Így idd UKKO teádat a nyári melegben!

Hűsítő jegestea-recept gyógynövény-teakeverékekhez.

Egy bögre frissen főzött, gőzölgő UKKO tea a nagy hidegekben igencsak vonzó tud lenni: az ember alig várja, hogy átjárja testét és lelkét a forró ital, de teljesen érthető, hogy a nyári melegben nem szívesen kortyolnál nagyokat belőle.

Pedig fogyni nyáron is kell (sőt), a reflux vagy a változókor tünetei ilyenkor is gyötörnek, és a Szoptatós Teára is szüksége van a babának/mamának is. Ezért most egy gyorsan elkészíthető és nagyon egyszerű jegestea-receptet szeretnék megosztani veled, hogy nyáron se kelljen lemondanod az UKKO gyógynövényteád jótékony hatásairól.

Előkészület

Először is szükséged lesz egy nagy adag jégre. Előzőleg készíts 1-2 tálca vagy zacskó jégkockát a fagyasztóban, amiből egy kancsó (1-1,5 liter) jeges tea elkészítéséhez 10-20 jégkockát fogsz majd felhasználni.

Ennek a végtelenül egyszerű receptnek az az előnye, hogy azonnal élvezheted a hűsítő jeges teádat, de mégsem hágod át vele a gyógyteák elkészítésének alapszabályait. Vagyis a teafüvet ugyanúgy 80-90 fokos vízben áztatod bő 10 percen keresztül, mert így biztosítható, hogy a szükséges vízben oldódó vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, továbbá aromák és illóolajak kioldódjanak a teakeverékből.

Készítsd el a teádat!

A megszokott módon forralj teavizet, majd hagyd hűlni pár percig, hogy az elérje a ~80 fokos hőmérsékletet. A megfelelő hőmérsékletűre hűlt vizet öntsd bele a kancsóba, de figyelj, mert itt jön a trükk!

Egyszerűen annyit teszel, hogy valamennyivel kevesebb forró vizet használsz a szokásos mennyiségű teakeverék kiáztatásához, mint amennyi teát valójában akarsz készíteni. Tehát, ha 1 liter teát készítesz, akkor csak kb. 8 dl vizet önts a kancsóba, ha 1,5 litert, akkor kb. 1,2 liter vizet használj.

A kiöntött vízbe aztán belerakhatod a 2 vagy 3 teáskanál teakeveréket, amit bő 10 percig kell ázni hagyni. Ha kiázott, vedd ki a teaszűrődet, mert most neki lehet állni a jeges teád elkészítésének. 

Varázsolj a forró teából jeges teát!

Tehát van egy gőzölgő teád, ami kicsit koncentráltabb a megszokottnál, de még mindig legalább cc. 60 fokos. Értelemszerűen nem akarod berakni így a hűtőszekrénybe, mert félő, hogy leolvasztaná azt, és a hűtés is túl sokáig tartana. Le kell tehát hűtened, hogy azonnal fogyasztható, és hűtőszekrénybe rakható legyen.

Innen már nagyon könnyű dolgod lesz. Egyszerűen csak pótolni kell a hiányzó víz mennyiséget a jégkockákkal. Annyi jeget adj a teádhoz, amíg a vízszint el nem éri az 1 vagy a 1,5 litert. Ez kb. 10-20 db jégkockát jelent, függően a tea mennyiségétől és a jégkockák méretétől. Nem vagyok nagy fizikus, de úgy tapasztaltam, hogy jobban hűt, ha nagyobb adagokban adom hozzá a teához a jeget, mint ha egyesével potyogtatnám bele.

Ezután csak megkevered az egészet, így a jégkockák el is olvadnak, viszont segítségükkel teánk máris nagyjából szobahőmérsékletűre hűlt.

Az első pohár teából úgy lesz jeges tea, hogy a poharadba további 2-3 jégkockát dobsz, plusz egy kis friss mentalevelet, és máris élvezheted a hűsítő, ám egészséges UKKO gyógynövényteádat. Amíg az első pohár teát kortyolgatod, a kancsót nyugodtan hűtőbe rakhatod (hiszen a tea már nem meleg), így a következő adag már eleve jéghideg lesz.

Ezzel a végtelenül egyszerű módszerrel ugyanannyi idő alatt készíthetsz jeges teát mint forrót, úgy, hogy közben minden érték benne marad. Ráadásul az UKKO teák jéghidegen is nagyon finomak, sőt, van aki így még jobban is szereti.

Mivel jeges teáként elkészített teakeverékeink itatják magukat, fontos megemlítenem, hogy a napi javasolt mennyiségnél többet nyáron se fogyassz belőlük, hiszen gyógynövényteákról van szó. A nyári melegben megnövekedett folyadékigényt viszont pótolni kell, ehhez jó szívvel tudom ajánlani az olyan élvezeti teákat, mint például a Bizsergés Teája, a Felfrissülés Teája, a Nap Teája (nem is gondolnád milyen finom jeges teaként) vagy éppen gyümölcsteáinkat (Család Gyümölcs Teája, Gyümölcsös Álmok Teája), amik nyáron jeges teaként elkészítve igazán remek szomjoltók és bármennyit megihatsz belőlük 🙂

Kellemes, hűsítő teázást kívánok!

UKKO-teák az Instán (hűs változatban):