A 3 legjobb jeges tea recept a nyárra!

A nyári hőségben kevesen kívánják a tűzforró teát, és helyette hűsítő finomságokra vágynak, ami lehetőség szerint nem hizlal, cserébe kellően frissít és gyorsan elkészíthető. Hiszen kinek van ideje hosszú órákat bíbelődni főzéssel, hűtéssel, amikor azonnal (legrosszabb esetben 30-40 percen belül) kortyolni szeretné a torkot hűtő és testet-lelket kényeztető teákat?

Ezeket a szempontokat tartottuk szem előtt, amikor összegyűjtöttük a 3 – szerintünk legjobb – jeges tea receptet. A receptek egyszerűek, de nagyszerűek, és ízviláguk (agyoncukrozás és szirupozás nélkül is) lenyűgöz.

Az első lépés

A jegestea-készítés egyik nem ismert, mégis rendkívül hatékony lépése az úgynevezett teakoncentrátum lefőzése, hiszen ez a leggyorsabb módja annak, hogy a lehető leghamarabb hideg teád legyen; várakozás és bonyolult hűtési procedúra nélkül.

A teakoncentrátum lényege, hogy csak egy dolgot változtatsz a tea elkészítésekor: a víz mennyiségét; a teafű és az áztatási idő ugyanaz marad… egyelőre!

Mi általában 2-3 dl-t szoktunk csinálni (és 1,5 literhez mérjük ki a teafüvet, tehát 3 púpozott teáskanálnyit használunk), majd 10-12 percig áztatjuk a különböző teakeverékeket (Fogyasztó Teakeverék, Reflux Teakeverék, élvezeti teák). Zöld tea esetében ugyanúgy be kell tartani az 1-2 percet; fekete teánál a 3-5 percet. Tényleg csak egy dolog változik: az áztatáshoz használt víz mennyisége, amit később pótolsz majd. Igen, hideg összetevőkkel (jég, víz, gyümölcsök).

A teakoncentrátum előnye, hogy felöntve a kívánt mennyiségre ugyanazt az ízhatást és hatóanyagkoncentrációt adja majd, viszont sokkal gyorsabban készíthető belőle jeges tea.

Ananászos jeges tea

A világ egyik legegyszerűbb receptje, ami viszont kellemes meglepetések egész sorát tartalmazza; és a legnehezebb hozzávaló egy érett ananász, amit néhány perc alatt megtisztíthatsz, és pár pillanat alatt leturmixolhatsz.

A Fogyasztó Teakeverékkel azért szeretjük párosítani, mert az ananászban található rostanyagok segítik az emésztést, és száz grammban csak 55-60 kalória van.

Másfél liter jeges teához erre van csak szükséged:

  1. Kockázz fel egy negyednyi ananászt, és 20-30 percig tedd be a fagyasztóba.
  2. Készítsd el a teakoncentrátumot, majd öntsd fel hideg vízzel. Ne feledd: az összeturmixolt ananász, a teakoncentrátum, a jég és a víz együtt 1,5 litert kell, hogy kiadjon.
  3. Vedd ki a jeget és az ananászt a fagyasztóból. Az ananász mehet azonnal a turmixgépbe. Turmixolj egyet-kettőt rajta, majd erre a pépre kerül szép lassan a nem forró (hideg vízzel temperált) tea. A turmixolást ne hagyd abba: az összeturmixolt ananász szépen elkeveredik a teával, és legfeljebb csak néhány rostszálat fogsz látni; a tea színe viszont kellemesen sárgává fog változni.
  4. Öntsd ki a tea és az ananász keverékét egy kancsóba, majd add hozzá a jeget.
  5. Díszítsd vagy ízesítsd kedved szerint. A teába mehet menta, barack, egy kis citrom, és ha egy picit bűnözni szeretnél, akkor egy cseppnyi méz is; de ez utóbbira egyáltalán nincs szükség, ez a tea anélkül is édes és finom.

Frissítő mojito jeges tea

Gyorsan elkészíthető, extra finom és rém egészséges. Ha reklámozni kellene ezt a jeges teát, akkor így tennénk, mert egzotikus ízvilága minket is meglepett, és azóta is sokszor csináljuk; nemcsak magunknak, hanem a gyerkőcöknek is (viszont nekik készítve csak fodormentát használj, mert 6 éves kor alatt hörgőgörcsöt okozhat a borsmenta). A mentának nyugtató, emésztést segítő és vízhajtó hatása van; ideális a fogyni vágyóknak. A lime pedig antioxidánsoknak gazdag, és mivel jeges teába kerül, ezért C-vitamintartalmát is megőrzi.

A mi kis mojitónk persze különbözik a megszokott, alkoholos változattól, cserébe jól UKKO-sítottuk. Ezekre van szükséged hozzá:

  • UKKO Tea (Nap Teája vagy egy másik élvezeti teakeverék)
  • friss menta
  • 1 lime
  • stevia (esetleg méz)
  • jég és víz

Az elkészítés menete:

  1. Csináld meg a teakoncentrátumot (2-3 dl, mi a Nap Teáját ajánljuk, de Fogyasztó Teakeverékkel, Virágok Teájával és Nyugalom Teájával is készíthető).
  2. Ha kész vagy, tedd bele a fodormentát, és hagyd ázni azt is, amíg a többi résszel bíbelődsz. Ezután mehet az egész egy kancsónyi jégre, hogy hadd hűljön. Két dolgot vegyél figyelembe: 1) mivel forró vizet öntesz a jégre, ezért a legtöbb jégkocka elolvad; 2) minél több jég van a kancsóban, annál kevesebb víz fér bele (tehát amíg nem olvadnak el a jégkockák, addig az ital édesebb és mentásabb lesz).
  3. Vágd ketté a lime-ot. Az egyik felét facsard ki, a másik fele a díszítéshez kell majd. A kifacsart lime levét a már lehűlt teába tedd, és az egészet steviával édesítsd.
  4. Ha még kell jégkocka a kancsóba (vagy a poharakba), akkor rakj bele, de az arányokra figyelj.
  5. Idd meg frissibe’!

Gránátalmás jeges tea

Ha tudod, hogyan kell gyorsan gránátalmát pucolni, és nem is riaszt el ez a kis „nehézség”, akkor az utolsó recept neked készült. A gránátalma egészségvédő tulajdonságait ráadásul nem kell ecsetelni, hiszen a sötétpiros bogyók egy sor jótékony hatással bírnak: rengeteg C-vitamint és flavonoidokat tartalmaznak, és sokan a daganatos megbetegedések ellen ajánlják.

Mi az íze miatt is nagyon szeretjük.

Hozzávalók:

  • teakoncentrátum
  • 1 citrom (fele ízesítéshez, fele díszítéshez)
  • 1 gránátalma
  • jég

Az elkészítés menete: rém egyszerű. Turmixold össze a bogyókat, majd szűrd le a magdarabkákat. Ehhez öntsd hozzá a jéggel lehűtött teakoncentrátumot, majd a kifacsart fél citromot. Ha kell, hűtsd tovább jéggel (ami kerülhet a poharakba is).

Fogyaszd frissen, és jó egészséget kívánunk hozzá!