Milyen tünetek jelzik, hogy sok benned a méreganyag?

Nézzük csak, ismerős-e? Folyton rohansz, stresszes vagy a munkád miatt, ezért normálisan enni-inni és pihenni sincs időt. Haptákban alszol, és ha eszedbe jut az étkezés, akkor gyorsan rámelegítesz egy készételre a mikróban, este pedig beülsz a barátnőiddel/barátaiddal egy pohár borra…

…de az sem elképzelhetetlen, hogy otthon, a tévé előtt punnyadsz be és kezdesz el nassolni!

Magadra ismertél? Sajnos a modern életmódnak rengeteg hátulütője van; többek között az, hogy – bár szinte minden feltétel adott a minőségi életvitelre, és sose volt ennyire könnyű dolgod, de – nem mindig jut idő a megfelelő minőségű ételek elkészítésére (lásd lentebb). Arról pedig most szándékosan hallgatunk, hogy mennyire kevés szerepet szánunk a testmozgásra és a lelki békére (nem mondom, hogy meditálj és buddhista szentélyekbe látogass, de már bebizonyították, hogy az énidő és a relaxáció milyen fontos).

Sose volt még ilyen jó dolgunk? Lássuk (idézet a Mohó Sapiens c. könyvből):

„Jó vagy rossz dolog, döntsd el te, mindenesetre különleges korban élünk, mert mindig van mit enni: valószínűleg a te 50-100 méteres körzetedben is van legalább egy bolt, amelynek a polcai élelemtől roskadoznak, de ez nem volt mindig így…
Az ipari forradalommal… drasztikus változás történt: gépeket állítottunk igába és hatékonyabbá váltunk a gyártás és a mezőgazdaság terén. A fellendülésnek köszönhetően élelmiszerből is többet termeltünk, és a fejlődés húzta magával a többi ágazatot is. Volt mit enni, volt gyógyszer a betegségekre, volt megoldás a problémákra. A fejlődés pedig ma is tart (repülőgépek, mobiltelefonok és kommunikáció).
Az emberi történelem egyik legfontosabb pillanatait éljük most, és persze az a kérdés, hogyan reagálunk az ezzel együtt járó problémákra. Mert problémák mindig adódnak, és most sem minden fenékig tejfel.
Az innovációval ugyanis az igényeink is fejlődtek: nemcsak több embert kell etetni, de ma már mindenki húst és sütit akar ott és akkor, ahol és amikor csak lehet…
…minden nap más és más ételt szeretne enni…
…friss kenyeret (mert ha egy kicsit száraz, az már nem jó)…
…és észre sem vesszük, hogy ez milyen súlyos károkat okoz. A növekvő igények miatt szép lassan elveszítjük az önkontrollt, és mivel mindent megkaphatunk, egyre többet akarunk.
200-300 évvel ezelőtt nem volt 0-24 nyitva tartó bolt, ahol az emberek kedvükre vehettek bármilyen élelmiszert. Ma van, és ezt igyekszünk ki is használni. És ahol kereslet van, ott lesz kínálat is, amely megpróbálja ezt kiszolgálni. Nem csoda, hogy lassan annyi időt töltünk bevásárlással, mint őseink az élelmiszer megszerzésével, megteremtésével.
A tudatos, egészséges étkezést pedig nem segíti az iparilag előállított élelmiszerek egyre csak növekvő mennyisége.”

Térjünk vissza a fő témánkra!

A feldolgozott élelmiszerek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, amelyek idővel felhalmozódnak a szervezetedben, így hiába dolgozik a májad és a nyirokrendszered, megeshet, hogy már nem boldogulnak a méreganyagokkal. Egy idő után képtelenek szembeszállni azzal a hullámmal, amivel bombázod!

Szerencsére a tested mindig figyelmeztet rá, ha valami nincs egyensúlyban, ezért fontos, hogy figyelj ezekre a jelekre! De pontosan mire/mikre? Milyen tünetek alapján kell arra gyanakodnod, hogy túl sok benned a méreganyag? Lássuk!

Folyton fáradtnak érzed magad

A fáradtság egy olyan általános tünet, ami számtalan elváltozás kísérője lehet.

Sok más mellett arra is utalhat, hogy nem árt jobban odafigyelned magadra, mert a tested már nem tudja tartani veled a tempót. A méreganyagok ugyanis megterhelik a szervezeted, ezért folyton úgy érzed, hogy alig élsz, és a legkisebb mozgás is kikészít. És ha ez nem lenne elég, emellé még fejfájás is társulhat, mert a toxinok az idegekre is hatással lehetnek, illetve a levertség és a hangulatod hullámvasutazása sem jeleznek semmi jót.

Fogyás helyett kiakad a mérleg

A méreganyagok a súlyvesztést is képesek blokkolni: amikor azt veszed észre, hogy sehogy se akarnak lemenni azok az átok kilók, akkor annak a hátterében a toxinok is állhatnak.

A méreganyagok ugyanis befolyásolhatják a koleszterin- és vércukorszintet, sőt, az egyes hormonok termelődését is, ami miatt megállhat a fogyás, vagy akár fel is szaladhatnak a kilók; különösen igaz ez a hasi terület esetén. Kedvenc testrészünk (irónia!), igencsak nehéz „dolgozni vele”.

Gyakori vizitek a fürdőszobában

A jó anyagcsere fontos, de ha túl sűrűn kell meglátogatnod a fürdőszobát, az nem feltétlenül a jóság jele. Igaz, ez egyben azt is jelenti, hogy a vizelettel a szervezed igyekszik megszabadulni a mérgektől, ami persze pozitív dolog.

A másik véglet a székrekedés: ha az emésztőrendszered túlzottan leterheli valami, amitől nem tud megszabadulni, akkor mindenképpen hasznos lehet egy méregtelenítést beiktatni. 

Csak az erős lelkületűek olvassák ezt végig:

Az egészségtelen életmód egyik gyakori sajátossága a nem megfelelő folyadékutánpótlás. Értsd: az ember nem iszik eleget, és ha iszik is, akkor sem minőségi folyadékot visz be. A szervezet persze próbál harcolni, ezért igyekszik ott és úgy – éltető – folyadékhoz jutni, ahol és ahogy csak tud. Ennek egyik példája a vízvisszaszívás… mégpedig a vékonybélből. Ez alapjáraton egy természetes folyamat (nyomelemekkel, vitaminokkal, ionokkal együtt), de nem árt, ha nincs zsúfolásig megrakodva a szervezeted méreganyagokkal. Mert amit tested nagy nehezen kiválaszt, az könnyen vissza is kerülhet… 

A bőrproblémáktól az izzadásig…

Azt mondják, hogy a bőr az egyik legjobb jelzőrendszer, éppen ezért ha hirtelen pattanások, kiütések jelennek meg rajtad, zsírossá válik az arcod, vagy viszkető érzést tapasztalsz, akkor vedd komolyan ezeket a tüneteket! A bőr ugyanis a méregtelenítés egyik fontos eszköze, az elváltozásai tehát komoly bajokat vetíthetnek előre.

De tovább is van! A máj túlzott leterheltségére a tested fokozott izzadással válaszolhat, a rossz szájszag hátterében pedig az emésztőrendszerben lerakódott toxinok, illetve a túlzottan elszaporodott káros baktériumok állhatnak.

Nem hangzik fényesen, igaz?

Mi több, garantált, hogy a fenti tünetek közül egyik sem kellemes, szóval ha bármelyiket tapasztalod magadon, akkor lassíts egy kicsit! Adj időt a szervezetednek a regenerálódásra: hanyagold a gyorskajákat és a nasikat, válassz egészséges élelmiszereket, mozogj sokat, és támogasd meg az immunrendszered akár egy finom gyógynövényes teával!

***

A tavasz mellett az őszi hónapok is a méregtelenítésről szólnak. Szervezeted ilyenkor búcsút mond az előző időszaknak, és felkészül az előtte álló feladatra. Ha igyekszel egészségesebben élni, akkor extra feladatod nem igazán van, hiszen tested rendszere igyekszik mindent megtenni magától. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne szüksége egy kis segítségre.

A Méregtelenítő Teakeveréket azért szeretjük, mert az hatékonyan támogatja a méregtelenítő szervek munkáját. Mivel finom és frissítő hatása van, ezért jóízűen gondoskodhatunk a folyadékbevitelről is.