Ananászos-spenótos turmix

A smoothie-król szóló korábbi cikkünkben már leírtuk, de az ismétlés a tudás anyja: ha eddig nem ettél (elég) bébispenótot, akkor irány a bolt és töltsd fel a raktárkészletedet, máskülönben valami egészen különleges dolgot hagysz ki.

Egyrészt: a bébispenót finom; népszerűségét is annak köszönheti, hogy a francia udvarba házasodó Medici Katalin a 16. században magával vitte (kedvenc szakácsaival együtt) Firenzéből Párizsba, ahol aztán nagyot néztek az életet habzsoló franciák a finomság láttán. A többi, ahogy mondják, történelem. Másrészt: a bébispenót tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot egyetlen kalóriára vetítve, ezért az egyik legegészségesebb salátanövénynek tartják.

Az ananászról sem kell sokat beszélni, hiszen annak külön cikket szenteltünk. Ha pedig kevered őket…

De ne szaladjunk ennyire előre!

 

 

Ezt kell tudnod a spenótról és az ananászról

Gyakorlatilag egész évben elérhetők, így bármikor készíthetsz belőlük finomságokat, és mindkettőre igaz, hogy frissen a legjobb (ananászból is felejtsd el a konzerves változatot).

A spenót előnyei:

  • rengeteg fehérjét, ásványi sót és vitamint tartalmaz
  • gazdag forrása a réznek, mangánnak, cinknek, vasnak és szelénnek
  • a benne található foszfor és kalcium miatt jótékony hatása van a csontokra
  • továbbá van benne: triptofán (ami javítja a szinapszisokat, így segítheti az alvást is), omega-3 zsírsavak, fitotápanyagok (flavonoidok)
  • és alacsony a kalóriatartalma

Az antioxidánsok miatt csökkenti a szervezetben lévő szabadgyököket, védi a szívet és az érfalat, egyensúlyban tartja a vérnyomást és segít megőrizni a szem egészségét.

Az ananásznak sincs oka szégyenkeznie, hiszen igazi vitamin- és ásványianyagbomba:

  • fogyasztása jót tesz a vérnyomásnak
  • csökkenti a gyulladásokat és az ízületi fájdalmakat
  • segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket
  • javítja a termékenységet
  • támogatja a fogyókúrát

Magában is rendkívül finom mind a kettő, de azért nem árt, ha egy kis változatosságot viszünk a mindennapokba. Ezért fogjuk őket összeturmixolni (és ezért fogod te is ezt tenni)!

És hogy mi van az egyéb összetevőkkel? A görög joghurtot ebben a cikkben éltettük, a banánt ebben; ezek mostanra szerves összetevői lettek a smoothie-jainknak. Jó okkal!

A recept maga (1 főre):

  • 80-90 gramm görög joghurt
  • 1 szép, sárga banán (ne legyen megbarnulva)
  • 1 negyednyi ananász
  • 100 gramm bébispenót
  • egy kis almalé (100%-os, tartósítószert és mesterséges ízfokozókat nem tartalmazó)
  • jég (opcionális)

Az elkészítésnél szerencsére minden rém egyszerű: az összetevők mehetnek a gépbe, és addig kell turmixolni őket, amíg szép selymes nem lesz az ital állaga. A jeget érdemes a pohárba tenni, és majd arra önteni a krémes végeredményt.

A legfontosabb adatok

Merthogy erről se feledkeztünk meg:

  • az ital kalóriatartalma 220-230 kcal
  • és az sok A-vitamint, C-vitamint, káliumot tartalmaz
  • továbbá rostban is gazdag, így az emésztéseddel se lesz baj

Leginkább reggelire ajánljuk, de (este kivételével) bármikor jól esik.

Jó egészséget hozzá!