5 refluxbarát zöldség [Plusz könnyed és finom smoothie-receptek!]

„Ne egye magát degeszre, és kerülje a következő ételeket, italokat…” – halljuk az ijesztő diagnózis után, majd kapunk egy szinte végtelennek tűnő listát arról, hogy mi az, amit elvileg tilos lenne fogyasztani.

Mivel a reflux-ot súlyosbítja, hivatalosan kerülendő:

  • minden, ami túl fűszeres vagy csípős (főleg a bors és a pirospaprika, mert tovább irritálják a nyelőcső nyálkahártyáját)
  • az olajban sült ételek (a rántott hústól a sült krumpliig bármi)
  • a magas zsírtartalmú húsok (marha, disznó, bárány; eddig viszlát, magyar konyha!)
  • a magas zsírtartalmú tejtermékek (a tej pedig minden esetben tiltólistás, mert emésztésével fokozódik a gyomorsav-termelés)
  • a csokoládé (kivéve a jó minőségű, minimum 75 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé)
  • a citrusfélék és az apró magvas gyümölcsök (ezek kontaktélelmiszerek, azaz savtartalmuk miatt irritálják a refluxos nyelőcsövet)
  • a paradicsom (viszlát, olasz konyha!)
  • a szénsavas üdítők
  • az alkoholos italok
  • a koffeint tartalmazó italok (viszlát, kávé!)
  • és bármi, ami mentolos
     

„Tessék mondani, akkor mit lehet enni?”

A refluxtól szenvedők egyik legnagyobb gondja ezért az, hogy sokszor úgy érzik, semmi finomat nem ehetnek, és hogy az életük innentől kezdve csak lemondás a jóról. Most szeretnénk ezt tisztelettel megcáfolni!

Itt van például 5 zöldség, amit bátran fogyaszthatsz, ráadásul nem kell beérned az unalmas receptekkel. Ezekből a finomságokból isteni turmixok készíthetők, amikhez most tippeket is adunk.

#1. Uborka

Az uborka is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelynek rendszeres fogyasztásával kordában tarthatod a gyomorsavat. Az uborka ugyanis nemcsak antioxidánst, hanem proteázokat is tartalmaz, amelyek egyrészt segítenek lebontani a fehérjében gazdag ételeket, másrészt megtisztítják a bélrendszeredet a kórokozóktól.

A zöldség ráadásul kalóriában szegény (12 kalória per 100 gramm), vitaminokban és ásványi anyagokban viszont gazdag, magas víztartalma miatt pedig kiváló szomjoltó is.

A legtöbb vitamin azonban az uborka héjában található, ezért mosd meg alaposan és használd fel teljesen akár salátához, akár smoothie-hoz vagy shake-hez, hiszen lúgosító hatása miatt semlegesíti a gyomorsavat.

Az uborkát kipróbálhatod turmixban kelkáposztával, körtével, korianderrel és gyömbérrel (csak keveset használj, mert nagyobb mennyiségben a gyömbér is irritálhatja a nyelőcsövet). Légy kreatív, próbálgasd a számodra legfinomabb (arányú) receptet.

#2. Spenót

Való igaz, főzelékként is isteni finom, de mi mégis a nyers spenótot javasoljuk, hiszen az semlegesíti a savas ételek káros hatásait, valamint segít az egészséges pH-egyensúly fenntartását.

Egy turmixgéppel pedig gyorsan varázsolhatsz belőle finom energiaitalt, és keverheted banánnal, körtével vagy barackkal; utóbbihoz például elég csak egy kis vizet és némi citromlevet tenni, és máris kész a hűsítő-üdítő finomság. Igazi nyári energiabomba.

A spenótról azt is érdemes tudni, hogy az gazdag antioxidánsokban, enzimekben, fehérjét képző aminosavakban, K-vitaminban és fitotápanyagokban, de a refluxosok esetében szigorúan csak nyersen szabad fogyasztani, hiszen megfőzve savas állapotba kerül.

Kóstold meg ezt (turmixold össze a következőket):

  • 2 csésze spenót
  • banán
  • 1-2 piros alma
  • 2 dl víz (vagy Reflux Teakeverék)
  • egy kis kurkuma
  • egy kis citromlé

A citromlével azért vigyázz, mert az irritálhatja a nyelőcsöved! A citrusfélék fogyasztását csak azoknak ajánlom, akik már legalább 1 hónapja fogyasztják a Reflux Teát, és megszűnt az égő mellkasi érzésük, köhögésük.

#3. Brokkoli

A gyerekeket ki lehet kergetni vele a világból, pedig a brokkoli – megfelelően elkészítve – izgalmas és finom köret, ami ráadásul egészséges is. Nem véletlenül látjuk, hogy sok filmben ezt próbálják az anyukák betuszakolni a picik szájába.

A brokkoli egyik legnagyobb előnye, hogy tele van probiotikumokkal, vagyis a „jó baktériumokkal”, amelyek segítenek helyreállítani a bélflórád harmóniáját. Igen, ez az a probiotikum, amit a reklámokban is látsz, és ennek jó oka van (ez az ok pedig a vastagbél egészsége). Refluxosként azért fogod szeretni, mert meggátolja a „rossz baktériumok” terjedését, ezért csökken az esélye annak, hogy megbetegszik a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom.

Emellett a brokkoli erősíti az immunrendszert, felveszi a kesztyűt a cukorbetegség elleni harcban, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés esélyét, valamint létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Egy kis érdekesség: a brokkoli az a zöldség, amiben a legtöbb C-vitamin van.

Karcsúsító zöld turmixként pedig nemcsak alakot épít, de anyagcserét és emésztést is segít.

Kóstold meg ezt (turmixold össze őket ízlés szerint):

Próbálgasd az arányokat, és találd meg azt, ami neked a legjobban bejön.

#4. Retek

Kiváló ellenszere a refluxnak a retek is, amely ugyanúgy egészséges és finom, mint a fentiek, nem mellesleg alacsony a kalóriatartalma is. Bár a retket inkább reggelihez használjuk „köretként”, egy kis kreativitással isteni smoothie varázsolható belőle, aminek fogyasztása jótékonyan hat a bélrendszerre. Plusz létfontosságú A-vitaminokat tartalmaz.

A retek titka és ereje a zöldség mustárolaj-tartalmában rejlik, amely csökkenti a gyomorsavképződést, de ugyanez az összetevő irritálhatja a felmaródott nyálkahártyát, ezért csak akkor fogyaszd, ha a nyelőcsöved nyálkahártyájának egészsége már helyreállt. Próbáld ki, és ha nem okoz refluxos tüneteket, akkor kifejezetten ájánlom, főként a Reflux Teakeverék fogyasztása mellett.

#5. Kelkáposzta

A kelkáposzta lúgosító étel, amely gazdag K- és C-vitaminban, kalciumban és antioxidánsokban. Emellett fehérjét is nagy mennyiségben tartalmaz, ezért kiváló alternatívája az állati eredetű fehérjének; szakértők szerint szuperétel, ami jótékony hatással bír a szervezetedre.

Tökéletes kombinációja a fent említett zöldségeknek a következő recept, ezért kísérletezz vele bátran:

  • egy maréknyi spenót
  • 3-4 brokkolirózsa
  • 1 levélnyi kelkáposzta
  • fél uborka
  • retek (meghámozva)
  • UKKO Reflux Teakeverék
  • egy kis narancs (ízesítéshez) 

Plusz titkos zöldség lehet reflux ellen az avokádót, ami turmixban és smoothie-ban is ideális összetevő, ráadásul istenien finom alapja lehet a krémeknek. Kevés mennyeibb dolog van például egy házi guacamolénál.

Próbáld ki a fentieket, és ha van saját tapasztalatod, írd meg nekünk bátran!

Érdemes tudni…

…hogy néhány fenti zöldség (és gyümölcs) fogyasztása refluxosoknak általában nem javasolt, annak ellenére, hogy kutatások során mindegyikről bebizonyosodott, jótékonyan hathatnak a betegségre, mivel lúgosító hatást fejtenek ki a gyomorban (azaz csökkentik a gyomorsavtermelés mértékét), és segítik az emésztést.

Például a retek, a citrom, a narancs és egyéb citrusfélék úgynevezett kontaktélelmiszerek, amelyek a gyomorra nagyon jó hatással vannak (ezért jók refluxosoknak), ám az egyébként is irritált nyelőcső állapotát tovább ronthatják, és ezáltal a kapcsolódó tüneteket (pl. égő mellkasi érzet, köhögés) fokozhatják. Márpedig ezek nem jók a refluxosoknak.

Röviden: Ha már lent vannak, akkor jót tesznek, de a amíg leérnek, ronthatnak a helyzeten. A megoldás: hozd rendbe a nyelőcsövedet, és bátran fogyaszthatsz kontakt élelmiszereket is. Hogyan? Például Reflux Teakeverékkel, amely védőréteggel vonja be a nyálkahártyát.

A kontaktélelmiszerek fogyasztását én elsősorban azoknak javaslom, akik már legalább egy hónapja rendszeresen isszák a teát. A tapasztalatok szerint ennyi idő alatt általában már helyreáll a nyelőcső nyálkahártyájának egészsége, köszönhetően a gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásnak, valamint a védőrétegnek, amit a tea hatóanyagai képeznek a nyelőcsőben.

Egyébként az, hogy kire milyen hatást fejtenek ki az egyes élelmiszerek, egyénenként eltérő lehet (mivel minden ember és minden állapot más és más), ezért a legjobb ha kíséretezel kicsit, azaz kipróbálod, és ha nem okoznak gondot, akkor bátran fogyaszthatod őket, mértékkel.

Jó étvágyat! És a végére itt az egyik kedvenc refluxos finomságunk: