A 3 legegészségesebb őszi smoothie
Tankolj be az ősz ízeivel és finomságaival, és készíts energiában gazdag, egészséges és finom smoothie-kat a hűvösebb idő beköszöntével.
Ehhez három receptet gyűjtöttünk össze és fotóztunk be neked, hogy ne csak ihletet, de valóban kedvet is kapj hozzájuk. Jó turmixolást!
1. Sütőtökös-almás turmixcsoda
Nem is gondoltad volna, hogy a sütőtök és az alma parádés párosítás lehet egy smoothie-ban, igaz? Pedig így van, ráadásul ez a két vitaminbomba tökéletes napindító, így a turmix ideális reggelinek, hiszen hosszú órákig eltölt energiával.
A sütőtök béta-karotinban, A-vitaminban, magnéziumban és antioxidánsokban gazdag, az almáról pedig mindenki tudja, hogy távol tartja az orvost (nagyrészt a benne lévő vitaminoknak, kalciumnak, magnéziumnak, káliumnak és pektinnek köszönhetően). Nem vicc: a magyarok évente 23 kg almát fogyasztanak átlagosan, tehát magasan ez a legnépszerűbb gyümölcs itthon.
A hozzávalók:
(azzal a kikötéssel, ami minden esetben igaz; vagyis bátran kísérletezz, mert lehet, hogy neked egy picit más arányok jönnek be)
- 50-60 gramm sütőtökpüré
- 150-170 gramm görög joghurt
- 60-70 gramm natúr zabpehely
- 1 alma (felvágva)
- fél banán (felkockázva)
- 1-1,5 dl mandulatej vagy tej
- némi fahéj (az amerikaiak sütőtökös pitéhez használt fűszerkeveréket használnak, de mi inkább a fahéjt ajánljuk)
- jég
Az elkészítés menete:
Egyszerű! Turmixold össze a hozzávalókat, legalább 30 másodpercig. A lényeg, hogy szép sima állaga legyen. Fogyasztani azonnal érdemes.
Pár apróság, mielőtt belevágnál:
- Ha szeretnéd, az almát lecserélheted körtére is. Apró csavar, nagy élmény.
- A mennyiségből két adagot készíthetsz, egy adagban pedig cirka 200 kalória és 30-35 gramm szénhidrát van; emellett gazdag rostokban, fehérjében és nátriumban is.
2. Őszi zöldturmix
Szuperegészséges, csábítóan zöld és különlegesen finom. 5 perc alatt elkészül, ráadásul kiváló módszer arra, hogy beizzítsd a napodat. Ideális megoldás hétfő reggel, amikor erőből és kedvből kevés van, motivációból viszont sok kell.
A hozzávalók:
- 2,5 dl kesuból és mandulából készült házi tej (lásd lentebb)
- 45 dkg kelkáposztalevél
- 22-24 dkg felkockázott és lefagyasztott körte
- 22-24 dkg fagyasztott szőlő (zöld)
- 1 kisebb banán
A kesuból és mandulából készült házi tejhez a következőkre van szükséged:
80-90 gramm kesudió
80-90 gramm mandula
víz (amennyire szükséged van)
Az elkészítés menete:
- A kesudiókat és a mandulát áztasd vízbe 8-24 órára. Ezután vedd ki a magokat a vízből, öblítsd le és hagyd száradni őket, majd 1 liter vízben turmixold össze őket addig, amíg sima állagú nem lesz a tej. Nagyjából 3 percre van szükséged. A végeredményt szűrd át egy (magtej készítő) szűrőzsák segítségével, és próbáld a lehető legtöbb nedvességet kipasszírozni a „csomagból”.
- A házi (mag)tejet öntsd a többi hozzávalóval egy turmixgépbe, és dolgozd össze őket. A lényeg: sima, krémes állagú legyen a végeredmény.
Jó egészséget hozzá!
3. Gyulladáscsökkentő áfonyaturmix
A végére hagytuk a legegyszerűbb receptet, ami valószínűleg sokak kedvence lesz egy időre. Csak tessék vele vigyázni, mert azért van benne kalória.
A hozzávalók:
- 3,5 dl házi diótej (lásd később, hogy kell elkészíteni)
- 90-100 gramm fagyasztott áfonya
- 1 teáskanál darált lenmag
- 1 teáskanál szirup
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- némi jég
Az elkészítés menete:
- A házi diótejhez áztass be 100 gramm diót némi vízbe (úgy, ahogy a 2. receptnél), 8-12 órára. Majd öblítsd le és hagyd száradni, utána 1 liter vízben turmixold össze, aztán szűrd át egy szűrőzsákon.
- A házi diótejet turmixold össze a többi hozzávalóval, hogy az sima, krémes állagú legyen.
Fogyaszd frissen, mert úgy az igazi.
Írd meg, hogy ízlett! Reméljük, nagyon!