8 étel, amiből bármikor, bármennyit ehetsz, mégsem hízol meg tőlük

Kétféle ember létezik a világon: az egyik, aki betartja a 3 étkezés/nap szabályt, és a másik, aki nem. Ha a második kategóriába tartozol, akkor valószínűleg te is egy notórius nassoló vagy; olyasvalaki, aki szeret falatozni és ropogtatni valamit egész nap.

Nos, búslakodni semmi ok, hiszen van egy jó hírem: vannak olyan ételek, amiket bátran ehetsz, mert szinte egyáltalán nem hizlalnak!

1. Pattogatott kukorica

Ha a popcornod nincs vajba fojtva, agyonsózva és agyonfűszerezve, akkor remek napközbeni nasi lehet, amit bűntudat nélkül majszolhatsz. Alacsony kalóriatartalmú snack, ami remek koleszterinmentes élelmirostforrás, ráadásul teljes kiőrlésű lévén nem terheli meg a szervezetedet.

2. Szárzeller

Mivel a zeller túlnyomórészt víz és rost, fogyasztása nem csupán a nassolás utáni vágyat elégíti ki, de közben hidratál is, aminek számos egészségre gyakorolt pozitív hatása van. Sajtokkal különösen jól passzol, például most a következő cottage cheese-zel is.

3. Cottage cheese (nem túró)

A cottage cheese egy alacsony kalóriatartalmú, enyhe ízvilágú, rendkívül egészséges nem érlelt lágy sajtfajta, ami nemcsak fehérjében gazdag, de ásványi anyagokban is (P, F, Na, Se, Ca, Mg). Kiváló kalcium- és vitaminforrás (A, B1, B3, B6, B12), és remek választás mindazoknak, akik odafigyelnek a súlyukra.

Mivel fehérjében gazdag, ezért ideális snack lehet sportolók, atléták számára is. A kalciummal teli cottage cheese telítettségérzetet okoz, és segíti az anyagcsere folyamatokat, ezzel járulva hozzá a fogyáshoz.

Létezik belőle natúr és zöldfűszeres ízesítésű, illetve alacsony zsírtartalmú változat is. Fogyaszthatod pl. egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal, sonkával, tojással, zöldségekkel, de magában is remek, mondjuk egy kis zellerszárral, répával vagy akár körtével is.

A cottage cheese nem azonos a mi túrónkkal, még akkor sem, ha ránézésre valóban van hasonlóság köztük. A cottage sajt oltóanyaggal készül, de nem erjesztik, hasonlóan a mascarpone vagy a feta sajtokhoz. Pici sajtbogyói közel sem olyan lágyak, mint a mi túrónk, kenyérre kenve vagy kikeverve is egyben maradnak.

4. Fekete áfonya

Az áfonya egy magas antioxidáns tartalmú gyümölcs, ami nem csak azoknak ajánlott, akik figyelnek a vonalaikra, hanem a fogyni vágyóknak is ajánlott.

5. Grapefruit

Alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, ami kiváló reggeli vagy napközbeni snack lehet, ha komolyan veszed a diétádat. Az antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs felpörgeti az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti az inzulinszintet a vérben és valóban égeti a zsírt.

6. Csirke, pulyka és egyéb sovány húsok

A csirkehús alacsony kalóriatartalmú egészséges fehérjeforrás, ami remekül eltelít, és biztosítja a mindennapokhoz szükséges energiát is. Az olajban/zsírban sült (vagy rántott) csirke nem tartozik ebbe a kategóriába.

7. Quinoa

A quinoa nem gabonaféle, hanem egy Dél-Amerikából származó növény magja, ami tele van fehérjével, az összes létező aminosavval (lizinben különösen gazdag), E-vitaminnal, vassal, magnéziummal, káliummal és élelmi rostokkal. Fogyasztásával nem csupán megtarthatod a súlyodat, de a fogyáshoz is hozzásegít, emellett támogatja a vérképzést és telítettségérzetet okoz.

Főzve fogyaszthatod önmagában, illetve köretként bármi mellé, vagy akár salátaként gyümölcsökkel és mézzel. Tökéletes alapja lehet egytálételeknek, istenien finom chiliben vagy wokos ételekben, illetve gyakorlatilag bármilyen rizses ételben, a rizs egészséges alternatívájaként.

8. Lazacfilé

A vadon élő lazac a létező legegészségesebb ételek egyike, ami tele van értékes omega-3 zsírsavakkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, köztük D-vitaminnal is. Anélkül okoz telítettségérzetet, hogy úgy éreznéd, szétpukkansz. Fogyókúrás és egészségtudatos étrendek főszereplője lehet.

Konklúzió

Amikor legközelebb a chipses zacskó vagy a lisztes-cukros péksütik után nyúlsz, jusson eszedbe, hogy léteznek egészséges alternatívák, amelyek fogyasztásával nem csak jóllakni, de akár fogyni is lehet.

Szóval töltsd fel az éléskamrát ezekkel a “jó snackekkel”, vedd magad körbe olyan élelmiszerekkel, amelyekből bűntudat nélkül falatozhatsz akár napközben is, és ne felejtsd el rendszeresen inni a Fogyasztó Teát, had égjenek azok a zsírpárnák!