[Reflux tünetek] Lehet hogy te is érintett vagy?

Tudtad, hogy még az óvatos becslések szerint is minden harmadik felnőtt magyar refluxos, de orvoshoz csupán a töredékük látogat el? Pedig a reflux kezelés nélkül súlyos szövődményekhez is vezethet.

Ha szeretnéd tudni, érintett vagy-e, olvasd el a cikkünket, amiben segítünk neked felismerni a tüneteket, elmondjuk a kockázatokat és azt is, hogy mit tehetsz a reflux ellen!

Gratulálunk, 21. század!

A depresszió, az allergia és a fogszuvasodás után itt az újabb népbetegség, amit a felpörgetett életmód, a nem megfelelő étrend és a minden nap görcsbe ránduló gyomor okoz.

A reflux ma már jól ismert ellenség, de az érintettek pontos számát mégsem tudjuk megmondani, hiszen sokan úgy élnek együtt a betegséggel, hogy arról nem is tudnak. Már évekkel ezelőtt úgy becsülték, hogy az amerikai és az európai lakosságnak több mint 20 százaléka refluxos, de van olyan feltételezés is, amely szerint minden második felnőtt érintett lehet.

Hogy miért ilyen bizonytalanok a szakértők? Azért, mert sokan hiába érzékelik magukon a (gyakran rejtélyesnek gondolt) tüneteket, mégsem mennek el orvoshoz, mondván a savas íz vagy a kellemetlen felböfögés kínos dolog.

„Biztos csak valami rosszat ettem megint” – gondolják, pedig a helyzet ennél komolyabb, a következményekkel pedig számolni kell. Ha nem szeretnél azok közé tartozni, akik később szembesülnek ezekkel, akkor olvass tovább!

Mi a reflux?

A refluxbetegség (angolul a GERD rövidítést használják) egy olyan összetett emésztőrendszeri probléma, amelynek következtében a gyomor savas tartalma nem a tápcsatorna, hanem a nyelőcső felé halad.

A betegség hátterében az áll, hogy a gyomorszáj nem működik (nem zár) megfelelően, ezáltal a savas tartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol irritációt okoz. Ijesztően hangzik, de ez a valóság: a gyomornedv szinte felmarja a nyálkahártyát, ezért a nyelőcső belseje irritálódik, idővel kisebesedhet és be is gyulladhat.

Attól függően, hogy milyen súlyos (előrehaladott) a reflux betegség, a gyomorsav akár a szájüregbe is eljuthat, ahol a beteg azonnal érezni kezdi azt a bizonyos kellemetlen savas ízt, ami tönkreteheti még a legszebb pillanatokat is.

A refluxot sokan civilizációs ártalomnak tartják, amely jellemzően a fiatalos, aktív életmód befejeztével alakul ki, amikor a(z ülő) munkából egyre több, a mozgásból pedig egyre kevesebb lesz az életünkben. A mindennapokat ekkor már a stressz és a rohanás uralja, sportolni nincs időnk, és ahogy telnek a hónapok, évek, úgy válunk egyre inkább e kártékony életmód rabjává.

A refluxbetegség leggyakoribb tünetei

Bárkinek, még az egészséges embernek is „rakoncátlankodhat” néha egy picit a gyomra, de amikor a tünetek már hosszabb ideje fennállnak (vagy rendszeresen vissza-visszatérnek), akkor nem árt, ha a refluxra gondolunk.

A probléma felismerését ugyanakkor nehezíti, hogy a betegséget számos tünet és tünetcsoport jelezheti előre, ráadásul sok az úgynevezett atípusos (megtévesztő, nem emésztőrendszeri problémára utaló) tünet is, amelyek alattomosak és még az orvost is félrevezethetik.

Ismerd fel a reflux tüneteket!

Kezdjük a típusos panaszokkal, hiszen ezekből akár azonnal következtethetsz a refluxra. Ilyen

  • a kellemetlen savas íz a szájban
  • a gyomortartalom visszaáramlása a szájüregbe (például lehajoláskor)
  • a savas felböfögés
  • gyomorsav okozta irritáció a nyelőcsőben (a háziorvos felismeri a jeleket)

A lista azonban még nem ér véget, hiszen a refluxra egy sor atípusos tünet is utalhat. Olvasd el figyelmesen, mert minél több ilyen tünetet tapsztalsz magadon, annál valószínűbb hogy érintett vagy.

  • A szív tájékán (a szegycsont környékén) jelentkező égő érzés
    Ez az egyik legtöbbször tapasztalt atípusos tünet. Sokan ilyenkor egyből szívproblémákra gondolnak, de erre végül rácáfolnak a különböző vizsgálatok, a szakorvosok viszont épp ekkor kezdenek el gyanakodni a refluxra. Az ijesztő, fájdalmas tünetet ilyenkor az okozza, hogy a gyomor (amúgy normális) savas tartalma a nyelőcsőbe jutva irritálja a nyálkahártyát.
  • Köhögés
    Gyakori például a rendszeresen visszatérő vagy hosszabb ideje fennálló, gyakran görcsössé váló köhögés. Egy nemzetközi vizsgálat már kimutatta, hogy a krónikus köhögés 3. leggyakoribb oka a reflux, és hogy az asztmások között igen magas a refluxbetegség gyakorisága. Ha bizonyos napszakokra jellemző, hetek vagy hónapok óta tartó köhögés kínoz, fordulj háziorvoshoz, mert ő azonnal megállapíthatja a reflux meglétét a nyelőcső irritációjából.
  • Különböző fül-orr-gégészeti problémák
    Úgymint a krónikus gégegyulladás és krónikus torokgyulladás, a hangszálcsomó vagy a száraz torok, szintén utalhatnak refluxra is.
  • Alvászavarok
    Az alvászavarok idővel nappali stresszhez vezethetnek, ami tovább súlyosbítja a refluxot. Az érintettek sokszor nem is érzékelik magát a problémát, csak azt tapasztalják, hogy képtelenek egy jót aludni, és hogy éjszaka rendszeresen felriadnak (gyakran rémálmok miatt). Egy nemzetközi kutatás azt is kiderítette, hogy ezeket az éjszakai refluxjelenségek váltják ki, amelyektől bár nem ébredünk fel, de alvásunk felületessé válik.
  • Nehézkes nyelés
    Sok refluxos vásárlónk panaszkodik arra a bizonyos gombócra a torkukban. Súlyosabb esetben bármilyen élelmiszer, még a folyadékok nyelése is nehéz vagy fájdalmas lehet. A probléma hátterében a nyelőcső felső szakaszának reflux eredetű súlyos irritációja, kisebesedése is állhat.
  • Csuklás
    Atípusos tünetről beszélünk, tehát nem kell egyből a refluxra gondolni ha csuklani kezdesz, de ha szembeötlően gyakori jelenség nálad a csuklás, és más tünetek is jelentkeznek, érdemes háziorvossal megnézetni magad.
  • Rekedtség
    Ha állandóan köszörülnöd kell a torkodat, és főleg reggelente rekedséget tapasztalsz, érdemes figyelned a többi tünetre is, mert ezeket bizony a nyelőcső felső szakaszában jelentkező gyomorsav irritáció is okozhatja.
  • A fogak eróziója
    Mivel reflux esetén a savas gyomortartalom a szájüregben is begjelenhet, lassan de biztosan kezdi erodálni a fogakat, amik idővel elgyengülnek, és könnyen letörhetnek.
  • Éjszakai szorongás és szexuális zavarok

Miért alakul ki a reflux?

És tényleg csak az életmódunk a hibás?

Bár vannak, akik a gyomorszáj vagy a gyomorizom valamilyen rendellenességével születnek, az esetek többségében a betegség tényleg a helytelen életmódunk és táplálkozási szokásaink miatt alakul ki.

Nem véletlen, hogy jellemzően az aktív életmód befejeztével számolhatunk a problémával, amikor dolgozni kezdünk és sokkal kevesebbet mozgunk. A reflux összefügg a pocakosodással, a mozgáshiánnyal, és nagyon erősen korrelál a táplálkozási szokásokkal.

Súlyosbítja a helyzetet és fokozza a felpárolgás lehetőségét a megnövekedett gyomorsavtartalom is, ezért a refluxosok bizonyos ételekre kifejezetten rosszul reagálnak, és ezek fogyasztásával ideiglenesen súlyosbodhatnak a tünetek.

10 rizikófaktor ami a reflux kialakulásának kedvez

  1. rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
  2. az ülő életmód
  3. a dohányzás
  4. a kávézás
  5. a túlzott alkoholfogyasztás
  6. szalicilátot tartalmazó gyógyszerek (amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját)
  7. az altató szedése (ezek ugyanis ellazítják a gyomorszájat)
  8. a nehezen emészthető, zsírban vagy olajban sütött (gyakran igencsak fűszeres) ételek fogyasztása
  9. a túlzott édesség és csokoládé fogyasztás
  10. valamint a cukros-szénsavas üdítők
    +1: a stressz!

Sok refluxos csupán egy kellemetlen problémaként gondol a betegségre, pedig a kezeletlen reflux súlyos következményekkel és szervi szövődményekkel is járhat. Te ne kövesd el ezt a hibát!

Tudnod kell: ezért olyan veszélyes a reflux!

Elég csak végigfutni a reflux tünetein ahhoz, hogy lássuk, milyen sok kellemetlenséggel jár az, ha a betegséggel együtt kell élnünk. Csakhogy ezek a kényelmetlenségek nem pusztán diszkomfortot jelentő tünetek, hanem valódi rizikófaktorok.

Mi történik akkor, ha nem gondoskodunk a reflux kezeléséről?

Ha szervezetünk jelzéseit nem vesszük elég komolyan, akkor a folyamatos irritáció miatt a nyelőcső nyálkahártyája hosszabb távon átalakul. Barret-nyelőcsőnek hívják azt az állapotot, amikor kóros genetikai változások történnek a nyálkahártyasejtekben, és a sejtburjánzás hatására a gyomor nyálkahártyája szinte felkúszik a nyelőcsőbe.

Hogy ez miért olyan „kellemetlen”? Nos, a súlyos szöveti változás miatt az érintett területen nyelőcsőrák is kialakulhat, amelynek ötéves túlélési esélye 20-90 százalék közötti. A páciensek többsége sajnos csak ilyenkor gondolkodik el azon, hogy mit tehetett volna azért, hogy megelőzze ezt az állapotot.

Hatékony kezelés nélkül a reflux emellett tönkreteszi a fogainkat, rombolja önbecsülésünket (a kellemetlen szagú lehelet és az idővel foghjassá váló mosolyunk miatt), és a szexuális zavarok által életünk olyan pillanatait is megkavarja, amelyre nem is gondoltunk az idáig.

A savas tartalom ugyanakkor már rövid távon is okozhat kellemetlenségeket, hiszen a gyulladások és felmaródások miatt el is fekélyesedhet az érintett terület, a nyálkahártya pedig kezelés nélkül elhegesedhet és be is szűkülhet.

Apróságnak tűnik ezek után, de foglalkozni kell az alvászavarok miatt kialakuló fáradtsággal is, hiszen az alváshiány miatt teljesítőképességünk csökkenhet, és az egész hetünk úgy telhet, hogy rossz közérzetben, nyomott hangulatban próbáljuk végigszenvedni a napokat.

Könnyű belátni, hogy ez sem ideális állapot, hiszen teljesítményünk romlása egy sor súlyos következménnyel járhat magánéletünkben és munkánkban.

Természetes módszerekkel a reflux ellen?

Adódik ezután a kérdés: mit tehetünk a reflux ellen?

A leghatékonyabb módszer természetesen a megelőzés; ezt már rendszeres mozgással és egészséges étrenddel elérhetjük, és gyakran elég 10-15 kilót fogyni ahhoz, hogy a kockázati tényezők is jelentősen lecsökkenjenek.

Ha viszont már kialakult a betegség, akkor gondoskodni kell magáról a problémáról. Sokan persze szeretnék elkerülni a gyógyszerek szedését, ezért azonnal a természetes megoldásokat kezdik el kutatni. De vajon léteznek ilyenek?

Szerencsére, igen, és jó hír az, hogy az olyan álságosnak ható tanácsok mellett, mint a „kerüljük a savas refluxot előidéző ételek fogyasztását”, mást is tudunk mondani. Ettől függetlenül persze nem árt, ha tudjuk, hogy mely ételek fokozhatják a reflux tüneteket.

A reflux tüneteket súlyosbító élelmiszerek (teljesség igénye nélkül):

A koffein (a kávé és a fekete tea koffeinje is), a szénsavas üdítőitalok, a csokoládé, a borsmenta, a citrusfélék többsége (citrom, narancs, grépfrút), a paradicsom, a hagyma, fokhagyma, a csípős, fűszeres és/vagy zsíros ételek… és a lista sajnos még hosszan folytatható lenne.

Ha most a szívünkre tesszük a kezünket, akkor beláthatjuk, hogy sokszor nehéz ezekről lemondani. Egy kávéimádónak azt mondani, hogy felejtse el a feketét? A citrusokat marékkal fogyasztónak, hogy mostantól nincs több citrom, narancs, grépfrút? Paradicsom nélkül főzni az olaszos konyha rajongójának (vagy csak kihagyni a fűszereket a magyar gasztronómiából)? Lehetetlennek hangzik…

Mikor, mennyit és mit?

Általános tanácsként persze mindig visszanyúlhatunk ahhoz, hogy – kis túlzással – mindent lehet, csak a mértékre kell ügyelni. A „mikor, mennyit és mit” szabály betartásával ugyanis a reflux (kialakulása) ellen is harcolhatunk.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy felejtsük el a nagy éjszakai zabálásokat! Igen, tudjuk, hogy a legtöbben későn esnek haza, éhesek, és jól esik az esti meccs vagy sorozat előtt befalni a vacsorát. Az ember ilyenkor azt gondolja, hogy ez az egyetlen jó dolog a napjában, hát legalább ezt hadd élvezze ki.

Pedig az este 10-kor elfogyasztott nagy tál spagetti vagy rántott hús melegágya a refluxnak, főleg, ha azt félig eldőlve (netán ágyban fekve) faljuk be. Ezzel szemben a reflux megelőzhető, tünetei pedig enyhíthetők, ha kismértékű étrendi változásokat iktatunk be, például lefekvés előtt 2-3 órával már nem eszünk semmit, így az ételek megemésztődnek alvás előtt, és a sav sem jön fel a nyelőcsövünkbe.

A késői vacsora mellőzése csak egy dolog, amellett érdemes betartani még ezeket is:

  1. Ne háromszor nagy adagot együnk, hanem ötször-hatszor kisebb porciókat. Egyszerre kevesebbet, ez alapvető fontossággal bír, mert amikor nagy adagokkal terheljük a gyomrunkat, akkor annak záróizma nem tud annyi ideig zárva maradni, amíg a savak lebontják az elfogyasztott ételeket.
  2. Együnk lassan. Harapjunk kisebbeket és rágjuk meg jobban a falatokat. Ezáltal a gyomor záróizma megőrizheti eredeti feszességét.
  3. Fogyasszunk rostban gazdag ételeket, mert ezek megmozgatják az emésztőrendszerünket. A gyors és megfelelő emésztés segít megelőzni ésvagy kordában tartani a refluxot.
  4. Nincs mese, ha túlsúlyosak vagyunk, akkor le kell fogyni. Főleg a hasunkon felhalmozódott zsírréteg nyomhatják fel a savat a nyelőcsőbe.

Természetes trükkök, tippek reflux ellen

  1. Ügyeljünk az alvási testhelyzetünkre. A felsőtestünk legyen enyhén megemelve, és aludjunk a bal oldalunkon, mert az segíti a jobb és gyorsabb emésztést. A jobb és gyorsabb emésztéssel pedig megelőzhető a savas refluxbetegség.
  2. Kerüljön tiltólistára a dohányzás. Nemcsak a fogaink és a kellemes leheletünk miatt, hanem szervezetünk egészsége érdekében is.
  3. Fogyasszunk sok mandulát, mert az kordában tarthatja a refluxjelenségeket. A mandula ugyanis lúgosító étel, ami segíti abban, hogy szervezetünk pH-szintje egyensúlyban legyen.
  4. Napi egy alma… nemcsak az orvost tartja távol, de fogyasztása jót tesz az emésztésnek és serkenti a bélmozgást, a bennük található rostok ráadásul magukba szívják a gyomorsavat is. Persze ne közvetlenül lefekvés előtt együk, és kerüljük a savanyú (savas) változatokat.
  5. Hasonló a helyzet a zellerrel és a banánnal, bár a zeller fogyasztható este is.

A mi kedvenc természetes megoldásunk: UKKO Reflux Teakeverék

Reflux ellen: UKKO Reflux Tea

Büszkék vagyunk rá, ezért elmondjuk, hogy teakeverékünk egyike a természetes megoldásoknak, hiszen 100 százalékban natúr: hatékony gyógynövényeket tartalmaz, amelyeknek köszönhetően, természetes segítséget kaphatunk a reflux ellen.

Azért alkottuk meg, mert a mi családunk is érintett volt a betegségben, és a gyógyszerek helyett a természetes megoldásokra szerettünk volna támaszkodni. Titkon pedig komplexebb megoldásban reménykedtünk.

Teakeverékünk éppen ezért a problémát a gyökerénél ragadja meg: a komplex hatás abban nyilvánul meg, hogy a Reflux Teakeverék a probléma okait, következményeit és tüneteit is kezeli, hiszen a tea:

  • csökkentheti a gyomorsavtermelés mértékét, ezáltal kevesebb és kevésbé savas gyomornedv jut a nyelőcsőbe
  • védőréteggel vonja be a nyelőcső nyálkahártyáját, így helyreállhat az irritált, gyulladt nyelőcső egészsége
  • csillapítja a múlni nem akaró, gyakran görcsös köhögést
  • antibakteriális, fertőtlenítő hatást fejt ki, ezáltal nem kell félni a légúti felülfertőződésektől
  • valamint erősíti az immunrendszert is.

Hogy mit tapasztalnak azok a vevőink, akik rendszeresen fogyasztják a Reflux Teakveréket? Azt, hogy elmúlik az égő érzés a mellkasban, csillapodik a reflux eredetű köhögés, megszűnnek a nyelési nehézségek a reflux okozta rossz lehelet, valamint abbamaradhat a fogak állapotának reflux eredetű eróziója is.

Ha szeretnél többet olvasni vásárlóink visszajelzéséről, kattints ide!

Mi a helyzet a házi módszerekkel?

Van, akit persze nem nyugtatnak meg az olyan tanácsok, mint hogy egyen kevesebbet és fogyasszon almát, ezért összeszedtünk néhány érdekes és mások által ajánlott, de általunk is hasznosnak gondolt tippet. Mi szívünk szerint azért maradunk a reflux teakeverékünknél, ami nemcsak családon belül oldotta meg a refluxszal kapcsolatos problémákat, hanem több ezer vásárlónkon is segített.

Lássuk azokat a bizonyos házi módszereket:

  • Aloe vera leve
    A gyógynövény jótékony hatásait mindannyian ismerjük. A féltrópusi növény orvosi használata több ezer évre nyúlik vissza. A reflux ellen azért tartják sokan hatásosnak, mert enyhíti a bőrégést és a nyelőcső égető érzését, valamint gyulladáscsökkentő hatású is, így enyhítheti a gyomor és a nyelőcső gyulladását. Ha ezt a módszert választanád, ügyelj hogy mihez nyúlsz, mert nem minden hazai forgalomban lévő Aloe vera egyforma, és nem is egyformán hasznosak.
  • Körömvirágtea
    A gyakran javasolt kamillatea helyett, mert a kamillával ellentétben, a körömvirág nem szárít.
  • Egy kávéskanál (minőségi) mustár
    A mustár ugyanis lúgosító, elfogyasztása után pedig enyhülhet a nyelőcső égő érzése.
  • Édesgyökér
    Amit ugyebár évszázadok óta használnak köhögés és megfázás ellen, hiszen a gyógyító növényben található hatóanyagok csökkentik a duzzadást, a köhögést és a váladék kiválasztását, valamint serkentik a szervezet azon anyagait, amelyek képesek gyógyítani a fekélyeket. Az édesgyökér is képes arra, hogy a mustárhoz hasonlóan finom réteggel vonja be a nyelőcsövet, amelyet ezáltal nem tud majd irritálni a visszaáramló gyomorsav. Tudj viszont róla, hogy nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztva hányást és légzési nehézséget okozhat.
  • Egy csésze aludttej vagy natúr joghurt
    Mindkettő átesett egy fermentációs folyamaton, ez különbözteti meg őket a tejtől, ami viszont kifejezetten árthat a refluxosoknak.
  • Egy kávéskanál szódabikarbóna egy csésze meleg vízbe áztatva.

Bármelyik is legyen szimpatikus a fenti házi praktikák közül, érdemes azért orvossal konzultálni, mielőtt egy-egy rögtönzött kúrába belefognánk, hiszen a tét nagy, és a (precíz, eredményes) gyógyulás mindennél fontosabb.

Szeretnél még többet tudni a refluxbetegségről?

Kattints ide, és letöltheted ingyenes e-könyvünket, ami részletes és precíz útmutató azoknak, akik a betegség tüneteitől szenvednek.

Érdekel az “Útmutató Refluxosoknak” című kézikönyv!