7 tévhit a menopauzáról

Te tudod, hogy mi különbség a változókorral kapcsolatos fogalmak között? Menopauza, változókor, klimax. Annyit halljuk őket és sokszor egymás szinonimájaként, hogy a helyzet megköveteli a tisztázást, mert szinte biztosak vagyunk benne, hogy sokan nem tudják, mi a különbség köztük.

A menopauza a menstruáció elmaradásának időszaka, a változókor pedig maga az az időszak, amelyet a menstruáció elmaradása után élnek le a nők. És hogy mi a helyzet a klimaxszal? A klimax az, amikor a szervezet hormonális változáson megy keresztül, de ez nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti; hiszen van férfiklimax is.

A változás gyökere mindkét esetben hasonló, legfeljebb a férfiaknál lassabban megy végbe: amíg a nőknél a petefészek aktivitásának fokozatos csökkenésével egyre kevesebb ösztrogén termelődik a szervezetben, addig a férfiaknál a tesztoszterontermelés csappan meg.

Közös pont még az is, hogy a szóban forgó hormonok termelése nem szűnik meg, és a csökkenés idővel lelassul. Viszont bőven vannak olyan tévhitek, amelyek a mai napig keringenek a nők körében és az interneten a menopauzával kapcsolatban.

Mostani cikkünkben hét ilyen hiedelmet cáfolunk meg.

meno_1.jpg

#1. „A klimax után meghízok, és esélyem se lesz a fogyásra!”

Nem igaz!

Változókor idején a nők anyagcseréje valóban lelassul, de ahogy az ösztrogéntermelés sem szűnik meg teljesen, úgy az anyagcsere sem áll le teljesen… szerencsére, különben nagy bajban lennénk. Viszont kutatások igazolják, hogy megfelelő életmóddal és rendszeres mozgás mellett a klimax sem lehet gátja a fogyásnak és az ideális alak fenntartásának.

Tény, hogy ez már nem olyan könnyű, mint fiatal korban, de semmiképp sem lehetetlen. Ezért is hoztuk létre a Klimax Teacsomagunkat, amely egy Változókori és egy Fogyasztó Teakeveréket tartalmaz.

Mivel nincs két ugyanolyan állapot, ezért mindig azt a megoldást kell előnyben részesíteni, amelyik probléma erősebb. Ha például nálad a klimax tünetei azok, akkor a Változókori Teakeverékből kell többet innod; ha viszont a testsúlyoddal vannak problémáid, akkor a Fogyasztó Teakeverékből.

#2. „Menopauza után nem fogom kívánni a szexet!”

Nem igaz!

Tény, hogy vannak olyanok, akiknek a szexuális életében zavar keletkezik a klimax során (csak úgy, mint ahogy egyes anyukáknál is tapasztalható hasonló a szülést követően), de a menopauza nem kell, hogy feltétlenül együtt járjon a nemi vágy csökkenésével.

Hüvelyszárazság és alacsonyabb nemi vágy sajnos bárkinél felléphet, sőt, bizonyos hormonális változások és lelki gátak is kellemetlenül érinthetik a párokat, ezt pedig sok (férfi)partner félreérti. Van, aki úgy érzi, vele van a baj (mindkét nemre igaz lehet ez).

Éppen ezért fontos leszögezni, hogy a menopauza idején tapasztalt libidócsökkenés csupán egy átmeneti állapot, és bizonyos problémákra léteznek természetes megoldások is. A szakemberek azt javasolják a pároknak, hogy amikor csak lehet, legyenek őszinték egymással arról, hogy mit éreznek, és beszéljék meg egymással a gondjaikat rendszeresen.

A szexről változókorban sem kell lemondani, együtt és megfelelő intimitással ugyanis ez az időszak is átvészelhető.

meno_2.jpg

#3. A változókor minden nőt ugyanúgy érint

Nem igaz!

Nincs két teljesen ugyanolyan állapot, és nincs két olyan nő, aki teljes mértékig ugyanúgy élné meg a menopauzát. Az viszont elmondható, hogy a klimax általában 45-50 éves kor körül jelentkezik, de a folyamat maga nemcsak az életkortól, hanem az életmódtól, az egészségi állapottól és a genetikai adottságoktól is függ.

Semmiképp se mérd másokhoz a panaszaidat, és a menopauza nem varázsütésre, óraműködéshez hasonlóan zajlik. Nem mindenki tapasztal hőhullámokat (kutatások szerint csupán a nők mintegy 20 százaléka), nem mindenkinek csökken a nemi vágya és van, akinél több hónapos kihagyás után újraindul a menstruáció. Megint mások alvászavartól és hangulatingadozástól szenvednek.

Nem igaz az sem, hogy aki korán kezd el menstruálni, annál fiatalabb korban kezdődik a menopauza.

#4. „Elviselhetetlen leszek, amikor klimaxolok!”

Nem (feltétlenül) igaz!

A klimax időszakában jelentkező hangulatingadozás hormonális eredetű, de a kiszámíthatatlanság és az ingerlékenység nem feltétlenül jár együtt ezekkel az érzelmi tünetekkel.

Tény és való, hogy a menopauza miatt sok nő érzi úgy, hogy jelentős változás állt be az életében, és sokan megijednek ettől, sőt, arra gondolnak, hogy majd nehezen tudják kezelni a nőiségüket érintő változást és az öregedés közeledését. Emiatt eluralkodik rajtuk a kétségbeesés és a félelem, az értéktelenség érzése pedig tanácstalanságot vált ki.

Ne feledjük, hogy ez nagyon gyakran egybeesik a gyerekek elköltözésével, ami alapvetően változtatja meg a családi otthon hangulatát. Valóban stresszes időszak ez (a hormonok változása és a hangulatingadozás nélkül is), de ez – egy kis akarattal és segítséggel – legyőzhető.

Érdekes történet, régóta gondolkodom azon, hogy megosztom veletek: tavaly volt egy pályázat, ahol változókorú nők írták le, hogyan fordították pozitív irányba ezt az időszakot, és hogy miképp valósították meg fiatalkori álmaikat. Volt, aki írni kezdett, volt, aki elköltözött álmai falujába (otthagyva a nagyvárost egy mézeskalács házikóért), és megint más nagy utazásba fogott.

Jim Carrey mesélte egyszer, hogy amikor a Grincs forgatásán nem bírta a minden forgatási napot megelőző 6-7 órás előkészületet (smink, kosztüm, haj, valóban idegőrlő lehetett), akkor a producerek egy CIA-kiképzőt hoztak neki, akinek egyetlen feladata volt a Cégnél. Ő készítette fel az ügynököket arra, hogy mit kell tenniük, ha tortúrát alkalmaznak rajtuk. Carrey megtanulta tőle, hogyan kezelheti azt a tehetetlen és fullasztó érzést, amivel ez az egész filmes procedúra járt: amint eszébe jutott a szenvedés, és amint megérezte azt, hogy előtör majd belőle a kínzó érzés, azonnal meg kellett törnie a mintát.

Ivott egy teát vagy kávét, a combjára ütött, járkált, légzésgyakorlatot tartott, a lényeg az volt, hogy az agyát lefoglalja valami mással. Hasonló lehet a helyzet itt is: keresni kell valamit, ami nemcsak foglalkoztat, de ami célt is ad erre az időszakra.

meno_3.jpg

#5. „A klimax tüneteivel semmit se lehet kezdeni”

Legfeljebb majd elmúlnak maguktól. Nos, ez sem igaz!

A változókor nem egyenlő azzal, hogy az ember csendben tűri a (súlyosabb) tüneteket, ezért érdemes szakembert felkeresni (testi és lelki bajokra egyaránt). Megoldás ugyanis nagyon sok mindenre van.

Mint sok más esetben, úgy ilyenkor is számít az, hogy milyen életet élsz, hiszen a rendszeres testmozgás, az egészséges életmód és a megfelelő alvás létfontosságú. Kerüld az alkoholt, a dohányzást és a koffeint, és próbálj meg kiegyensúlyozott munkahelyi közeget és családi hátteret teremteni magadnak.

Ebben persze másoknak is fontos szerep jut, ezért bátran beszélj a környezetedben lévőkkel. A lényeg a kommunikáció és a nyíltság, hiszen ez az alapja annak, hogy mások is megértsék, min mész keresztül.

Sokat segíthet ebben a Változókori Teakeverék, amely csökkenti a hőhullámok és az izzadás okozta kellemetlenségeket, valamint segít jól aludni, megnyugtat és kiegyensúlyozottá tehet.

Ne feledd: a változókor nem szégyen. Még akkor sem, ha sokan úgy gondolják.

#6. A menopauza egy betegség

Nem, nem az, bár szerencsére ezt kevesebb nő gondolja így (és inkább a férfiakra jellemző, hogy ekképp vélekednek).

Nem árt, ha tudod azt is, hogy változókorban nem szűnik meg teljesen a női hormonok termelése, és az ösztrogénszint csökkenése is megáll egy idő után, hiszen a mellékvese és a zsírszövet tovább termeli ezt a hormont.

Éppen ezért a hormonpótlással is vigyázni kell; sokan úgy érzik, szükségük van erre a kezelésre, hogy ne bélyegezzék meg őket, viszont annak 5 éven túli használatánál akár 20-30 százalékkal is megemelkedhet a mellrák kialakulásának kockázata.

#7. „Menopauza idején nem lehetek terhes”

Ritkának természetesen ritka, hogy valaki ebben az időszakban essen teherbe, de ne feledd, a terhesség a havi vérzés végleges elmaradásáig lehetséges, mivel a petefészek csak akkor áll le teljesen.

Érdemes ezért védekeznetek, mert peteérés még akkor is előfordulhat, ha csupán csak elmaradozik a menstruáció. Szakemberek szerint akkor mondhatjuk biztosra, hogy bekövetkezett a menopauza időszaka, amikor már 12 hónapja nincs menstruáció, és az előtte is rendszertelen volt.

És ezzel a végére is értünk a listának.

Megcáfoltunk 7 tévhitet, és a pontok mindegyike azt próbálja mondani neked, hogy a változókor a nők életének természetes része, ami nem kell, hogy behatároljon, és hogy abból kihozhatod a lehető legjobbat.

Ne félj beszélni erről és ne félj szakértő segítséget keresni.