Minden amit a refluxról tudnod kell

Pontosan mi is a reflux?

A reflux leegyszerűsítve az az összetett betegség, amikor a gyomortartalom és/vagy gyomorsav nem a „megfelelő” irányba halad (tehát a tápcsatornába), hanem a gyomor felől, visszafelé a nyelőcsőben.

A betegség eleinte csak nagyon kellemetlen, előrehaladottabb állapotában viszont már szervi elváltozásokat és állandó nyálkahártya-gyulladást okoz. Ez érthető: a gyomorsav elkezdi kimarni a nyelőcsöved és akkor a savas gőzök okozta problémákról még nem is beszéltünk.

A refluxjelenség önmagában még nem betegség: egészséges embereknél is előfordul néha, hogy a gyomortartalom „rakoncátlankodik”. Tapasztalhatod kiadós étkezések után, előrehajláskor, ha túlsúlyos vagy, no meg ha szoros ruhát viselsz.

Amikor rendszeresen előfordulnak a panaszok, akkor van refluxbetegséged, amit már kezelni kell.

Milyen gyakori a reflux?

Egy felmérés szerint Magyarországon minden második ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést, más adatok szerint 20-40% tapasztal reflux-gyanús tüneteket.

Az előfordulásról csak becsült adataink vannak, mert sokan szégyellik még orvosnak is bevallani a tüneteket, illetve nehéz diagnosztizálni (a tünetek más betegségekre is utalhatnak).

Egyvalamit biztosan tudunk: a betegek száma világszinten és Magyarországon is évről évre növekszik.

Miért alakul ki a reflux?

Vajon tehetsz róla?

Nos, általában igen.

Vannak persze olyan emberek, akik a gyomorszáj vagy gyomorizom valamilyen rendellenességével születnek… esetleg genetikailag erősen hajlamosak a refluxra. Nekik kell a legjobban figyelni, de még ők is tehetnek ellene.

A legtöbb refluxos viszont a modern életvitelével „érte el”, hogy refluxossá váljék. A reflux egy „civilizációs betegség”. Ez nem ítélet, épp ellenkezőleg: a legjobb hír. Ugyanis ha te okoztad, akkor tehetsz is ellene.

Mik a hajlamosító tényezők?

A reflux kialakulásának kedvez a rendszertelen táplálkozás, az ülő életmód, a dohányzás, a kávézás, a túlzott alkoholfogyasztás, a szaliciliátot tartalmazó gyógyszerek (melyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját) és azon nyugtatók és altatók szedése, amelyek „ellazítják” a gyomorszájat.

Emellett a nehezen emészthető, zsírban vagy olajban sütött, fűszeres ételek, valamint a túlzott édesség, csokoládé és cukros-szénsavas üdítőitalok fogyasztása is “támogatja” a refluxot.

Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz! Ha a következő tünetek nagy részét (vagy mindegyikét) rendszeresen tapasztalod, akkor lehet hogy refluxod van. Ilyenkor minél hamarabb orvoshoz kell menni, hogy az megállapíthassa a reflux jelenség tényét, súlyosságát és elmondhassa a lehetőségeket.

De ha csak 1-2 tünetet tapasztalsz időnként, akkor is menj el egy orvosi kivizsgálásra, mert más, súlyosabb betegségek is meghúzódhatnak a tünetek hátterében.

A tünetek:

  • gyomorégés (mely kisugározhat a nyakadba, válladba, lapockáidba, karjaidba)
  • égő érzés a szegycsont mögött, a légcső környékén
  • savas felböfögés
  • gyomortartalom kismértékű visszaáramlása pl. lehajoláskor
  • nehéz, fájdalmas nyelés
  • szájüregi égő érzés
  • rossz szájíz
  • kellemetlen szájszag
  • a fogak romlása, töredezése
  • felfúvódás
  • rendszeresen visszatérő felső-légúti betegségek, fertőzések
  • hosszú ideje fennálló görcsös köhögés

A reflux egy kellemetlen betegségnél jóval több. Ha nem veszed komolyan tested jelzéseit, és hagyod a refluxot „garázdálkodni”, akkor olyan szövődményei lehetnek, mint a nyelőcsőgyulladás, heges nyelőcsőszűkület, légúti tünetek vagy az asztma.

A nagyon súlyos esetek pedig komoly műtétben végződnek, amit itt nem fogok részletezni, de nem kívánom hogy megtapasztald.

Azért írom ezt a kézikönyvet, mert hiszem, hogy senkinek sem kell idáig eljutnia, ha betartja az itt leírt néhány szabályt és jótanácsot.

A reflux ciki lenne?

Kíváncsi vagy, hogy miért csak becsült adataink vannak arról, hogy hány ember szenved a refluxtól?

Nos, azért, mert a legtöbb ember szégyelli. Szégyellik, hogy időnként akaratlanul böfögnek egyet, szégyellnek társaságban önfeledten beszélgetni, mert félnek attól, hogy már kialakult a „refluxos szájszaguk”, félnek mosolyogni, mert a savas lehelet kimarta a fogaikat.

Így persze nem fognak beszélni a gyomorpanaszaikról, barátoktól sem szívesen kérünk segítséget, hogy „a gyomorpanaszaimra és rossz szájszagomra mit tudsz javasolni”.

Az igazság viszont az, hogy a betegséget soha nem szabad szégyellni.

A reflux ugyanis egy betegség. Te ezt nem választottad, te ezt nem akartad – te az elszenvedője vagy.

Bocsásd meg az erős példát, de tényleg szeretném lebontani benned az esetleges gátakat. Gondolj bele, hogy mennyire elítélnénk azt, aki egy kemoterápián átesett ember kopaszságán élcelődne.

A rák egy betegség, és nem viccelünk vele. Szerencsére a reflux közel sem olyan súlyos, mint a rák, de ugyanúgy nem vicctéma.

Semmi szégyellnivaló nincs a refluxon.
Egyedül az a szégyellnivaló, ha beletörődsz.

5 refluxbarát zöldség (smoothie receptekkel)

5 refluxbarát zöldség

5 zöldség, amit refluxosként is bátran fogyaszthatsz, ráadásul ezekből a finomságokból isteni turmixok készíthetők, amikhez most tippeket is adunk.

Részletek

Refluxos vagyok. Ihatok kávét?

Refluxos vagyok. Ihatok kávét?

Utánajártunk a kávé és a reflux kapcsolatának, és megválaszoltuk a kérdést, ami sok érintett refluxost foglalkoztat: szabad vagy nem szabad kávét inni refluxosként?

Részletek

Reflux tea tapasztalatok

Reflux tea tapasztalatok [videók]

2018 májusában nyílt napot tartottunk a vásárlóinknak, mert szerettük volna megtudni, hogyan élték meg a refluxbetegséget, és hogy mit gondolnak az UKKO Reflux Teakeverékről.

Részletek

Reflux tünetek, kezelés, megoldások

Reflux tünetek és megoldások

Ha szeretnéd tudni, érintett vagy-e, olvasd el a cikkünket, amiben segítünk Neked felismerni a tüneteket, elmondjuk a kockázatokat és azt is, hogy mit tehetsz a reflux ellen!

Részletek

Reflux diéta recept: Reflux-űző Szuperturmix

Reflux diéta: Reflux-űző Szuperturmix

Ezt a hűsítő és ízletes italt, ihatod reggel, akár reggeli helyett is, de egy könnyű nyári vacsora mellé is fogyaszthatod, a reflux-űző hatás garantáltan nem marad el.

Részletek

Reflux diéta recept: Zabkása refluxosoknak

Reflux diéta: Zabkása refluxosoknak

A reggeli gyümölcsös zabkása finom és egészséges reggeli, igazi napindító energiabomba, tele rostokkal, szénhidráttal és nyákanyagokkal. Ideális étel refluxosoknak, de bárki bátran fogyaszthatja.

Részletek

Útmutató Refluxosoknak

Letölthető E-könyvünkből megismerheted a refluxot, hogy miként alakul ki, mik azok tényezők, amik segítik a reflux kialakulását, hogy mi mindent tehetsz ellene és hogyan kerülheted el.

Részletek

Így küzdj a reflux ellen!

Ismerd meg a reflux 10 legfontosabb szövetségesét! Ha őket kiiktatod, félig már megnyerted a háborút.
10 dolog amit kerülnöd kell, ha refluxod van.

Részletek

A reflux jóbarátja a stressz

A stressz rombol: gyakorlatilag nincs olyan része a testednek, amit megkímélne. A reflux kialakulásában cinkos a stressz, és persze a meglévő refluxbetegséget is súlyosbítja.

Részletek

10+2 étrendi tipp reflux ellen

Összegyűjtöttem azokat az étrendeddel kapcsolatos tippeket, amelyek betartásával, hatékonyan veheted fel a küzdelmet a reflux ellen.

Részletek

Instant megoldások reflux ellen

Van néhány olyan egyszerű, de gyors enyhülést hozó és hosszú távon is alkalmazható megoldás, amit te is kipróbálhatsz. Ismerd meg őket!

Részletek

Ne temesd magad!

Sajnos sok ember a betegségek és nyavalyák esetén elkezdi „temetni magát”, és a „nekem mindegy, refluxom van” alapon nem sportol. Ne ess ebbe a hibába!

Részletek

 

 
[tea_blog_2]