Angol teázási szokások

Amikor a teára gondolunk, valószínűleg az egyik első dolog, ami eszünkbe juthat, az az Egyesült Királyság. Cikkünkből megtudhatod, hogy mennyi teát isznak a britek, és azt is, hogy valójában milyen egy igazi angol tea.

A tea brit szigetországban való megjelenése a 1600-as évek közepére tehető. Először kávéházakban mutatták be az akkor még kínai italnak nevezett forró italt. Eredetileg „tee”-ként írták, valószínűleg ezért is ejtik ki így a mai napig angolul. Viszont a tea honosítását Bragança Katalinnak köszönhetjük, aki II. Károly angol király felesége volt, és imádta a teát. Nem kellett ezek után sokat várni arra, hogy a tea az angol burzsoázia egyik legkedveltebb italává váljon. Mára már nem csak a felsőbb társadalmi rétegek élvezhetik a teát, hanem szinte bárki a világon.

Nagy vitákhoz vezethet, hogy milyen egy helyesen elkészített angol tea. Sokan úgy vélik, hogy a tea elkészítése nem mindennapi dolog, hanem egy szertartás. Ezt az angolok sem gondolják másképpen. Ők a következőképp készítik el a teájukat:

  • Előkészítik a vízforralót.
  • Kimérik a kellő mennyiségű vizet a kannában, amit majd forralni szeretnénk, és beleöntik azt a forralóba.
  • A tealeveket (általában fekete) belerakják a teáskannába. Szigorúan a forró víz előtt!
  • Miután felforrott a víz, ráöntik a teára, és 2-5 percig hagyják ázni. Ha vendég van a háznál, akkor illő megkérdezni, hogy tejjel vagy anélkül kéri-e a teáját. Ez a lépés elhagyható, mert a tejet később is hozzá lehet adni.
  • Mikor a tea elérte a kellő erősséget (és eleget ázott), a csésze fölé egy szűrőt kell helyezn, hogy a levelek a kannában maradjanak.
  • Ízesítés: ízlés szerint. Általában tejjel, citrommal, cukorral turbózzák fel az italt, de van, aki ízesítés nélkül szokott teázni.

Állítólag az angolok izgulnak egy kicsit, mert úgy érzik, hogy kevesebb figyelmet kapott a tea az utóbbi években. Ennek ellenére egy 2012-es felmérésből az derült ki, hogy egy nap 165 millió csésze teát isznak meg a szigetországban. Ez a felmérés bizonyítja, hogy egy ideig még biztosan nem fog eltűnni a britek kedvenc itala.