Testmozgással a 2-es típusú cukorbetegség ellen?

Krónikus betegség, és egyre több embert érint: a cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcsere-probléma, amitől közel félmilliárd ember szenved világszerte, és ez a szám rohamosan nő.

Hogy miért olyan nagy baj ez? Rögtön megérted! A cukorbetegség kapcsán két típusról hallhatsz a leggyakrabban (mi is most ezekről fogunk beszélni az egyszerűség kedvéért):

  • az 1-es típusú cukorbetegség genetikai eredetű probléma (ilyenkor a szervezet nem termel elegendő inzulint)
  • a 2-es típusú cukorbetegség 90 százaléka viszont életmódból fakad (ebben az esetben a hasnyálmirigy kimerül és nem termel elég inzulint)

Inzulirezisztenciáról pedig akkor van szó, amikor a szervezet nem tudja hasznosítani az inzulint, illetve amikor rezisztenssé válik, ezért a termelt inzulin mennyisége nem elégséges.

Az Egyesült Államokban mintegy 30 millió cukorbeteg van; 90-95 százalékuk a 2-es típustól szenved. Hazánkban ez a szám 1 millió (hivatalosan), de még ennél is többen lehetnek azok, akik eddig nem ismerték fel a tüneteket és/vagy nem diagnosztizálták őket. Ezért is nevezhetjük a 2-es típusú cukorbetegséget csendes gyilkosnak.

diabetes_1.jpg

Miért olyan nagy probléma ez?

Azért, mert az esetek többségében a betegséget az életmód okozza! A krónikus betegségek sajátja, hogy azok csak nagyon nehezen gyógyíthatók, és a gyógyuláshoz rendkívül sok időre van szükség, amit a betegek nagy része nem szívesen vár ki.

A 2-es típus cukorbetegséget kisebb részben genetikai hajlam, nagyobb részben a helytelen életmód váltja ki; ami által folyamatosan pörgeted a motort, és amiben egy másodpercnyi pihenőt sem adsz a szervezetnek.

Ismered a dörgést: reggel kávé sok cukorral; pékáru, lehetőleg jó édesen; tízóraira valami jó ízes joghurt; ebédre rántott hús/sajt/csirke tartárral és rizzsel; délután valami süti, esti tévézésnél nasi (a sok édes után valami sós). Mindezt néha kólával és (sok cukrot tartalmazó) alkohollal leöblítve.

És ez nem csak papíron hangzik rosszul! A hasnyálmirigyet (a gyorsan felszívódó szénhidrátok miatt) állandó inzulintermelésre készteted, de a sejtek egy idő után érzéketlenek lesznek ezekkel szemben, így mind több és több inzulin sem tudja majd kifejteni a hatását. A sejtek képtelenek a vérben található cukrot energiává alakítani, hiszen rezisztensekké válnak az ehhez szükséges inzulinra. Ezért van magasan a betegek vércukorszintje, és ezért jelentkeznek azok a tünetek, amik; és ezért szokták az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának nevezni.

A szervezetet persze nem olyan fából faragták, hogy feladja, ezért vadul kompenzál, hogy a glükóz (aminek beépítéséért az inzulin felel) valahogy mégis eljusson oda, ahol szükség van rá. De a motor kopog, füstöl, legfeljebb nem látod, mert egy ideig nem jut ki a zaj és a por a motortérből.

A 2-es típusú cukorbetegséget ezért sokáig nem is diagnosztizálják (nincs látható, kézzelfogható szimptómája; vagy ráfogjuk másra), amikor pedig mégis (például: szűrővizsgálatokat követően), akkor már ijesztő tünetekkel kell számolni:

  • bőrbetegségek
  • szív-és érrendszeri betegségek
  • rossz látás
  • csontritkulás
  • lassú sebgyógyulás
  • idegkárosodás
  • vesekárosodás

A 2-es típusú cukorbetegség lassan, de biztosan/folyamatosan az életminőség romlásával jár együtt.

Egy ideig ráadásul úgy tűnt, a probléma nem gyógyítható, de ma már tudjuk, hogy megfelelő hozzáállással és gyökeres változtatásokkal a 2-es típusú cukorbetegség (bizonyos stádiumig) visszafordítható.

diabetes_2.jpg

Hogy miképp?

Az egyik titok: a mozgás

Már a stressz kapcsán is leírtuk, hogy nincs itt semmilyen csodakúra és szupergyógyszer, és legfőképp nincsenek titkok. Csak legfeljebb nem figyeltünk azokra a dolgokra, amik meghatározták millió éves fejlődésünket.

A (2-es típusú) cukorbetegség kezelésének első lépése a diéta. Ez evidens: tedd rendbe az étkezésed, hiszen az volt a kiváltó ok. A második lépés: sportolj, hiszen a testmozgás segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, részben azért, mert az ahhoz szükséges energiát közvetlenül a vérből nyeri ki a szervezeted. 

Abból a vérből, amiben magas a vércukorszint, és amit a mozgás így azonnal csökkenteni tud. Az izmok ugyanis képesek felvenni a glükózt a véráramból (inzulin jelenléte nélkül is), ezáltal mozgással közvetlenül csökkenthető a vércukorszint.

Kutatások egész sora bizonyította be, hogy az étrend megváltoztatásával és a mozgással együtt járó testsúlycsökkenés vissza tudja fordítani a 2-es típusú cukorbetegséget (bizony stádiumban). Egy új-zélandi egyetem kutatói alapos vizsgálatokkal azt is bebizonyították, hogy magas intenzitású testmozgás (HIIT) már 3 hónap alatt helyreállíthatja a szívműködést.

Mi az a HIIT?

High Intensity Interval Training, vagyis magas intenzitású intervallum tréning. Sok idegen szó, még több összeakadó tekintet. Miről is van szó? Arról, hogy az edzés nem monoton, hanem folyamatosan változtatják annak intenzitását.

Előnyeit már tudjuk: nemcsak az állóképességet javítja, de a szívet és a keringést is, valamint hatékonyabb a fogyás szempontjából is.

Szakértők szerint heti 1-2 alkalommal van rá szükség az egyenletes tempójú kardió edzések mellett, de kezdőként nem szabad azonnal belevágni, ahhoz haladó szintre van szükség. Ahogy az életmódod megváltoztatásakor, úgy itt is lassan, de biztosan kell változtatnod, és egyenletesen kell felépítened magad.

Mindig ezt mondjuk: ahogy nem egy-két nap alatt jött fel az plusz 10-20 kiló és alakult ki a probléma, úgy nem ennyi idő alatt fogsz javulást tapasztalni az állapotodban.

De a lényeg: kezdd el!

diabetes_3.jpg

Mi tudunk egy másik titkot is!

Azt, hogy a probléma odafigyeléssel és célirányos kezeléssel visszafordítható, minket is inspirált, ezért a megfelelő összetevők kiválogatásával létrehoztuk a Diabétesz Teakeveréket.

A megoldásteába olyan hatóanyagokat válogattunk össze, amelyek külön-külön is, de szinergiában dolgozva még inkább segítik a szervezet munkáját. A kukoricabajusz és a katángkóró gyökér vércukorszint-csökkentő és vízhajtó hatással bír; előbbi ráadásul a gyulladáscsökkentésben is segít. Az ajtóbojtorjánt régóta használják cukorbetegség esetén annak hatóanyagai miatt; a hibiszkusz tisztítja a vesét és a májat, védi az ereket, valamint segít csökkenteni a vérnyomást.

A fekete áfonyalevél nemcsak a vércukor szintjét, hanem a lipidszintet is csökkenti, emellett érfalvédő, antivirális és antifunginális hatása is közismert. A kapor csökkenti a puffadást és nyugtat, az indiai citromfű pedig az éhomi vércukorszintet normalizálja.

Együtt tökéletes fegyvert alkotnak, és segítenek abban, hogy felvedd a küzdelmet a modern kor egyik legsúlyosabb betegségével.