Mit egyél a nyáron? 10 egészséges finomság (1. rész)
A jó idő beköszöntével és a nyár közeledtével szervezhetünk egyre kevésbé kívánja a nehéz ételeket, és mindinkább a könnyebb, légies finomságokra kezd el vágyni. Kétrészes cikksorozatunkba ezért összegyűjtöttünk 10 egészséges ételt, amelyek fogyasztása nem megterhelő, így azok tavasszal-nyáron kifejezetten jól esnek.
1. Avokádó
Több kedvenc (reggeli) receptünk összetevője az eredetileg Mexikóból származó, de ma már világszerte termesztett növény, amit korábban az aztékok is előszeretettel fogyasztottak, sőt, afrodiziákumnak tartottak. Európába a spanyol hódítók hozták be a 16. században, és két fontos dolgot érdemes tudni róla:
- krémes, mégis semleges az íze, ezért édes és sós ételek egyaránt készíthetők belőle (lehet alapja szendvicsnek és mártogatósnak is)
- főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz
Egyvalamiben a paradicsomhoz hasonlít: bár zöldségnek gondoljuk, valójában gyümölcsről beszélünk.
Hétköznapi felhasználóként leginkább a húsát hasznosíthatjuk (salátához, guacamoléhez, de akár tejturmixhoz vagy jégkrémhez, valamint húsokhoz és halakhoz is kiváló), magjából viszont hidegen sajtolt olaj és gyógyszirup is kinyerhető.
Az avokádó sok A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamint, illetve foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot és vasat tartalmaz. Fontos antioxidánsforrás, és a benne található olajok helyreállíthatják az étvágyat, erősíthetik a szervezetet.
Fogyasztása számos jótékony hatással bír:
- segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a daganatos megbetegedéseket
- csökkenti a káros (LDL) koleszterin szintjét és a szervezetben lévő gyulladásokat
- táplálja és hidratálja a bőrt, ekcéma kezelésében is hasznosítható
Amit nem árt tudni: hűtőben érdemes tárolni, mert hamar megbarnul a húsa felvágást követően. Érdemes nyersen fogyasztani: pirítósra is rakható, valamint salátaként is népszerű.
2. Kék áfonya
Nemcsak finom és közkedvelt, de csodaszer is: a kék áfonya az egyik legegészségesebb étel, amit a szakértők szerint rendszeresen kellene fogyasztani. A lédús gyümölcsnek rendkívül magas a vitamin- és antioxidáns-tartalma, ezért egy sok jótékony hatást tulajdonítanak neki:
- erősíti az immunrendszert
- lassítja az öregedési folyamatokat
- nehezíti a méreganyagok felszívódását
- segít a fogyásban (csökkenti a zsírsejtek számát és megakadályozza azok újraképződését)
- javítja a koncentrációs képességet és a memóriát
Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos megbetegedések kialakulása.
Mihez eheted? Legfőképpen magában, de jó ötletben (görög) joghurttal és müzlivel fogyasztani; ideális reggeli finomság a nyári időszakban.
3. Narancs
A tökéletes (nyári) frissítő, legfőképp akkor, ha a belőle készült lé semmi mást nem tartalmaz, csak a gyümölcs húsát (vagyis kerüld a bolti változatokat, inkább facsard magadnak otthon). Kevesen tudják, hogy a kalóriaszegény gyümölcs nemcsak C-, hanem A- és B-vitaminokat is tartalmaz, emellett rostban és ásványi anyagokban gazdag finomság.
A téli időszakban a gyakori (megfázásos) betegségeket és a depressziót kerülhetjük el rendszeres fogyasztásával, de ne mondjunk le róla tavasszal és nyáron se. Hiszen nemcsak hűsít és frissít, de az egészséget is megvédi: antioxidánstartalma miatt segíthet a daganatos betegségek megelőzésében, valamint támogatja a hasnyálmirigy működését és az emésztést. Jótékonyan hat az idegrendszerre, valamint a szívre és az érrendszerre, ez utóbbi miatt a cukorbetegeknek és a dohányosoknak is sokat kellene fogyasztaniuk belőle (a narancs ugyanis csökkentheti az érszűkület és érelzáródás kialakulásának esélyét).
Sőt, fertőzések idején se szabadna megfeledkezni róla, mivel a benne található természetes antibiotikus anyagok fájdalomcsillapító hatásukról is közismertek.
A narancs igazi mediterrán mosolyfakasztó, amit bármikor is fogyasztunk, mindig segít jobb kedvre deríteni.
4. Spenót
A titkos kedvenc, a zöldségek királya, avagy a vitaminbomba, amiről sokaknak még mindig csak a főzelék jut eszükbe, pedig a lehetőségek száma ennél azért jóval nagyobb…
… és a főzelék még csak nem is a legjobb, amit a spenóttal tehetünk, hiszen sok értékes dolog (így például a hőre érzékeny vitaminok) úgy elvesznek.
A jellegzetes mediterrán leveles zöldséget a reneszánsz idején ismerték és szerették meg, és máig tartó népszerűsége nem a véletlennek köszönhető: vitamin és ásványianyag-tartalom per kalória esetében a spenót világbajnok zöldség; ami szerencsére egész évben (és kis túlzással) mindenütt elérhető már. Nem viccből volt Popeye csodaszere, és ennek oka:
- magas oxalát- és nitráttartalom
- jelentős A- és C-vitamin (bár ezeket a főzéssel elveszítheted), továbbá B-vitaminok és E-vitamin
- antioxidánsok és ásványi anyagok tárháza (fitotápanyagok, továbbá cink, kalcium, magnán, réz)
- esszenciális omega-3-zsírsavak (ezeket szervezeted nem tudja előállítani, de gyulladáscsökkentő hatásuk miatt létfontosságú a szerepük)
- triptofán (támogatják a jó és pihentető alvást)
Ahogy azt írtuk, nemcsak főzelékként fogyasztható, hanem kiváló alapanyaga a salátáknak (ehhez bébispenótot használj), valamint reggelihez tojáshoz és szendvicshez is ajánljuk.
Tudtad például, hogy a francia hadseregben az első világháború során kötelező volt a katonáknak préselt spenótlével kevert bort adni? Érdemes hinni a régi bölcsességeknek, és nem árt a spenótot beiktatni az étrendbe.
5. Sárgadinnye
Kezeket fel azoknak, akik gyerekként nem szerették, felnőttként mégis imádják. Ha te is így érzel, akkor nem vagy egyedül, mert a sárgadinnye végül csak belopja magát az ember szívébe édes ízével, hűsítő tulajdonságaival és jótékony élettani hatásaival.
Az eredetileg Afrikából és Perzsiából (illetve a Kaukázus vidékéről) származó gyümölcs nemcsak a görögdinnyével, hanem a cukkinival és az uborkával is közeli rokonságban áll. Antioxidánsokban, A- és C-vitaminban, valamint B-vitaminokban gazdag, emellett jelentős ásványianyag-tartalommal is rendelkezik, ezért
- erősítheti az immunrendszert
- támogathatja a fogyókúrát (kalóriatartalma rendkívül kevés)
- helyreállíthatja a bél- és gyomorműködést
- rosttartalma miatt segítheti az emésztési folyamatokat
Nagyon szeretjük turmixként lehűtött Fogyasztó Teakeverékhez és Reflux Teakeverékhez, valamint uzsonnához, vacsorához kiváló sonkával és sajttal.
Voilá: