Frissítő mojito jeges tea – nem csak fogyókúrázóknak
Egy pár perc alatt elkészíthető, virgin mojito menta-lime jegestea-receptet szeretnék megosztani ma veled, amivel bűntudat nélkül frissítheted fel magad a nyári melegben, és aminek kortyolgatása közben nem kell aggódnod a fogyókúrád miatt sem.
Nyáron, a kánikula idején jóval több folyadékra van szükségünk, mint az év többi részében, és persze többet is kívánunk. 3-4 liter folyadékot alsóhangon meg kellene inni naponta, de sajnos nem lehet mind Fogyasztó Tea, mert abból csak 1,5 litert lenne szabad egy nap alatt inni. A fennmaradó mennyiségre tökéletes, finom és hűsítő megoldás ez a cukormentes jeges tea, ami még a fogyókúrádat is segíti.
Nem csupán frissítő, nagyon egészséges is
A mojito két alapanyaga a menta és a lime. Remek, ízletes kombináció ez az ital, emellett nem elhanyagolható az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk sem.
A menta egészségügyi előnyei
A menta nyugtató gyógynövény, amely elősegíti az emésztést és megnyugtatja a háborgó gyomrot. Természetes vízhajtó hatása miatt a fogyni vágyók jó barátja, és jó hatással van az irritábilis bél-szindrómára is. A menta frissítő aromája segít enyhíteni az émelygés érzését, és enyhíti a fejfájást is, de sok más értékes hatással is rendelkezik.
A lime egészségügyi előnyei
A lime (és a citrom is) antioxidánsokban gazdag, főként C-vitamin-tartalmuk magas. Az antioxidánsainak köszönhetően a lime semlegesítheti a szabadgyököket, amelyek sejtszintű károsodást okoznak, és amik rengeteg betegség kiváltó okai lehet, köztük a daganatos betegségeké is. A lime-ban található C-vitamin képes a hisztamin lebontására, ami enyhíti a szezonális allergiát és az asztma tüneteit.
Mojito jeges tea recept
A mojito az egyik legismertebb és legnépszerűbb frissítő kubai koktél, ennek a teába oltott alkoholmentes változatát fogjuk elkészíteni, természetesen UKKO-módra.
Lássunk is neki!
Hozzávalók 1,5 liter mojito jeges teához
- friss menta
- 1 lime (esetleg citrom)
- stevia mint természetes édesítő (esetleg méz… az eredeti mojito nádcukorral készül, ezért nem ördögtől való azt használni, de ha az alakodra is figyelni akarsz, mértékkel tedd: 4-5 teáskanál 1,5 liter jeges teához)
- szemérmetlen mennyiségű jég
- víz (3-4 dl forralva, a többi hűtve)
Elkészítés
Először is forralj vizet. Igen, forró vízzel kezdünk, mivel most (is) egy teljesen korrekt teát fogunk készíteni, azzal a különbséggel, hogy jóval kevesebb vizet használunk a menta kiáztatásához. Az eredeti receptben összezúzzák a mentát, hogy kinyerjék belőle az ízletes nedveket, de mi azt szeretnénk, hogy a menta minden értékes anyaga a jeges teánkba kerüljön.
Amíg a víz hűl, megszerezzük a mentát a teánkhoz.
Én fodormentával készítem, és esélyes hogy te is azzal fogod, mert jóval elterjedtebb itthon. A borsmenta levele egyébként sötétebb zöld és hosszúkásabb, a fodormentáé halványabb zöld, és fodrosabb. Két külön fajról van szó, de a külsőségeken kívül a különbség leginkább csak a mentol arányában van, mégpedig a borsmenta javára. Bármelyik jó lesz a mojito jeges teánkhoz.
Egyébként most dübörög a menta-szezon, bárhol lehet kapni a növényt. Kiültetve (akár az erkélyre is egy nagyobb kaspóba) hamar, már 2-3 hét alatt megbokrosodik, ehhez azonban okosan kell csipegetni belőle.
A trükk az, hogy a bazsalikomhoz hasonlóan soha nem szabad csak leveleket leszedni. Mindig egy levélpár fölött vágj belőle a szárnál, lehetőleg olyan helyen, ahol aprócska hajtások is vannak már. Ha így teszel, nem irtod ki a mentádat, sőt, lehetőséget biztosítasz neki az új hajtások megerősítésére, és magadnak is, az újabb és újabb menta-teák készítésére.
Tehát 2-3 hajtást (kb. 4 levél + a hajtáscsúcs) vágj le. Többet is használhatsz, ha úgy kívánod. Egyben fogjuk felhasználni, nem kell aprítani, sem a leveleket leszedni, elég csak megmosni, és már mehet is a bögrébe.
Koncentrált mentateát készítünk.
A kb. 80 fokosra hűlt forralt vizet (3-4 dl-nél nem többet) öntsd a mentára. Édesítsd a steviával vagy mézzel úgy, mintha 1-1,5 liter tea lenne (ha nádcukrot használsz, 4-5 teáskanálnál többet ne tegyél bele), aztán hagyd ázni minimum 10-15 percig. Minél tovább ázik a menta a teavízben, annál sötétebb, koncentráltabb alaplevet kapunk.
Amikor kiázott a menta, jöhet a kancsó és bele a jég. Nincs szabály a jég mennyiségére, csak két dolgot kell figyelembe venned:
- Mivel forró vizet öntesz a jégre, jó pár jégkocka elolvad majd, amíg a hőmérséklet kiegyenlítődik…
- … és minél több jég van a kancsóban, annál kevesebb folyékony víz fér bele, tehát amíg el nem olvadnak a jégkockák, koncentráltabb (édesebb és mentásabb) lesz a mojito.
Most jöhet a lime!
1 db lime-ot vagy citromot vágj ketté. Az egyik felét csavard bele a jeges mentateába, a másikat szeleteld fel, ezekből lesz a díszítés a mojito-ban és a poharakon.
Ha van lehetőséged lime-ot használni, akkor én inkább azt javaslom, mert egy különleges, a citromhoz képest édeskésebb ízt kölcsönöz a mojito-nak. Persze citrommal is nagyon finom, csak egy picit kevésbé autentikus, illetve citromból kevesebbet kell belecsavarni, mert egy fél citrom leve túlságosan elnyomja a menta ízét.
Az érett lime-ban és citromban is sok a C-vitamin, ami így elkészítve meg is marad, mivel a lehűlt folyadékba tesszük bele. A C-vitamin nagyon könnyen lebomlik, már 40 fok feletti vízben is elillan, ezért a forró citromos tea rajongóinak sincs jó hírem: sajnos forró teájuk biztosan nem tartalmaz C-vitamint.
A felszeletelt lime karikákat vágd ketté, és rakj egy-egy fél karikát a poharak szélére. A maradékot pedig dobáld bele a kancsóba, öntsd fel az egészet hideg vízzel, és keverd meg jól.
Még néhány jégkocka a poharakba, és már élvezheted is a jéghideg, frissítő és nagyon egészséges mojito jeges teádat!
Frissítő teázást kívánok!
Mojito jeges tea az Instánkon:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Hétvégi jegestea-kavalkád ❤ . . . . #tea #jegestea🍹 #hűsítő #hétvége #szabadság #finom #melegvan