Miért ne igyál energiaitalo(ka)t?

Igazad van!

Nincs egyszerű dolgod hétköznapi vásárlóként, amikor egymásnak ellentmondó információk és vélemények alapján kellene eldöntened, hogy mit ehetsz és mit nem. Szedj-e vitaminokat, és persze mennyi mehet naponta a C-vitaminból? Most akkor tiltólistás a gyümölcs(lé) a benne található cukor miatt? Vagy mi a helyzet a kávéval?

És persze ott vannak az energiaitalok, amikkel roskadásig vannak a boltok polcai, mégis ijesztő dolgokat hallasz róla. Ez a cikk azért született meg, hogy tisztázzunk pár kérdést velük kapcsolatban. Nem árulok zsákbamacskát: már most leírom, hogy mi mélységesen elítéljük ezeket a termékeket, mert rendszeres fogyasztásuk súlyos egészségkárosító hatással bír(hat).

A mottó ezért: ismerd meg az ellenségedet!

Több mint energia: 0-24-ben a topon

De miért van szükség egyáltalán energiaitalokra? Tényleg a rohanó világ hajszol bele minket a fogyasztásukba?

Az Amerikai Stresszkutató Intézmény szerint a stressz leggyakoribb okai:

  • 46 százalékban az elvégzendő munka mennyisége
  • 20 százalékban a munka és a magánélet közötti egyensúlyozás
  • 6 százalékban a munkával kapcsolatos biztonság

Számoljuk csak össze: az emberek többsége a munkája miatt stresszel (72%). Az EU-OSHA európai véleményfelmérése szerint a munkavállalók fele általános problémának tartja a munkahelyi stresszt, ráadásul a problémának van egy érdekes vetülete is: milliárdos kiesést okoz a munkaadóknak is, de csak kevesen lépnek fel aktívan ellene.

Olyan világban élünk, ahol szellemileg és fizikailag is folyamatosan csúcson kell lenni; nem lehetünk és nem is akarunk fáradtak lenni. Az ember ezért állandóan keresi a kimerültséget elűző csodaterméket, és a marketingszakemberek gondoskodtak róla, hogy az energiaital trendi opciónak tűnjön.

Határidő? Dobj be egy kávét/energiaitalt, vagy kettőt… hármat! Éjszaka is vezetned kell? Hajrá, ciccents fel egy dobozzal! Sportolsz, de fáradtnak érzed magad? Hát honnan lehetne elég erőd hozzá, ha nem egy finom löttytől? Az alvás/pihenés, a megfelelő időmenedzsment, a szellemi kikapcsolódás és a hagyományos stresszkezelés nem menő. Egy tuti (kézre álló) termék az, mert az erőt mutat!

Mit akarunk ezzel mondani? Azt, hogy az első lépés Veled kezdődik (így, nagybetűvel). Tilthatunk, száműzhetünk összetevőket, de minden hiába addig, amíg te nem határozod el magad.

Az egyik legnagyobb probléma ugyanis az, hogy az energiaital a kávé alternatívája lett azoknak a fiataloknak, akik nem papírpoharat szeretnének szorongatni a világhírű kávés márka logójával, hanem egy vékony alumíniumdobozt.

Miért éri meg a gyártóknak?

Költői a kérdés, mert a választ szinte biztos, hogy tudod. Pénzért, mi másért, mégpedig nagyon, de nagyon sok pénzért: az Egyesült Államokban ez egy cirka 30 milliárd dolláros piac, és az ázsiai (konkrétabban az APAC) piacon is hamarosan eléri a forgalom a 28 milliárdot.

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy szinte minden fiatal rákattant ezekre; amíg a klasszikus kávé az időse(bbe)k birodalma, addig az energiaital a feltörekvő generációé… és most felejtsük el, hogy milyen sokan járnak a trendi kávézókba is, mert a habos-babos cukros feketéket mindennek nevezhetjük, csak kávénak nem. Elég sok helyen olvashatjuk, hogy ezeken a helyeken a hervasztó kávé minőségét miképp próbálják feljavítani, hogy aztán drágán eladhassák neked.

De ne kalandozzunk el, maradjunk az energiaitaloknál! Hogy büszkék lehetünk-e rá, az jó kérdés, de Magyarországnak is van saját világhírű márkája, amely korábban még a Forma-1-ben is megjelent szponzorként. 2006-ban alapították, és néhány éve már a száguldó cirkuszban támogatta a Williams-csapatot; egyből érthető, mekkora pénz van ebben a bizniszben.

Gigászi összegeket költ a marketingre és különböző támogatásokra a szárnyas bikás cég is, hogy a márka arculata összeforrjon az extrém sportokkal, és hogy a fiatalabb generáció tagjai büszkének érezzék magukat, amikor leemelnek egy-egy dobozt a boltok polcairól. Mert hát ők a célcsoport; ők azok, akik amúgy is másképp érzik még a fáradtságot, talán őket be lehet hülyíteni.

A 15-25 év közöttieknek köszönhetően az energia- és sportitalok forgalma Magyarországon már bőven 20 milliárd forint felett jár, és az intenzív kampányok miatt mindennapi fogyasztási cikkekké váltak. Már az is nagyon aggasztó volt, hogy a folyadékpótlást sokan szénsavas üdítőkkel akarták megoldani, de az még ijesztőbb, amikor a kólát vagy a gyümilevelet leváltja az energiaital.

Az esti bulin pedig még alkoholt is öntenek hozzá, és nagy valószínűség szerint az még csak nem is az első energiaital aznap (és nem is az utolsó ilyen koktél).

Ezeket az összetevőket találod egy doboz energiaitalban

Nemcsak külföldön, de Magyarországon is többféle energiaital létezik, amelyek bizonyos részben ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák, viszont vannak eltérések.

Ha csoportosítani szeretnénk ezeket az összetevőket, akkor így tehetjük meg:

  • aktív összetevők; ide tartozik cukor és koffein; a gyorsan felszívódó szénhidrát és a koffein élénkítő hatása a lényeg, kis túlzással a többi hatóanyag csak hab a tortán
  • egyéb összetevők; a fenti két összetevő önmagában édeskevés ahhoz, hogy a gyártók drága és nem feltétlenül hatásos (udvarias megfogalmazás volt) termékeket áruljanak, ezért más anyagokat is találunk az energiaitalokban (például: taurint vagy az azt helyettesítő anyagokat).

De haladjunk sorban, kezdjük a két legfontosabbal.

  1. Koffein. Az energiaitalok egyik fő összetevője a kávéban és a teában is megtalálható hatóanyag, vagyis a koffein, amit a világ lakosságának cirka 75-80 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel. Hatása a szervezetre nézve: serkenti a szívműködést, valamint növeli a vérnyomást és a pulzust. Emellett fokozza az izmok teljesítőképességét. Az anyagcserét viszont csak alkalmi fogyasztás esetén pörgeti meg, ellenben vízhajtó tulajdonsága minden esetben fennáll. Mi ezért sem számoljuk bele a kávét a napi folyadékmennyiségbe.
    A koffein egyik nagy hátránya, hogy megemeli a stresszhormon szintjét, így a szervezet folyamatosan a túlélésre készül. Márpedig arról korábban mi is írtunk, hogy nem az alkalmi stresszel, hanem a tartós állapottal van baj (ha többre vagy kíváncsi, olvasd el azt a cikkünket is).
    Apró kitérő: a teában lévő koffein kíméletesebben fejti ki hatását, mert az a csersavhoz kötődik. De mielőtt azt hinnéd, hogy le akarnánk beszélni a napi feketéről, gyorsan tegyük hozzá, hogy a kávé (nem agyoncukrozva és/vagy tejszínezve) egészséges, tessék élni vele. Nagy mennyiségben fogyasztva viszont a koffein halálos, ahogy szinte minden más hatóanyag is: a határ testsúlykilogrammonként 15 mg per nap, viszont a terhes és szoptató nőknek nem javasolják 200 mg-nál több fogyasztását.
    Jól jegyezd meg ezeket a számokat, merthogy…
    … az energiaitalok a kávéban található koffein mennyiségének két-háromszorosát is tartalmazhatják (70-300 mg; szemben egy gyorsan lefőzött eszpresszó 30-50 mg-jával). Más kávéfajták esetében ez a mennyiség 100 mg is lehet.
  1. Cukor, méghozzá finomított és gyorsan felszívódó szénhidrát. Mert nem árt, ha az a lötty finom is, plusz a szőlőcukor (glükóz) is élénkítő hatással bír. Nem véletlen, hogy sokak szerint elég csak ezt a két összetevőt vízben feloldani, és máris egy energiaitallal egyenlő hatással bíró folyadékot kapunk. Csak persze nem kerül olyan sokba.
    Gyorsan felszívódó szénhidrátra edzés közben vagy után lehet szükséged, hogy gyorsan pótold az (f)elhasznált mennyiséget, de testmozgáshoz mégsem ajánljuk az energiaitalokat, és erre még kitérünk a későbbiekben.
  1. Taurin. Ami persze nem mindegyik energiaitalban található meg (később beszélünk majd a taurinhelyettesítőkről is).
    Amíg a koffein valójában egy stimuláns, addig a taurin egy kéntartalmú aminosav (a fehérjék alkotórésze), amit az emberi szervezet is elő tud állítani, valamint bevihetjük azt halak és tenger gyümölcseinek, valamint bizonyos húsok fogyasztásával. Az energia továbbításáért (a szellemi és fizikális teljesítőképesség növeléséért) és a méregtelenítés támogatásáért felel, illetve létfontosságú szereppel bír az idegrendszer fejlődésében és a kalcium szintjének szabályozásában; sokan meglepődnek, amikor kiderül, hogy az anyatejben is sok van belőle. Kapaszkodj meg: még antioxidáns tulajdonsága is van.
    Ritka, de ha mégis kialakul valakinél a hiánybetegség (például stressz vagy vegetáriánus étrend esetében), akkor az alacsony taurinszint a szívizom károsodásához, látászavarokhoz és rossz közérzethez is vezethet.
    Mivel megfelelő étkezéssel a szervezeted magától elő tudja állítani, ezért nincs rá feltétlenül szükséged.
    A taurint a vese választja ki, a kelleténél nagyobb mennyiség tartós fogyasztásának pedig súlyos következményei lehetnek:
    A) alvási zavar
    B) magas vérnyomás
    C) ingerlékenység
    D) memóriazavar
    Állatkísérletek alapján sejtjük, hogy szorongást és bizarr viselkedést is kiválthat, de pontos élettani hatását nem ismerjük. Más kutatások szerint a koffeint és taurint tartalmazó energiaitalok jelentős mértékben megemelhetik a pulzust és a vérnyomást. Fontos azonban leszögezni: valóban combos mennyiségről kell gondoskodni, de nem is ez a lényeg (hanem az, hogy normális étkezésnél extrabevitelre nincs szükséged).
    Ha esetleg nem emlékeznél: az energiaitalok ellen nálunk a taurinra kivetett adóval próbálta meg a kormányzat felvenni a harcot. A végeredmény az lett, hogy a Magyarországon forgalmazott energiaitalokba taurinhelyettesítőket tesznek a gyártók.

energiaital_2.jpg

  1. Taurinhelyettesítők, például: inositol, arginin. Amikor 2012-ben bevezettük a csipszadót, akkor a taurint is száműztük, így a gyártóknak más összetevők után kellett nézniük. Az egyik ilyen helyettesítő az arginin nevű aminosav lett, amely segíti a sejtek cukorfelvételét, a világhírű magyar gyártónál pedig az inositot használják. Ezek hatása szinte teljesen megegyezik a taurinéval (tehát jó kérdés, alkalmazásuk akkor miért nem problémás).

Az energiaitalok emellett tartalmaz(hat)nak:

  • B-vitaminokat, C-vitamint, E-vitamint
  • folsavat
  • L-Karnitint
  • ginzeng- és gingko biloba-kivonatot
  • kreatint
  • glükuronolaktont (szénhidrátfajta, amit a testépítőszerek is tartalmazhatnak)

Továbbá:

  • színezékeket
  • savszabályzókat
  • stabilizátorokat

vagyis egy sor olyan toxint, amikre valójában lenne szükséged. Ezeknek az anyagoknak a hatásaival kell számolni akkor, amikor nem is egy, hanem akár (napi) több energiaital fogyasztását is megvizsgáljuk az emberi szervezetre nézve.

Még egy érdekesség, amiről tudnod kell

Néhány évvel ezelőtt a fogyasztóvédelmi hatóság megvizsgálta, hogy bizonyos energiaitalok és kávétermékek annyi koffeint és taurint tartalmaznak-e, mint amennyi a dobozukra van írva. Jó okkal tették, hiszen a kelleténél több koffeinnek kedvezőtlen mellékhatásai is lehetnek (ilyen például: a szapora szívverés, hányinger, ingerlékenység, szédülés, valamint a vízhajtó hatás miatt a dehidratáció is).

A taurin esetében nem, viszont a koffeinnél találtak olyan terméket, amelynél a mért tartalom meghaladta a címkén feltüntetett mennyiséget.

Mi ebből a tanulság? Az, hogy „bízz, de hitelesíts” (ha már annyira népszerű a Csernobil c. HBO-sorozat mostanában); nem kell a legrosszabbat feltételezni, és a szigorú szabályok értünk, a fogyasztókért vannak, de ez nem jelenti azt, hogy vakon kicentizheted az adagokat. Emlékezz arra, hogy mit írtunk az adalékanyagok kapcsán.

Ha egy energiaitalban 200-300 mg koffein is lehet, akkor – ahogy olvastad fentebb – az egy terhes anyukánál már az ajánlott limit feletti bevitelt jelenti. És problémát nem önmagában egy hatóanyag és annak mennyisége jelenti.

Cukormentes energiaitalok

… avagy mélyebbre a pokol bugyrában?

Illetlen volna a 21. századdal szemben az, ha nem lennének úgynevezett light energiaitalok is, amelyekben a cukrot édesítőszerrel váltják ki, hiszen a karcsú derékra aztán odafigyelünk (minden más meg nem olyan ijesztő).

Ezekben az italokban kevesebb a kalória, de mesterséges édesítőszerekkel garantált ízért súlyos árat fizetünk.

Tehát a konklúzió: fogyni biztosan nem fogsz tőlük (mint azt oly sokan remélik), cserébe újabb adag toxinokkal mérgezed magad…

A leggyakoribb mellékhatások

Először is szögezzünk le valamit: nem az a baj, hogy (nagy ritkán) megiszol egy tutti-fruttis energiabombát, bár mi teljesen kiiktatnánk azt a mindennapokból a helyedben; nem az a baj, hogy a haverokkal beülsz egy pizzázóba megenni egy finom pizzát; nem a „csak egy csokival” van a gond…

… hanem a rendszerességgel.

Hogy miképp hatnak ezek az összetevők rád tartós fogyasztás esetén.

Mondok egy gyakori problémát: erőtlennek és fáradtnak érzed magad, ezért a délutáni kondizás előtt bedobsz egy-két energiaitalt, mondván-gondolván, szükséged van némi pluszra. Jó ötletnek tűnik, pedig nem az.

energiaital_3.jpg

A gyorsan felszívódó cukor persze még jól jöhet, hiszen a szervezeted azonnal energiához jut és fel is használja azt (bár nem célszerű edzés előtt inni, mert mire eljutsz a futópadig, el is múlt a hatása), viszont intenzív mozgáskor a szervezeted vizet veszít. A koffein pedig erre tesz rá egy lapáttal, lévén vízhajtó tulajdonsággal bír. A végeredmény könnyen lehet dehidratáltság (annak minden tünetével: gyengeség, bágyadtság, szédülés, hányinger, székrekedés), főleg, hogy a felnőttek nagy része alapból nem iszik elég folyadékot naponta.

Különösen veszélyes egy ilyen energiabomba annak, aki szívproblémákkal küzd. Főleg akkor, ha nincs is tisztában azzal, hogy érintett lenne. A magas koffeintartalom miatt ugyanis megugrik a vérnyomás és a pulzus, de nemcsak a szívet, hanem a vesét és a májat is terhelés éri rendszeres fogyasztásnál.

Az energiaitalokról emellett tudjuk, hogy

  • refluxot és/vagy gyomorfekélyt
  • álmatlanságot
  • izomrángást okozhatnak,

tovább növeli az idegrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint azok blokkolhatják a vitaminok és tápanyagok felszívódását; például azért, mert a koffein vízhajtó hatása miatt kihajtják a vízet a szervezetünkből. A magas cukortartalom miatt elhízást okozhat (fél liter energiaital 20 teáskanálnyi cukrot tartalmaz), miközben azok kimerítik a szervezet energiatartalékait is.

A Texas Egyetem egyik vizsgálata pedig arra a felfedezésre jutott, hogy az ilyen italok fogyasztása károsíthatja az érrendszer működését és az artériák véráramlását. Miközben sok helyen azt mondják, hogy napi egytől még nem lesz bajunk, ez a kutatás arra a következtetésre jutott, hogy már egyetlen energiaital is lecsökkentheti az erek átmérőjét.

Energiaital helyett?

Mi egy kiugróan fárasztó nap után ezért inkább a zöld vagy a fekete teához nyúlunk. Főleg azért, mert ha sokszor van az embernek szüksége egy kis energialöketre, akkor nem túl szerencsés, ha a fentebb említett hatóanyagokkal és cukorral bombázza a szervezetét.

Ezeket pedig fiatalok (gyerekek) is ihatják; energiaital esetében már nem ugyanez a helyzet, márpedig életkori ajánlás ide vagy oda, sok (egyre több) gyerkőc nyúl hozzájuk. A boltokban ezek az italok szabadon hozzáférhetők, és naponta látni általános iskolásokat, amint energiaitalokat isznak az iskola előtt.

A megnövekedett fogyasztás amiatt is gondot jelenthet, hogy az energiaital függőséget okoz, és ha ez kialakult, akkor elvonási tünetek is kialakulhatnak (fejfájás, depresszió, remegés, fáradtság). Legalább ennyire ijesztő azt látni, hogy milyen sok fiatal gondolja úgy, hogy az energiaitallal kiváltható az alvás, mert ennek is nagy ára van: a kezdeti plusz energiát követően ugyanis nagyobb lesz a kimerültség mértéke.

Az energiaitalok esetében sem mellékes kérdőjel az úgynevezett szinergia: ha a koffein és a taurin külön-külön is megemelheti a vérnyomást és a pulzust, akkor együtt vajon milyen hatása lehet a szervezetre?

Miért ne keverd alkohollal?

Az egy sorral feljebb említett szinergia miatt:

  • a taurint tartalmazó energiaitalokban az alkohol kölcsönhatásba léphet az alkohollal, és mérgező vegyületek alakulhatnak ki
  • taurint nem tartalmazó energiaitaloknál „csak” a koffein és alkohol együttes hatásával kell számolni, ami nem kevésbé pusztító (és ilyenkor a kiszáradás még csak a kisebb probléma)

Sokan nem is óvatoskodnak, amikor a témáról beszélnek: ez a két ital együtt olyan, mint a kokain, ami pedig illegális szernek minősül…

Tanulság? Egyszerű!

Először is: nem az alkalmi fogyasztással van baj. De az alkalmi fogyasztással se élj lehetőség szerint. Van egészséges alternatíva. Megéri. Még finom is. Nem az a probléma, hogy koffeint iszol, és a gyorsan felszívódó cukornak is meglehet a helye az étrendedben (edzés előtt, vagy 1 órát meghaladó intenzív testmozgás alatt/követően). De nem mindegy, hogy mit és mikor viszel be.

Másodszor: ha szomjas vagy, igyál vizet. Az energiaital nem üdítő. Az üdítő sem „szomjoltó”, mi nem számítjuk bele a folyadékfogyasztási minimumba (2-2,5 liter, alsó hangon).

Ezzel a cikkel az volt a célunk, hogy te is belásd: ezekről a dolgokról tudnod kell, a mértékre pedig oda kell figyelned. Mi azért nem támogatjuk az energiaitalt, mert a fogyasztásával a saját egészségünket veszélytethetjük, miközben biztonságos natúr helyettesítők érhetők el, legfeljebb macerásnak tűnik (!) az elkészítésük. Igen, nem 2 másodperc alatt felcisszented a dobozt, hanem 3 percet kell rászánnod egy tea elkészítésére.

Márpedig a mai rohanó világban mindenki az egyszerű megoldásokat keresi.

Szóval, amit tehetsz, hogy nem a gyártókat hibáztatod és nem rájuk mutogatsz, hanem te változtatsz. Nem veszel ilyen terméket, hanem inkább utánajársz a természetes a megoldásoknak. Arra próbálunk rávezetni, hogy az élet nem elengedett gyeplő, és hogy tudatosan kell élned! Nem számolatlanul fogyasztva bármit, mert az jó.

Mit javaslunk mi…

… energiaital helyett?

Hogy ez ne csak a reklám helye legyen, ezért két olcsón és egyszerűen beszerezhető alternatívával kezdjük:

Szálas változatban is sok helyen kaphatók, és szerencsére egyre népszerűbbek. A zöld és a fekete tea között az a legfontosabb különbség, hogy előbbi esetében a leszedett tealeveleket a napon szárítják (ellentétben a feketével, amit erjesztenek). A tényleges koffeintartalom sok mindentől függ, de nagyon leegyszerűsítve így néz ki a dolog: ha valódi löketre van szükséged reggel, akkor a fekete teát javasoljuk; amikor viszont kíméletesebb hatásra vágysz, akkor a zöldet.

A kávéról sem kell lemondanod, de ügyelj arra, hogy ne cukrozd túl és ne zsíros tejszínt vagy tejet keverj hozzá. Pici méz és zsírszegény tej, nincs is többre szükséged, elvégre nem az a cél, hogy szirupos desszert legyen belőle.

Saját termékeinkből két – amúgy egymáshoz hasonlító – finomságot ajánlunk:

Előbbi élvezeti tea, utóbbit pedig kifejezetten azoknak készítettük, akik a makacs kilók ellen harcolnak (és akiknek plusz energiára van szükségük ehhez a harchoz).

Elkészítésükre és fogyasztásukra érdemes rászánni az időt; és nemcsak a tea, hanem a kávé esetében is. Az ilyen rituálékkal pozitív élménnyel és nyugtató hatással indíthatod a napot, és az egészségedre is odafigyelsz.

Igen, tényleg egyszerűbb kibontani egy energiaitalt és felhörpenti, de be kell látnod, hogy a siker (és az egészség) érdekében áldozatot kell hoznod. Az egyszerű megoldás nem mindig a jó megoldás!