Segíthet a refluxon a gluténmentes étrend?

Bár a glutén nem kiváltója a refluxbetegségnek, mégis vannak olyan kutatások, amelyek szerint a gluténmentes diéta segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében. A kérdés nem egyszerű, ezért igyekeztünk alaposan utánajárni.

A reflux kezelésében kiemelt szerep kap a megfelelő életmód, kiváltképp a megfelelő étrend, és ma már jól tudjuk, hogy bizonyos ételek kizárása a mindennapokban hatékonyan segíthetnek megelőzni a tünetek kialakulását. Mi is írtunk erről egy átfogó cikket (ide kattintva olvashatod el a biztonságos és nem biztonságos ételek/italok listáját).

Van-e kapcsolat a reflux és a gluténérzékenység között?

A reflux-glutén kérdéskör hangsúlyosan valamikor a 2010-es években került elő, amikor több kutatás is felvetette, hogy a gluténmentes étrend megoldás lehet a problémára. Egy olasz kutatás (még 2009-ben) például azt találta, hogy a gluténérzékeny, és emiatt gluténmentes diétát tartó refluxbetegek jobban reagáltak az adott refluxgyógyszerre.

A kutatók úgy vélték, hogy glutént mellőzők közül kisebb arányban szenvedtek a reflux visszatérő tüneteitől. Miért lehet ez?

Bár egyes források azt állítják, hogy a cöliákia (régi nevén: lisztérzékenység) és a refluxbetegség hasonló tüneteket produkál, ez csak részben lehet igaz, és sok szakértő nem hisz a reflux és a gluténintolerancia közötti kapcsolatban. Ők azt mondják, hogy a gluténérzékenyek által a nyelőcsőben tapasztalt tünetek annak lehetnek eredményei, hogy az érintettek emésztőrendszere ostrom alatt áll.

Nekünk is vannak olyan gyakorlati tapasztalatunk, hogy valaki hiába követte a gluténmentes étrendet, a refluxbetegség tünetei nem enyhültek.

A refluxot kiváltó tényezők:

  • megnövekedett hasűri nyomás (leginkább elhízás vagy terhesség esetében)
  • bizonyos ételek gyakori fogyasztása (például zsíros és/vagy fűszeres ételek)
  • alkohol
  • dohányzás
  • bizonyos gyógyszerek szedése
  • bizonyos betegségek
  • stressz

A refluxbetegség hátterében az áll, hogy a nyelőcső alsó záróizomzata nem záródik jól, ezáltal a gyomortartalom vissza tud jutni a nyelőcsőbe (avagy még annál is feljebb). A probléma önmagában is előfordulhat (ekkor beszélünk szimplán refluxról, amit szinte mindenki megtapasztalt már), de ha tartóssá válik, akkor az már refluxbetegség.

A cöliákiát kiváltó tényezők

A gluténérzékenység egy örökletes autoimmun-betegség, amelynek lényege, hogy a táplálkozás során bevitt glutént a szervezet nem tudja feldolgozni, ezért az kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, amire az immunrendszer válaszul ellenanyagot kezd el termelni.

A válaszreakció miatt emésztőrendszeri panaszok és egyéb károsodások alakulhatnak ki (az immunfolyamat következtében ugyanis pusztulni kezdenek a felszíni sejtek).

A reflux leggyakoribb tünetei:

  • gyomorégés (még konkrétabban: maró fájdalom a szegycsontnál)
  • gombócérzés a torokban
  • hányinger
  • puffadásérzés evés után
  • krónikus köhögés
  • rekedtség
  • reflexes szívpanaszok
  • fogromlás

A cöliákia leggyakoribb tünetei:

  • hosszú ideig tartó haspuffadás és hasmenés
  • zsírfényű széklet
  • étvágytalanság
  • fogyás
  • fogromlás

Jól látható, hogy bár vannak átfedések, azt nem állíthatjuk, hogy a tünetek nagyon hasonlóak lennének.

Akkor most kerülni kell a gabonát?

Nincs hivatalos álláspont, de arra van példa, hogy a gluténterheltség esetében (ami egy átmeneti állapot) előfordulhat a reflux mint a panaszok egyike, és ilyenkor a megfelelő diéta hatására valóban javulhat az érintett állapota. Éppen ezért hátrányt nem jelenthet, ha tartósan fennálló refluxos tünetek esetén 5-6 hétig megpróbálod a gluténmentes étrendet, egy fontos kikötéssel! A gluténmentes termékek egy része kalóriában (és szénhidrátban) gazdagabb, ezért erre a szempontra mindenképp figyelj oda, amikor vásárolsz, és amikor fogyasztod ezeket!

Nagy általánosságban viszont igaz: gluténmentes diétát annak kell követnie, aki gluténérzékenységben szenved. Mindenki más elég, ha odafigyel néhány fontos szabályra.

  1. Tudd, hogy mi az, amit refluxosként ehetsz, és mi az, amit nem! Amit pedig ehetsz, azt alaposan rágd meg.
  2. Teljes kiőrlésű pékárut fogyassz. Ahogy azt a biztonságos ételekről szóló cikkünkben is leírtuk, bár a fehér kenyér is fogyasztható, mi mégis a sokmagvas verziót ajánljuk. Emellett biztonságos étel refluxosként még a legtöbb natúr gabonapehely, valamint a rizs és a quinoa is. Kerülendő viszont a pizza, a hamburger, valamint a paradicsomos és krémes tészta.
  3. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyél semmit.
  4. Próbáld meg csökkenteni a téged ért stresszhatásokat.
  5. Szabadulj meg a felesleges kilóktól.
  6. Fogyaszd a Reflux Teakeveréket.

A reflux esetében is igaz, hogy a gyógyulás (vagy a javulás, tünetmentesség) nem fog menni a te aktív részvételed nélkül. Tapasztald ki, neked mi a legjobb megoldás, és tedd meg a szükséges lépéseket!

Ne (csak!) a gyógyszerre hagyatkozz, ez ugyanis a te életed, te egészséged!