Zöld teás turmix banánnal és áfonyával? Igen!

Van egy olyan érzésünk, hogy ezért a turmixért kifejezetten hálás leszel, hiszen a végeredmény nemcsak istenien finom, de egészséges is. Ráadásul a smoothie-készítés egyik előnye épp az, hogy a hatóanyagok nagy részét megőrzöd, és azokat egy ízletes energiabombával viheted be. A megvalósításhoz szükséges néhány perc pedig azoknak is rendelkezésükre áll, akik minden nap rohannak.

A zöld teás turmix banánnal és áfonyával erőt ad, emellett fogyókúra idején is ihatod (a mérték a lényeg, ugyebár), valamint beillesztheted a méregtelenítés időszakába és a refluxos étrendbe.

Recept a cikk végén!

Tea a turmixban? Ez most komoly?

Igen, az!

A turmixkészítésről szóló cikkünkben már leírtuk, hogy alapfolyadék lényegében bármi lehet, és nemcsak vizet, hanem teakoncentrátumot is használhatsz. A Fogyasztó Teakeverék például tökéletesen passzol az ananásszal és a sárgadinnyével, és jeges teát is viszonylag gyorsan készíthetsz, hosszadalmas hűtési procedúrák nélkül.

A teakoncentrátum készítését leírtuk ebben a cikkben, érdemes elolvasnod, ha esetleg lemaradtál volna róla. A főzet előnye pedig az, hogy a teában található vízoldható vegyületek kioldódnak, így a hatóanyagokat nemcsak a teával, hanem a teát alapfolyadéknak használó turmixokkal is beviheted már.

Ezért szeretjük a zöld teát

És ajánljuk is, sőt, nagyon sok teakeverékünknek fontos összetevője (Fogyasztó Teakeverék, Nap Teája), hiszen pozitív egészségügyi hatásait rengeteg kutatás igazolta.

A zöld tea ugyanúgy a Camellia sinensis nevű növény leveleiből készül, mint például a fekete tea, a mate tea, a fehér tea vagy oolong, de a feldolgozás során nem fermentálják. A rövid pörkölés és gőzölésnek (vagyis a minimális oxidációnak) köszönhetően megmarad a tea zöld színe és magas antioxidáns-tartalma.

Élettani hatásai (amit különböző vizsgálatok már megerősítettek):

  • rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert
  • véd a sejtszintű károsodásoktól
  • segít megelőzni a fogszuvasodást, és hatékonyan védekezhetsz vele a fogínybetegségek ellen
  • rákmegelőző hatása van
  • csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét
  • lassítja az öregedést
  • támogatja az agyműkődést
  • serkenti a zsírégetést (ezért is fontos összetevője a Fogyasztó Teakeveréknek)
  • javítja a teljesítőképességet (és ezért van benne a Nap Teájában, ami a kávé finom, kíméletes alternatívája)
  • védi a bőrt a napfény okozta károsodásoktól

zold_tea2.jpg

Gyümölcsök: szabad, nem szabad?

Sok benne a cukor…

Nem szabad főétkezés után és lefekvés előtt enni…

A fogyókúrát is tönkreteheti…

És persze ki tudja, milyen növényvédőszereket használtak hozzájuk…

Sok jót és rosszat is lehet hallani a gyümölcsökről, ezért pár fontos dolgot tegyünk tisztába.

A gyümölcsben található fruktóz magában a gyümölcsben tökéletesen jó helyen van: nem kivonatról beszélünk, hanem más hatóanyagok társaságában található, lassan felszívódó cukorról. Amit ráadásul a máj dolgoz fel ebben a formában, tehát a szervezeted nem kap egy almától szükségtelen inzulinlöketet. Tudod, hasonló a helyzet a teljes kiőrlésű gabonával; a fehér liszt a szinte csak szénhidrátot tartalmazó magból készül, a teljes kiőrlésű változathoz viszont a teljes búzaszemet felhasználják (abban pedig sok más hatóanyag is benne van, segítve a szénhidrát megfelelő felszívódását).

Ettől függetlenül tény, hogy a gyümölcsökben cukor van, ezért lefekvés előtt már nem célszerű enni belőlük, hiszen erre a plusz energiára alvás közben nincs szükséged. Kerülni kell főétkezés után is, lévén a gyümölcsöt gyorsabban megemészted.

Egy reggeli vagy délelőtti (netán sportolás előtti) turmixhoz viszont a megfelelő gyümölcs ideális választás: energiát ad, egészséges és finom. Az áfonya antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, a banánban pedig rengeteg a kálium és a magnézium. Előbbi jót tesz az immunrendszernek, utóbbi pedig jótékony hatással van a vérnyomásra és a szívre, valamint védi a csontokat.

A recept maga

Hozzávalók 1 főnek:

  • 0,5-1 dl zöld tea koncentrátum (ízlés szerint)
  • 1 vagy 2 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • 150 gramm fagyasztott áfonya
  • fél banán
  • 1dl szójatej (vagy mandulatej, rizstej)

 Elkészítés:

  • Első lépésként készítsd el a zöld tea koncentrátumot. Figyelj arra, hogy a zöld teát ne forró vízben áztasd ki, és hogy annak nem kell annyi idő, mint például a teakeverékeinknek (10-12 perc helyett 2-3 percet javaslunk; refluxosok esetében ez maximum 30-60 másodperc legyen).
  • Ezután turmixold össze a banánt, az áfonyát és a szójatejet.
  • Add hozzá a zöld tea koncentrátumot a gyümölcsök kavalkádjához, és turmixold őket krémesre. Tehetsz egy kis jeget is a keverékbe.
  • Öntsd ki egy pohárba, ha kész vagy, és fogyaszd frissen.

A végeredmény egy cirka 300 kalóriás, zsírban szegény, viszont rostanyagokat, fehérjét és nátriumot tartalmazó finomság. Egészséges, itatja magát, de vigyázz: könnyű rászokni.