Miért éri meg egészségesen élni?

Az elmúlt bő egy évben testközelből láthattuk, hogy egészségünk mindennél fontosabb, de erre sajnos a legtöbben csak akkor jönnek rá, amikor az veszélybe kerül.

Amikor néhány évvel ezelőtt egy hazai magánorvosi praxis vezetőjével beszélgettünk, akkor legnagyobb megdöbbenésünkre kiderült, hogy a magyarok számára nem éri meg olyan kezeléseket reklámozni, amelyek a megelőzésről szólnak.

Azóta is gyakran eszünkbe jut, hogy ez vajon igaz-e, és ha igen, miért. A válaszok még váratnak magukra, de a karanténhelyzet és a „covid-érintettség” egyértelműen megmutatta, hogy a gondolkodásunkat végre át kell alakítani.

A mi felelősségünk

Mondunk néhány sokkoló adatot (lásd itt és itt még):

  • Az elmúlt 1-1,5 évben az átlagos magyar felnőtt testsúlya 2-5 kilóval nőtt. Tovább romlott honfitársaink táplálkozási szokása, és egyre többen küzdenek mozgásszervi panaszokkal.
  • Nőtt az alkoholfogyasztás, csökkent a sportolási hajlandóság.
  • Az ingerszegény életmód miatt lelki problémákkal küzdünk.

A médiában eközben szenzációként tálalják a hírt, hogy a járványnál súlyosbító tényező lehet az elhízás, miközben ezt kutatók már a 2009-es influenzajárvány után is elmondták.

Hogy mi történt az elmúlt 10 évben? Jó kérdés. Látva a hazai adatokat, könnyen lehet, hogy ezt az időszakot elvesztegettük, de még most sincs késő változtatni!

Amit ma megteszel

Fiatalon mi is másképp gondolkodtunk, és azt hittük, hogy legyőzhetetlenek vagyunk… hogy semmi baj nem érhet minket.

Az ember ilyenkor bármit csinálhat, nem ráncosodik, nem fárad, nem lankad; dohányozhat és bulizhat késő éjszakáig, másnap mégis gombnyomásra kipattan az ágyból; vizsgaidőszak előtt pedig elég némi energiaital, aztán indulhat a banzáj.

A rossz hír, hogy ez az állapot nem tart örökké, és ami rosszat csinálunk a szervezetünkkel, az idővel visszaüt. Nem másnap, nem következő héten, hanem évek múlva, és sajnos alig van kivétel.

Ha van tanulság, amit nem győzünk hangsúlyozni, az az, hogy MOST kell tenni a változásért, és most kell odafigyelni, mert lehet, hogy holnap sokkal nehezebb…

… lehet, hogy holnap már késő. Miközben ma már 40 (sőt, akár 50) évesen sem mondhatjuk, hogy kész, vége! A B-oldalt elkezdeni csupa új lehetőségeket tartogat, amit megéri felfedezni.

Magas vérnyomással, cukorbetegséggel, hát- és derékfájással, állandó fejfájással, ízületi bajokkal, folyton levegőért kapkodva viszont borzasztó nehéz ám.

A nők változókor idején, a férfiak az 50-es éveikben jönnek erre rá, pedig lehetne sokkal hamarabb.

Tanácsok a jobb egészségért

1. Kis lépésekkel indulj!

Nem kell rögtön felforgatni az életedet. Először kezdj el sétálni. Közben gondolkodj azon, hol tudod apránként átalakítani az egészségtelen étrended. Aztán keress módszereket stresszkezelésre…

A jó hír, hogy minél előrébb tartasz, annál kisebb az ellenállás. Amikor már rendszeresen mozogsz (sétálsz) és jól étkezel, azt veszed észre, hogy a stressz is jobban lepattan rólad.

2. Minden változás belülről indul, ezért először odabent kell rendet raknod!

A lelki bajok testi problémákhoz vezetnek, és a betegségeken sokkal nehezebb túljutni, ha az ember lélekben sem 100 százalékos.

Szánj időt magadra, és keresd az énidős foglalkozásokat. Hallgass zenét, olvass, igyál közben egy nyugiteát (ne tudd meg, nekünk mennyit segített!), mozdulj ki (nem drága koncertre vagy Egyiptomba, elég csak az erdőbe), és légy boldog önmagaddal!

3. Pótold a vitaminokat!

A legfontosabb: a D- és C-vitamin. Légúti megbetegedés esetén cink. Megfelelő táplálkozással megteremtheted az alapokat, de egy kis extra támogatásra akkor is szükséged lehet.

4. Ügyelj a rendszeres folyadékfogyasztásra!

Erről sokat beszéltünk már, de még mindig elszomorít minket, hogy néhányan ezt megkérdőjelezik.

4. Mozdulj ki!

Légy olyan sokat a természetben, amennyit lehetséges! Napsütés, madárcsicsergés, friss levegő.

5. Ügyelj a méregtelenítésre, és készülj fel minden évszakra!

Tudtad, hogy nyáron sokkal több káros dolog ér, mint télen? Ideális esetben a Napon vagy (égési sérülés), az étrended nem javul (fagyi, könnyű desszertek), a stressz sem csökken, a szükségesnél kevesebb folyadékot iszol, cserébe több fogy az alkoholból…

Immunrendszeredet ugyanúgy fel kell készíteni nyárra, mint télre, ezért fontos nemcsak az őszi, hanem a tavaszi méregtelenítés is. Nem trendi kúrákról beszélünk, hanem odafigyelésről (olvasd el a cikkeket, amit írtunk a témában).

6. Legyenek céljaid!

Furának tűnik? Nem az. Gyakran halljuk, hogy sok idős ember akkor indul el végérvényesen azon a bizonyos lejtőn, amikor nyugdíj után végleg hátradől, és elveszíti minden motivációját.

Életünk minden pillanatában, minden korszakában lehetnek céljaink, fiatalon és idős korban egyaránt. A motiváció ugyanis erőt ad és életet hosszabbít.

A változáshoz persze rendszerességre van szükség, és némi időbe telik, mire látni fogod az első jeleket, de ne add fel! Légy egészséges, legyenek bátor céljaid, és tegyél azért, hogy elérd őket! Hajrá!