Hogyan készítsd el a zöld teádat?

Mindenki ismeri, és mindenki tudja, hogy milyen egészséges, de lefogadjuk, hogy csak kevesen vágják fejből a zöld tea elkészítésének lépéseit. Nem mondanánk, hogy buktatók sorával van tele a folyamat, hiszen nem atomfizikáról beszélünk, de azért néhány dologra nem árt, ha te is odafigyelsz.

Először is, mi a kínai Gunpowder zöld teát ajánljuk, amely nevét (jelentése: puskapor) onnan kapta, hogy a pörkölés és gőzölés során golyó alakúra sodorják a tealeveleket. A típus másik násik neve a gyöngy tea; a fentiek ismeretében ezt már nem is kell magyarázni.

A Gunpowder zöld teának erősteljes, füstös íze van; sokan ezt imádják benne, amit nem is csodálunk. Élénkítő hatással bír, az elkészítést követően pedig egy lágy, sárga színű, illatos finomság kerül a bögrébe, aminek egészségvédő hatása közismert.

És akkor jöjjenek a lépések!

zold_tea2.jpg

1. Milyen vizet használj hozzá?

Ha kellően vicces akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy tisztát, de valóban fontos az, hogy mibe kerül a teafű, tehát ne bagatellizáljuk el ezt a kérdést.

A megfelelő teavíz klórmentes, viszont alacsony az ásványianyag-tartalma (a csapvíz és a legtöbb ásványvíz így már kilőve). Utálni fogsz, de a tiszta forrásvíz az egyik legjobb opció. Hogy nem egyszerű beszerezni? Ez sajnos így igaz.

A megfelelően szűrt csapvíz jó választás lehet (függően attól, hogy hol élsz, és hogy ott milyen kemény a víz); ehhez ma már elérhetőek olyan szűrőberendezések, amit a csaptelephez szerelhetsz, és amelyek megtisztítják a vizet az abba nem való szerves és szervetlen anyagoktól.

forras_viz.jpg

2. Forrald fel!

Ne a mikróban, és ne is műanyag vízforralóban. Apróságnak számít, de nem az. Ehhez a folyamathoz érdemes rozsdamentes acélból készült vízforralót használni, vagy jöhet a klasszikus megoldás (gáz- vagy villanytűzhely, ráérős pillanatok).

A mennyiségi kérdés szerencsére ennél egyszerűbb: egy bögréhez 450-500 ml vízre lesz szükséged, és ehhez egy púpos teáskanálnyi zöld teát fogsz majd hozzáadni.

A legjobban akkor jársz, ha a teafüvet klórmentes papírfilterbe teszed (mert ugye szálas teát használsz), de tűrt opció még a fémből készült teatojás és szűrő.

3. Jöhet az áztatás

De mielőtt ezt még megtennéd, a zöld teánál ügyelj arra, hogy sose forrázd le a teafüvet. Mi úgy szoktuk csinálni, hogy a víz felforralása után egy picit várunk, hogy az visszahűljön, illetve azt is belekalkuláljuk, hogy kiöntéskor is csökken némiképp a hőmérséklet. Más inkább arra figyel, hogy mikor jelenik meg az első gőzfelhő (és akkor leállítja a melegítési folyamatot); a számodra megfelelő módszer kiválasztását rád bízzuk.

Az ideális hőmérséklet amúgy 70-80 fok.

Zöld tea esetében erre azért van szükség, hogy a túl forró víz miatt ne veszítsük el a fontos hatóanyagokat; az ezt a teatípust tartalmazó Fogyasztó Teakeverék esetében viszont nem ugyanezekre a hatóanyagokra van szükségünk, tehát ott nem kell erre figyelned.

A víz kiöntése után azonnal fedd le a csészédet vagy a bögrédet, és az áztatás ideje szigorúan 2-3 perc. Ha ezt túlléped, akkor a zöld tea keserű lesz, ezért a testesebb ízt kedvelőknek azt javasoljuk, hogy inkább egy picivel több teafüvet használjanak.

Mit ne használj? És mit szabad?

Senki nem szereti a tiltásokat, de oka van, hogy ezeket leírjuk itt.

Műanyag bögrét és kanalat ne használj, a legjobb a (máztalan, többször kiégetett) kerámia, de arra figyelj, hogy azt se mosd el mosószerrel a teafogyasztás után, ehelyett csak öblítsd el tiszta vízzel.

Keveréshez fémkanalat használj, és a zöld teát mézzel vagy citrommal is ízesítheted, de annak íze és hatása akkor igazán jó, ha ezek nélkül iszod. Kerüld a cukrot és az édesítőszereket, valamint a citromlevet.

Tudj róla, hogy az egyszer kiázott zöld teát még egyszer felhasználhatod, de ez esetben már 5-8 perces áztatásra lesz szükséged. A zöld tea fogyasztását reggeltől délutánig javasoljuk, annak élénkítő hatása miatt. Érdemes kipróbálni étkezések előtt, mert a zöld tea segít abban, hogy a zsírok ne rakódjanak le, hanem energiává alakuljanak át.

Kellemes teaivást, jó egészséget!