10 érv, hogy miért egészséges a tea

Hosszú utat tettünk meg azóta a pillanat óta, amikor Sen-nung kínai császár forrásban lévő vízébe belefújt a szél néhány tealevelet. A császár szerencsére kísérletező kedvű ember volt, ezért megkóstolta az italt, és a végeredmény elnyerte a tetszését. Persze nemcsak a kellemes íz és a finom illat miatt isszuk a teát: már a kínaiak is úgy tartották, hogy az meghosszabbítja az életet (ezért inkább orvosság volt kezdetben), és a bölcsek azt mondták, hogy aki rendszeresen fogyasztja, annak tiszta és friss lesz a szelleme.

A tea persze nem csodatévő ital, amiből elég néhány csészével felhörpinteni, és minden más szempontot figyelmen kívül hagyhatunk. Aki egészségesen szeretne élni, annak életmódot is kell változtatnia, ha eddig rosszul csinálta (étkezés, mozgás, stresszkezelés, pihenés), de a teára mindenki bátran támaszkodhat.

Legújabb cikkünkben 10 érvet szedtünk össze, hogy miért egészséges a tea; és a tea alatt most a camellia sinensis növényből, vagyis a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készült főzetre gondolunk. A gyógynövényekkel külön foglalkozunk majd, hiszen az azokkal kapcsolatos kutatások is ígéretesek.

tea_cikk1.jpg

Lássuk a listát!

1. Antioxidáns-tartalma miatt a tea segíthet megelőzni a daganatos betegségeket, és rendszeres fogyasztásával hatékonyan veheted fel a küzdelmet a szabadgyökök ellen. Az antioxidánsok olyan hatóanyagok, amely gátolják vagy késleltetik az oxidációs folyamatokat (úgy is mondhatjuk, hogy a szervezet „rozsdásodását”), és azok felveszik a küzdelmet az ezért felelős szabadgyökökkel, amelyek nagy reakcióképességű molekulák sejtrongáló célokkal.

A teaivással éppen ezért jelentősen kisebb az oxidatív károsodások miatt kialakuló betegségek előfordulásának kockázata.

2. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres teafogyasztás csökkentheti a szívinfarktus, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Hazánkban ez különösen fontos szempont, hiszen a szív- és érrendszeri problémák népbetegségnek számítanak.

Ehhez egyes kutatások szerint napi minimum 3,75 dl teát kell legalább fogyasztani, hogy annak védő hatásai érvényesüljenek.

3. A cukrozatlan tea tökéletesen hidratál (függetlenül a tein-, avagy a koffeintartalomtól). Az UKKO megoldásteákat mi is kifejezetten úgy alkottuk meg, hogy azok ízesítés nélkül is finomak legyenek; a gyerekteáknál például figyelembe vettük a kicsik igényeit.

4. A tea segít az állóképesség javításában. A zöld tea hatására például a szervezet hatékonyabban képes zsírt égetni ahhoz, hogy energiához jusson, ez pedig növeli az izomzat állóképességét.

5. Egyes kutatások szerint a teafogyasztás csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. Hasonló megállapítás született az Alzheimer-kór kapcsán is.

6. A tea segíthet a fogyásban is: már több kísérlet is bebizonyította, hogy a zöld teában lévő epigallocatechin-gallát miatt kisebb az elhízás kialakulásának esélye. Rendszeres fogyasztás esetén a hatóanyag nemcsak a fogyókúrában segít, de normalizálhatja a koleszterinszintet és jótékonyan hathat inzulinrezisztencia esetén is.

A mi Fogyasztó Teakeverékünk például zöld teát és mate teát tartalmaz, amelyek – a többi összetevővel – együtt serkenthetik az anyagcserét és megkönnyíthetik a diétát.

7. A benne található nátrium, kálium, kalcium és flour miatt a tea csökkentheti a csontritkulás mértékét és/vagy megakadályozhatja annak kialakulását. Emellett a tea segíthet az ízületi gyulladások elleni harcban is.

8. A tea nemcsak antioxidánsokat tartalmaz, de annak fertőtlenítő és antibakteriális hatása is van. A zöld teával például megelőzhető a fogszuvasodás és a fogérzékenység.

9. Fogyasztásával javítható a memória, a figyelem és a koncentráció. A zöld teáról több kutatás is bebizonyította, hogy az fokozza az agyműködést, többek között a benne található tein/koffein miatt. A teában ráadásul a csersavhoz van kötve ez a hatóanyag, ezért annak felszívódása kíméletesen megy végbe, hatása pedig elnyújtott (nem üt meg úgy, mint egy kávé, cserébe egyenletesen fejti ki hatását és tovább tart).

10. Teával a kettes típusú cukorbetegség ellen is harcolhatunk. Bár a vizsgálatok még nem értek véget, a kutatást vezető Dr. Joao Sergio Neves portugál endokrinológus szerint a tea és a kávé is meghosszabbíthatja a cukorbetegek életét.

Ismét csak kihangsúlyozzuk: nem az ízesített, cukrozott-tejszínezett lötty, hanem a természetes, jó minőségű alapanyagokból készült változat.

Az érveket persze még sokáig folytathatnánk (mi most csak a 10 legérdekesebbet, leghasznosabbat szedtük össze), de reméljük, azért már ezek is elég meggyőzőek ahhoz, hogy – ha eddig nem tetted meg, akkor majd most – beilleszd a teát a napi rutinodba. 

Jó egészséget kívánunk, és kellemes kortyolgatást.