Mi történik akkor, ha elkezdesz futni, és kitartasz 3-4 hónapig?

  • Kezdd kicsiben; először háromnaponta, aztán kétnaponta. Ez három hónap alatt: cirka 40 alkalom.
  • Ne a maratont lődd be! Kezdetben pár perc kocogás, aztán pár perc séta.. és emeld a lécet amikor csak tudod!
  • Lehetetlen küldetés? Nem hinnénk! Csináld végig, és utána vonj mérleget! Ne az első héten add fel, mert nem az első héten fogod látni az eredményeket!
  • Látni fogod azt, amiről most írunk!

Ha hiszed, ha nem, a futás a viták középpontjába került: vannak, akik esküsznek rá, mások azonban kifejezetten károsnak tartják, különösen, ha a fogyás a cél. Ezek után neked mint laikusnak duplán nehéz dolgod lesz, a rengeteg információ ugyanis elbizonytalaníthat azzal kapcsolatban, hogy belevágj-e a kocogásba…

…vagy inkább keress egy másik sportágat. Ó, a jóga, ugye?

Hogy egy kicsit könnyebb legyen a döntés, most megosztjuk veled, milyen hatása lesz annak, ha elkezdesz futni, és kitartasz 3-4 hónapig. Az se hátrány, ha jól csinálod, persze aggodalomra semmi, erről is fogunk beszélni!

De először…

Futni vagy nem futni, az itt a kérdés

Tény, hogy a futás nem való mindenkinek. Ha például jelentős súlyfelesleggel rendelkezel, akkor mindenképp konzultálj az orvosoddal, és valamilyen könnyebb testmozgással indíts, mint például a séta, az úszás vagy a kerékpározás. Hasonló a helyzet akkor, ha bizonyos egészségügyi problémáid vannak.

A futás ugyanis tovább terheli az amúgy is igénybe vett ízületeket, ha pedig egyéb betegséged is van, biztos nem tesz jót az azonnali nagy megterhelés. Sokszor leírtam/leírtuk, de sose lehet elégszer mondani: lépésről lépésre közelíts a cél felé, és nem jövő hétre akarod ledobni a felesleget. Az életmódváltás nem kúraszerű!

Vissza a témánkhoz: ha utoljára az iskolai tornaórán futottál (és akkor is levágtad a sulikört), akkor kezdhetsz intenzív gyaloglással, amibe idővel beiktathatsz majd néhány perces kocogásokat. A lényeg a fokozatosság, és az, hogy ne add fel! Ahhoz ugyanis, hogy megtapasztald a változásokat, időre van szükség, és ha már az első akadálynál feladod, soha nem jutsz el a kitűzött célig.

Gyakori tapasztalat: aki túl nagy elánnal veti magát a témába, az hamar kiég és hamar feladja. Te ne kövesd el ezt a hibát; okosan építkezz!

Mire van szüksége a szervezetednek futáskor?

Ez a futás intenzitásától és hosszáttól függ. Ha például sík terepen történő kocogásról beszélünk (amivel a legtöbben kezdeni fogtok), akkor:

  • talajhoz illő és jó minőségű futócipőre
  • aktuális időjárási viszonyoknak megfelelő pólóra (ami el tudja vezetni az izzadtságot és segít a szellőzésben)
  • az elveszített folyadék pótlására (az első 45 perc során ez sima [csap]víz is lehet, de idővel már nem árt pótolni az elveszített ásványi sókat és szénhidrátot)

…van szükség.

FONTOS! A pulzust még gyakorlott futók esetében is célszerű 140 alatt tartani. A sérülések elkerülése érdekében futás előtt be kell melegíteni, futást követően pedig nem árt egy kis nyújtás.

A futás hosszú távú hatásai

Hogy mely izmok hogyan fejlődnek a futás során, abba most nem megyünk bele részletesen, de annyit érdemes tudnod, hogy nem csak a nyilvánvaló területeken – azaz a lábadon – tapasztalhatsz változásokat. A törzs és a kar izmai is komolyan dolgoznak, azaz gyakorlatilag az egész tested kiveszi a részét a „munkából”.

A futás azonban jóval több az aerob (oxigén felhasználásával történő) állóképesség növelésénél. Olyan pozitív élettani hatásai vannak, amik jelentősen javítják majd az életminőséged.

(Zárójelben azért megjegyezzük, hogy a futás sérülésekkel, kisebb balesetekkel is járhat, ám ha nem hagyod ki a bemelegítést és a nyújtást, illetve nem vállalsz többet, mint amilyen erőnléti szinten vagy, akkor nem kell túlaggódnod magad.)

De nézzük, mit is tapasztalhatsz néhány hónap futás után?

  1. Jelentősen nőni fog az állóképességed, azaz hosszabb távot tudsz teljesíteni, illetve gyorsabb is leszel.
  2. A szervezeted anyagcseréje felgyorsul, míg a pulzusszámod és a vérnyomásod csökken… épp úgy, mint a rossz – azaz az LDL – koleszterin szintje. Jelentősen javul(hat)nak a vércukorértékek is (az izmok ugyanis inzulin nélkül tudják azt felvenni a véráramból)
  3. A futás a keringést is javítja, de a vér oxigénszállító képessége is nagyobb lesz, ahogy egyre többet kocogsz.

Vagyis jobb egészségnek örvendesz majd, de nemcsak fizikai értelemben, hanem lelkileg is. Az egészséges életmód és a (megfelelő) sport, például a futás eszköz lehet a kezedben ez ellen a probléma ellen. Igen, a teljes gyógyulás bonyolultabb, és a depresszió komplexebb dolog annál, hogy csak felírjunk egy receptet mínusz 500 kcal per napra heti 3 futással, de…

…tanuld meg: életed legtöbb problémájára nem létezik egyetlen csodaszer. Sokkal inkább tudatos válasz sok összetevővel, és egy gondolkodásbeli változtatással, amivel jobb, erősebb, egészségesebb ember lehetsz.

Boldogság, futás a neved

Ha még az elején jársz, vagy csak gondolkodsz a futáson, akkor erre a címre nyilván erősen csóválod a fejed. Igen, tudjuk, az első néhány alkalom átkozottul húzós tud lenni, de hosszabb távon Te is érezni fogod azt az eufóriát, amit a testedben felszabaduló endorfin – köznapi nevén boldogsághormon – okoz, és aminek a hatása akár fél napig is kitarthat.

A kocogás végén, de alatta is egyfajta jóleső fáradtság önt el, és a stressznek is búcsút inthetsz, szóval próbálj meg túljutni a mélypontokon, és fuss, hogy ne csak fittebb, de boldogabb is légy!