szerepe volt például Dr. John Harvey Kellogg-nak is (igen, annak a Kellogg-nak).

A megfelelően elkészített granola előnye, hogy a jó dolgokban gazdag, a károsaktól ellenben mentes:

  • bőven van benne rost, tápanyag és vitamin
  • cserébe nincs benne cukor

Tökéletes harmóniája az ízeknek, és kellemesen ropogós.

Kezdjük az összetevőkkel:

  • 175 g datolya (lehetőség szerint ne aszalt)
  • 120 ml tahini (finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza; keleti ételekhez használják)
  • 275-300 g zabpehely
  • 140-150 g olajos magkeverék (mandula és kesu a legjobb)
  • 75 g (bio) mazsola
  • 30 g vörös áfonya (aszalt)
  • 35-40 g napraforgómag
  • 35-40 g tökmag
  • 15 g apróra vágott kókuszbél
  • fél teáskanál fahéj
  • só (opcionálisan)
  • víz

Az elkészítés sem ördögi dolog:

  1. Öntsd egy edénybe a zabpelyhet és az apróra vágott olajos magvakat.
  2. Mehet ugyanebbe a tálba a mazsola, a vörös áfonya, a tökmag, a napraforgómag és a kókuszőrlemény. Ízesítsd fahéjjal és sóval a keveréket.
  3. Kapd elő a mixert, és dolgozd össze a datolyát, a tahinit és egy kis pohár vizet.
  4. Amikor már jó krémes az állaga, akkor add hozzá a tálban található keverékhez. Ha megvagy, egyenletesen öntsd ki a végeredményt egy sütőtpapírral kibélelt sütőlapra és 30 percig süsd 150 fokon. Néha belekavarhatsz, hogy jól átsüljön minden porcikája ennek az isteni darának.
  5. Ha már jó száraz és aranyszínű a keverék, akkor vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit hűlni és öntsd az egészet egy (légmentesen lezárható) edénybe.

A granola néhány hétig tárolható így, de komoly esély mutatkozik arra is, hogy hamarabb elfogy ez a finomság.

Hogy fest a végeredmény? És mivel esik igazán jól fogyasztani? Nos, mivel éhes vagy (haha!), és természetesen teával!

Fekete babos salsa

Nagyon szeretjük a babot (írtunk is róla egy cikket, kattints ide, ha tudni szeretnéd, miért), de ez a recept még nekünk is új volt, úgyhogy rögtön kipróbáltuk, és mivel nem vagyunk az a titkolózós fajta, ezért azonnal meg is osztjuk veletek.

Tökéletes recept azoknak, akik szeretik a pikáns ízeket és a mexikói konyhát. 

Mire van szükséged a fekete babos salsához?

  • 1 konzerv babra (lecsöpögtetve, leöblítve)
  • 1 konzerv csemegekukoricára (bio, cukormentes)
  • 1 mangóra (meghámozva, apróra kockázva)
  • egynegyed apróra vágott hagymára
  • korianderre (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál limelére
  • 1 teáskanál fokhagymás sóra
  • egynegyed teáskanál köményre
  • tortillára

Hogyan készítheted el?

  1. Keverd össze az alapanyagokat (a tortilla kivételével!) egy nagyobb tálban.
  2. Tedd be egy kicsit a hűtőbe, hogy kellemes legyen fogyasztani.

Bár a tortilla alapja kukoricaliszt, azt elkészítheted teljes kiőrlésű (tönköly)lisztből is. Apró kitérő: egyesek szerint még a fehérlisztes tortilla is egészségesebb, mint a fehér kenyér, de ha ügyesen csinálod más összetevőkkel, akkor alacsony zsír- és sótartalmú, ellenben kalciumban, B-vitaminokban és rostokban gazdag finomsággal eheted együtt a babos salátádat.

A tortilla elkészítése egyszerű. Ami kell hozzá: 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12 dkg kukoricaliszt, 150 ml forró víz, 3 evőkanál extra szűz olíva olaj, fél teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor. 

A lisztet szitáld egy tálba, majd add hozzá a sót, a sütőport, az olíva olajat és a forró vizet. Gyúrd össze ezeket tésztává, aztán pihentesd 15 percig. Ezután oszd szét 8-10 részre, nyújtsd vékonyra, és süsd ki.

A salátához eheted puhábban és jól átsülten (ropogósabban) is.

Voilá!

Képtalálat a következőre: „bean corn salsa”

Házi guacamole bébirépával

Az avokádó akkora slágertermék lett az Egyesült Államokban, hogy Mexikóban már jobb biznisz ezt termelni, mint droggal üzletelni. Ha nem kísérné erőszak (és pár kellemetlen következmény) ezt a jelenséget, akkor még örülnénk is neki, de a pohár sajnos csak félig van tele…

Az avokádó persze olyan, mint az egészséges étrend legtöbb eleme: egy kiegyensúlyozott rendszernek tökéletes eleme. Nem kell minden nap (vagy minden étkezéshez) ezt enned, viszont ízletes opció, ha variálni szeretnél az étkezéseden. Használhatod szendvicsbe, salátába kockázva, magában vagy guacamole-ként. Utóbbira itt egy mennyei recept.

Hozzávalók:

  • 3 meghámozott avokádó
  • 3 gerezd meghámozott fokhagyma
  • só (ízlés szerint, de kicsivel kevesebb, mint fél teáskanál)
  • 2 közepes méretű paradicsom
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • házi majonéz (opcionális, ízlés szerint néhány csepp)
  • 1-2 teáskanál limelé
  • 1 teáskanál koriander

Így készítsd el:

  1. Turmixold össze a meghámozott, kimagozott avokádót a fokhagymával és a sóval. 
  2. Add hozzá a többi összetevőt. 
  3. Fogyaszd bébirépával (bio változattal).

Való igaz, pár perccel tovább tart, mint kinyitni egy zacskó csipszet, de sokkal több jót teszel magadnak vele, mint amennyi “kényelmetlenséggel” jár. Tudjuk, hogy tudod, hogy igazunk van! 

Jó étvágyat!