Mit mond a Mikulás?

„Hohohó!” – mondja a Mikulás…

…vagy a Télapó. De miért? És van-e a különbség a két szakállas, piros ruhás jótevő között? Mivel az említett úr hamarosan megérkezik, összeszedtünk néhány érdekességet vele kapcsolatban!

Télapó itt van!

December 6-a – sok más – Miklós napja, és bár a Télapót és a Mikulást hajlamosak vagyunk összemosni, a két karakter valójában teljes más. Amíg előbbi figura a nem-keresztény néphagyományból eredeztethető, addig utóbbi Szent Miklós püspök népies alakja, aki arról lett igazán híres, hogy egy szomszédságában élő szegény családot titokban megajándékozott.

Az inkább északról és keletről származó Télapóval szemben a nyugatias Mikulás  egy ajándékosztó püspöksüveges alak, amely Olaszországból indult hódító útjára, és ő terjedt el először Magyarországon is. A Télapót Triannonak és a szovjeteknek köszönhetjük: a békeszerződés után már nem nézték jó szemmel a szlovák nyelvből származó nevet, utóbbiak pedig – sok más mellett – „Gyed Morozt” (Fagy apót) hozták nekünk „ajándékba”. 

Persze a magyar falvakban sem mindig a mai jóságos alak uralkodott, hiszen a régi miklósolás során hosszú láncokat csörgetve, ijesztegető szándékkal járták a helyiek az utcákat, és az ajándékozás csak valamikor a 18. század végén jelenhetett meg. Ezt végül az 1900-as évek elejétől elkezdték felváltani a szelídebb vonások (főleg a városokban), és ezzel együtt a kedvesebb alakot össze is kötötték Szent Miklós személyével, de a karakter egyszerre büntető és jutalmazó vonása még ma is hat.

Mikor hoz ajándékot Szent Miklós?

Micsoda buta kérdés ez! Hát, december 6-án, vágja rá a lelkes gyerkőc, de érdemes itt is előidőzni egy picit.

Merthogy hiába evidens ez nekünk, azért van egy kis ellentmondás az amerikai Santa Claus miatt. A modern, joviális Mikulás (legalábbis ahogy Európában vélik) Lappföldön él, és ajándékait rénszarvasokkal húzott szánon hozza december 6-án.

Ezzel a szemben az amerikai Santa Claus, aki kiköpott mása a Mikulásnak, valójában karácsonykor jön: az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és egyes európai, protestáns országokban a Jézuska helyett ő teszi a fa alá az ajándékot. A közös vonások annak köszönhetők, hogy Santa Claus is Szent Miklós püspök legendájához kapcsolódik, de ő cipők helyett kandallóra felakasztott harisnyákba helyezi a gyereknek szánt meglepetéseket. Szánját kilenc rénszarvas húzza, és Lappföld helyett az Északi-sark az otthona.

Hohohó!

De miért mondja azt a Mikulás, hogy „Hohohó!”, és egyáltalán: miért nevet annyit? A téli mínuszokban az embernek mindenhez van kedve, csak épp a vidámsághoz nincs. Ha a dolog mélyére ásunk, három különböző magyarázatot is találunk.

Az első magyarázat:

Mikulás/Santa egyszerűen így fejezi ki a boldogságát. Ő így nevet. Mégsem mondhatja azt, hogy Ha-ha-ha, hiszen az emberek még azt hinnék, rajtuk nevet. Kalózosan sem kacaghat (har-har-har), ha meg elnyújtaná, akkor bagolynak vélnék (hoo-hoo-hoo). A rövid ho-ho-hó ellenben a mélyről, a Mikulás kerekded pocakjából érkező kacaj.

Ausztráliában persze nem használják (ott a ha-ha-ha a nyerő), mert úgy gondolják, az nemcsak megijeszti a gyerekeket, de a nőkre nézve is sértő (ha érdekel, miért, nézz utána a hoe szavacskának, amivel azokat a hölgyeket jelölik a hétköznapi emberek, akiket bár sokan megérintettek, de mégsem igazán akarja őket senki).

A második magyarázat:

Ez valójában Santa Claus kanadai irányítószáma (vagyis annak egy fontos része), ami valahogy így néz ki:

SANTA CLAUS
ÉSZAKI-SARK
H0H 0H0
KANADA

A H0 az apró vidéki kanadai falvakat jelöl, megtoldva még kétszer pedig egyedülálló (más helyszín által nem használt) verziót kapunk.

A harmadik magyarázat (és most kapaszkodj!):

Mert a téli boldogság (a hó) vegyjele H-O… H-O… H-O… 

(ha-ha-ha!) 

¯\_(ツ)_/¯

Mi van a bögréjében?

Szokás, hogy a Mikulásnak sütit és egy pohár tejet hagynak ott, hátha megéhezik a nagy munkában (súlyosabb esetben tojáslikőr is kerülhet a polcra), de ezt talán tipikus amerikai megközelítésnek is gondolhatjuk. Elvégre a sütit mi teheti finomabbá (és kevésbé szárazzá), mint egy pohár tej, de ezek után nem csoda, hogy szegény öregúr ilyen pocakos.

Mi ezzel szemben úgy gondoljuk, hogy Mikulás/Santa igazi teaivó, aki  kandalló előtt ülve egy bögre forró lélekmelegítőt fogyaszt. Elvégre mi más lehetne a kedvence egy nyugodt, rendszerszerető, sokat elmélkedő és intuitív karakternek…

…ráadásul az északi-sarki (vagy lappföldi) dermesztő hidegben nincs is jobb egy gőzölgő teánál, ami testet-lelket felforrósít, és ami még a nehéz munkára is felkészít. 

A karácsonyi készülődés jegyében az UKKO-nál december 6. és december 9. között most jelentős kedvezménnyel vásárolhatsz:

UKKO Mikulás Akció