Hogyan készíthetsz egyedi turmixot?

Imádjuk a turmixokat, és néhány kedvencünket már bemutattuk nektek, de sokan kérdezik azt is tőlünk, hogy lehet-e kísérletezni saját recepttel, vagy mindenképp ragaszkodni kell-e a leírt összetevőkhöz.

Nos, kezdjük a jó hírrel: lehet, szabad, kell is kísérletezni, hiszen mindannyian mások vagyunk, így az is lehet, hogy egy-egy receptet neked is alakítgatnod kell ahhoz, hogy az végül passzoljon hozzád.

Teakeverékek esetében létfontosságú a szinergia, de zöldségek, gyümölcsök és egyéb összetevők kapcsán már nem ilyen szigorú az elvárás. Legfeljebb arra kell ügyelned, hogy olyan összetevőket válassz, amelyeket ehetsz (például refluxosként vagy diétázóként, utóbbi esetben mondjuk ne turmixolj papayát banánnal a magas kalóriatartalom miatt), illetve figyelned kell még a mennyiségre is (elvégre a turmixtól is hízhatsz)

A másik jó hír, hogy nem csak engedjük, de most meg is támogatjuk a kísérletezést némi tudásanyaggal. Ezért e cikkünk igazi tolvajkulcsot ad a turmixokhoz: bemutatja a legfontosabb összetevőket (típusonként), valamint egyfajta sorrendet is felvázol.

Fontos: ez már nem belépő szint, így ide csak azoknak érdemes merészkedniük, akik már kipróbálták az alapokat, és akik nem most készítenek először smoothie-t.

turmix_alap.jpg

1. Az alapfolyadék

Ez minden turmix alapja, ami a végeredmény ihatóságáról gondoskodik. A mennyiség kapcsán nincs megkötés (attól függ, milyen állagú smoothie-t szeretnél), és az lehet

  • tiszta víz
  • kókuszvíz
  • nem édesített kókusztej
  • 100 százalékos (lehetőleg otthon, általad facsart) gyümölcslé
  • vagy teakoncentrátum (lásd később)

Bár mutattunk már neked megoldásteákból készült smoothie-kat (például Fogyasztó Teakeverék plusz ananász, Reflux Teakeverék plusz sárgadinnye), de a komolyabb változatokhoz inkább egykomponensű teákat vagy gyümölcsteát javaslunk:

  • zöld teát a zöld- vagy gyümölcsturmixokhoz
  • fekete teát a markáns, karakteres ízek érdekében (reggelire kiváló ötlet lehet annak koffeintartalma miatt)
  • fehér teát azoknak, akik lágy finomságokat szeretnének
  • Gyerekteát a piciknek

2. Jöhetnek a legfontosabb hozzávalók

A második lépés a legfontosabb hozzávalók összegyűjtése. És ekkor már persze döntened kell: banános, krémes finomságot, vagy például zöld keveréket szeretnél inni? Gyümölcsös vagy zöldséges smoothie-ra vágysz inkább? Egzotikust vagy egy hagyományos vitaminbombát akarsz?

Javasolt összetevők (cirka 100-150 grammra van szükséged egy főnek):

  • banán (bogyós gyümölcsökkel, joghurttal lehet keverni)
  • alma (zöldséggel menő)
  • narancs (répával vagy kivivel kiváló ötlet keverni)
  • kivi (szintén mehet hozzá a zöldség)
  • dinnye (görög és sárga egyaránt; a görög gyümölcsökkel, a sárga joghurttal keverve nagyon finom)
  • bogyós gyümölcsök (markáns szín és íz, olyanhoz mennek jól, ami krémesebb, lágyabb ízvilágot eredményez)
  • répa
  • uborka
  • ananász (kókusszal jó ötlet lehet, lásd 5. pont)
  • mangó
  • barack (őszi, de inkább sárga)

Bár néhány opciót felvázoltunk, a tényleges párosításokat te is kikísérletezheted. Hatóanyagok, íz, állag, szín… bármi alapján, a lehetőségek száma korlátlan.

 

3. A következő lépés: krémesítés

Vagyis azoknak az összetevőknek a használata, amelyektől lágy lesz a smoothie; amitől egy kicsit összeáll, és ami selymesen végigsimítja a torkodat, miközben elfogyasztod. Jól hangzik? Ne is gondolj semmi bonyolultra: jöhet

  • az avokádó
  • a kókuszhús
  • a kínai kel
  • a mángold
  • vagy a kedvencünk, a görög joghurt

Ha nem használtad fel a 2. pontnál, akkor most a banán is jó ötlet lehet (de ne egyet vagy egy nagyot használj, hanem egy felet). Ezek az (amúgy lédús) összetevők abban hasonlítanak egymásra, hogy nagyon izgalmas, karakteres formát adnak a smoothie-dnak, miközben egy sor értékes tápanyagot is bevihetsz általuk.

És persze ne feledd, a turmixolás közben ezek a tápanyagok nem (vagy csak kisebb mértékben) vesznek el. Tehát számít az, hogy a banánban milyen sok kálium és magnézium, vagy a kínai kelben mennyi rostanyag és fehérje van.

turmix_alap_3.jpg

4. A zöldek

Egy gyümölcsös turmixnál ez kihagyható, de egy zöld vitaminbombánál elengedhetlen összetevő: 50-100 grammra van szükséged belőlük, és próbáld ki a kínai kelt, a kelkáposztát, a mángoldot vagy a spenótot…

… már ha valamelyiket fentebb nem lőtted ki. Ha ott megvolt, akkor bátran adj a turmixodhoz egy másikat a felsorolásból. A spenót például csodaösszetevő, hiszen vasban, klorofillben és rostokban gazdag. Ha nem turmixról van szó, akkor nyersen akár köretként is érdemes fogyasztani.

Ja, és a spenót kiválóan megy a banánnal, ha hiszed, ha nem. Mi sem hittük. De aztán kipróbáltuk.

5. Maxold ki az élményt!

Jöhet

  • egy teáskanál chia mag
  • vagy egy teáskanál kókusz (főleg, ha ananász volt a fő összetevőd)
  • vagy némi szuperétel (gránátalma, acai), bátran mehet por formájában
  • vagy spirulina alga, esetleg chlorella

Turmixold össze ezeket a meglévő keverékkel, és ne félj kísérletezni. Ezek egy sor értékes mikrotápanyagot tartalmazó finomságok, de értelemszerűen nem passzentosak mindenhez.

A chia magot – ami eltelít és segít a fogyókúrában – érdemes a banánnal és a spenóttal kipróbálni; a porok mehetnek a bogyós gyümölcsös turmixokba; a spirulina pedig nemcsak a banánnal, hanem a zöld smoothie-kal is passzentos.

6. Fűszerezd meg egy picit

A turmixodat – utolsó lépésként – feldobhatod némi fűszerezéssel is: ilyenkor egész nyugodtan fordulhatsz a cayenne bors, a rozmaring, a gyömbér, a bazsalikom, a rozmaring, a fahéj vagy a koriander, illetve a citrom és a lime felé.

Ne feledd, a fűszereknek amúgy is fontos szerepük van, főleg, ha nem főzöd ki belőlük a hatóanyagokat: magas ORAC-értékük miatt védik a szervezetedet a sejtszintű károsodástól.

Hogyan készíthetsz teakoncentrátumot?

Ne gondolj semmi bonyolultra, mert a teakoncentrátum valójában azt jelenti, hogy megváltoztatod a teafű és a teavíz arányát. Vegyünk egy életszerű példát: nyáron szeretnél a lehető leggyorsabban jeges teát inni, és például egy literes kulacsban magaddal is vinnél, mondjuk egy kirándulásra.

Mit fogsz ilyenkor csinálni? Megtervezed 1,5 liternyi tea lefőzését, és ehhez 3 púpozott teáskanál teafüvet mérsz ki. Csakhogy végül nem 1,5 liter (forró) teavízben, hanem 2-3 deciben áztatod ki ezt a mennyiséget; amikor pedig a hatóanyagok kiáztak, akkor kiegészíted ezt a koncentrátumot hideg vízzel vagy jéggel.

Az íz ugyanolyan lesz, mintha a 3 teafüvet 1,5 liter vízben áztattad volna ki, de nem kell bíbelődnöd a hűtéssel. És ez nyáron (vagy turmix készítésekor) igazán jó hír, amikor azonnal és nagyon szeretnél végre valami hideg finomságot.