RED – Karcsúsító, bőrfiataltó antioxidánsbomba (a nyár legpirosabb kincseivel)

Jeges frissítő görögdinnyével, paradicsommal, Fogyasztó Teával és egy kis bazsalikommal. Meglepő kombinációban egy hihetetlenül finom, elképesztően egészséges és csodálatosan piros jéghideg felfrissülés.

Ígérd meg, hogy kipróbálod!

Összeillő páros

Hogyan kerülhet egy pohárba a görögdinnye a paradicsommal?

Egyrészt azért, mert mindkettő gyönyörű piros. A piros színt pedig egy likopin nevű, a karotinoidok családjába tartozó antioxidáns hatású festékanyagtól kapják. Ez a két termés tartalmazza a legtöbbet ebből a csodálatos anyagból, aminek számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatása van.

Másrészt, bár elsőre meglepően hangzik, de a görögdinnye a paradicsommal és az UKKO Fogyasztó Teával fantasztikus ízharmóniát alkot. Az ínyencek néhány bazsalikomlevéllel csavarhatnak egyet az ízeken, hogy egy még izgalmasabb, még egészségesebb koktélt kapjanak.

Több mint egy frissítő nyári ital

A görögdinnyéről köztudott, hogy kiváló hidratáló, hiszen 90%-a víz. Ha már próbáltad a Fogyasztó Teánkat jeges teaként elkészítve, akkor tudhatod, hogy az remek frissítő ital is lehet egy forró nyári napon. Ez a koktél azonban ennél sokkal többet tud.

Ha rendszeresen fogyasztod, sokat teszel vele az egészségedért, az alakodért és a szépségedért is, hiszen…

Egészséges

Az egészségre gyakorolt pozitív hatásait elsősorban magas antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-, valamint jelentős aminosav-tartalmának köszönheti. Rendszeres fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében, az emésztés serkentésében, a sejtszintű öregedés lassításában; számos krónikus betegség (köztük a daganatos-, valamint szív- és érrendszeri betegségek) és az időskori vakság kialakulási kockázatát is csökkentheti, valamint a máj és az izomzat méregtelenítésében is támogathat.

Karcsúsít

Talán meglepődtél azon, hogy egy olyan, hírhedten magas cukortartalmú gyümölcs, mint a görögdinnye, főszerepet kaphat egy karcsúsító koktélban.

Nos, a görögdinnye glikémiás indexe valóban magas, de tévhit, hogy a cukortartalma is az lenne. Igazából 100 gramm dinnye átlagosan mindössze 6-7 gramm cukrot tartalmaz, kalóriatartalma pedig kevesebb, mint egyharmada például a banánénak.

De a görögdinnye emellett még tartogat egy komoly meglepetést is a fogyni vágyóknak!

A dinnye húsa ugyanis, nagy mennyiségben tartalmaz (100mg/100ml) egy citrullin nevű aminosavat, amit a szervezetünk egy másik, L-arginin nevű aminosavvá alakít át. Egy korábbi kutatás megállapításai arra engednek következtetni, hogy az arginin egy enzim blokkolásával mintegy 60%-kal csökkenti a testzsír felhalmozódásának mértékét. Tehát ha rendszeresen görögdinnyét fogyasztasz (mértékkel), akkor a bevitt kalóriák kisebb mértékben alakulnak át zsírtelepekké.

Emellett az arginin a májban is nagy mennyiségben megtalálható, ahol a káros anyagok kiürítésében játszik kulcsszerepet. Pótlásával tehát a méregtelenítési folyamatokat is segítheted. Ennek a koktélnak a fogyasztásával tökéletesen hozzájárulhatsz a méregtelenítéshez, mert a paradicsom oxálsavtartalma is méregtelenítő hatású.

Ráadásul a Fogyasztó Teának és a görögdinnyének is vízhajtó hatása van, aminek köszönhetően nem csupán a méreganyagok mosódnak ki a szervezetedből, de a mohó kortyokkal a felhalmozódott pangó víz kiürítéséért is sokat tehetsz. Ez pedig jól jön, ha arra van szükséged, hogy 1-2 hét alatt megszabadulj néhány fölösleges kilótól vagy centimétertől.

A fogyás szempontjából további előnyös tulajdonsága a koktélnak az is, hogy a bazsalikom és a tea is serkenti az emésztést, plusz a Fogyasztó Tea gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat is, ami a testhő megemelésével hozzájárul a felhalmozott zsírtelepek elégetéséhez.

Megszépít

A koktél magas likopintartalma hozzájárul a sejtszintű öregedési folyamatok lassításához, aminek látható hatásai is vannak. Ugyanis a bőrnek is van likopintartalma, ami az első védelmi vonal a napsugárzással szemben, és ez fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.

Ha hidratált vagy és magas a bőröd likopintartalma, akkor annak bőrfiatalító hatásai lesznek, vagyis a bőröd egészségesebb, simább lesz, valamint kevésbé ráncosodik.

Recept

Hozzávalók:

Elkészítés

1. Készítsd elő a gyümölcsöket

Kezdésként fagyaszd meg egy kicsit gyümölcsöket. Ezzel a kis technikai trükkel érheted el azt a különleges kásás állagot, ami ennek a szuperegészséges és szuperfrissítő koktélnak a sajátossága.

Ehhez a felkockázott, kimagozott görögdinnyét és a feldarabolt paradicsomot rakd egy tányérra vagy tálcára, amire előzőleg sütőpapírt tettél. Szép sorban, nem egymásra halmozva, mert utána nem fogod tudni szétszedni őket. Ezután tedd be a fagyasztóba, cirka 1-1,5 órára.

Tipp: a dinnyemagokat érdemes eltávolítani, mert ledarálva kellemetlen ízt adnak az egyébként isteni finom italunkhoz. Én általában magszegény dinnyét használok, amiben szintén van néhány fehér mag, ezeket viszont nagyon nehéz kipiszkálni. Ezért a turmixolásnál erre odafigyelek, és csak néhányszor pulzálva, rövidebb ideig pépesítem a keveréket. Így a magok még nem zúzódnak össze.

2. Készítsd el a jeges Fogyasztó teát

A megszokott módon készíts teát, és a forró vízben 10 percig áztasd a gyógynövénykeveréket. A különbség csak annyi, hogy ezúttal két teáskanál teakeverékhez csupán 3 dl forró vizet kell használni (ahogy korábban, úgy most is koncentrátumot kell készíteni). Édesítésre most sincs szükség, hiszen a dinnye cukortartalma ezt megoldja.

Ezután egy nagyobb pohárba vagy kancsóba, vagy ha fér, rögtön a turmixgép tartályába tegyél néhány jégkockát, és öntsd rá az elkészült Fogyasztó Tea-koncentrátumot. Erre azért van szükség, mert nem szeretnénk, hogy a 40 fok fölött lebomló C-vitamin elillanjon a gyümölcsökből. Így kapsz egy nagyjából szobahőmérsékletű, kb. 5 dl-nyi teát, amihez már hozzá lehet rakni az enyhén fagyott gyümölcsöket.

3. Rakd össze a hozzávalókat

Ha már letelt az 1 óra, kiveheted a dinnyét és a paradicsomot a fagyasztóból. Mostanra tökéletesre fagytak, nem túl kemény, de már nem is puha az állaguk. Ha valamiért nem tudtad kivenni időben a fagyasztóból, akkor sem kell aggódni, mert amíg a teát elkészíted, bőven olvad annyit a nagy melegben, hogy használható legyen. Minél fagyottabb, annál kásásabb lesz az ital.

A sütőpapírnak köszönhetően könnyedén le tudod szedni a darabokat, amik rögtön mehetnek is a turmixtartályba. Ha kisebb a tartályod, akkor lehet, hogy nem fér bele minden egyszerre, ezért kicsit turmixolni kell rajta, hogy a dinnyedarabok összeessenek. Ezután mehet bele a többi.

Ezt követően jöhet a megmosott friss bazsalikomlevél. Fontos, hogy csak friss bazsalikomot használj, és mivel nagyon erős, aromás növényről van szó, csak kevés levélre lesz szükség.

4. Készítsd el a turmixot

Ha minden benne van a tartályban, mehet a turmixolás. Néhány rövid, pulzáló pépesítésre van csak szükség, és máris elkészül a friss, jéghideg, piros gyönyörűség, amit azonnal fogyaszthatsz is.
Ha még mindig nem elég a hidegből, akkor a turmixgépbe is tehetsz néhány jégkockát, vagy a pohárba, amibe kiöntöd a végeredményt.

Vigyázz, mert ez bizony annyira finom, hogy könnyen függőséget okoz. Ám akár mekkora is a csábítás, délután 4 után már ne igyál belőle, mert a Fogyasztó Teának élénkítő hatása is van, nem is beszélve a koktél vízhajtó hatásáról.

Nyári RED-kúra, a tökéletes alakért

Előfordul, hogy az embernek arra van szüksége, hogy pár hét alatt megszabaduljon néhány fölös kilótól és centimétertől, például egy közelgő esemény és egy szűk ruha kedvéért. Ha te is ebben a cipőben jársz, ez az ital komoly segítséget nyújthat számodra.

Ehhez azonban kúraszerűen kell fogyasztanod, 2-3 hétig minden nap, naponta 2 alkalommal. Azt is kipróbálhatod, hogy reggeli helyett is ezt iszod, a jobb hatás és a gyorsabb eredmény kedvéért. Figyelembe véve az összetevőket, ez az ital persze nagyrészt csak víz, ami rövid ideig telít el, de egy kései reggelit egy kis elszántsággal kombinálva simán ki tudsz vele váltani.

Ha komolyan veszed ezt a fogyókúrát, akkor van még néhány szabály, amit be kell tartanod:

  1. Az étkezések közötti nassolást felejtsd el (cukros-zsíros nasik, péksütemények, fagyik, jégkrémek), főleg az éjszakait! Inkább feküdj le hamarabb, ha másképpen nem megy.
  2. A főétkezéseidnél kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukor, fehér liszt, rizs), helyette inkább lassú felszívódású, összetett szénhidrátokat és rostos, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag ételeket válassz (méz, teljes kiőrlésű liszt, tönköly liszt, durum tészta, bulgur, köles, quinoa, zöldségek, gyümölcsök stb.)!
  3. A főétkezéseid között, közben és után igyál minél több folyadékot!
  4. Késő délután és este már ne fogyassz semmilyen gyümölcsöt, ahogyan RED-koktélt se. Ilyenkor a cukor rendszerint már nem tud elégni, és zsírrá alakul.
  5. Mozogj kicsit többet! Na, azért nem kell rögtön élsportolóvá válnod, de például néhány emeletet lépcsőzhetsz a lift helyett, vagy egy-két megállót sétálva is megtehetsz hazafelé.

Ne feledd, a kis dolgok is komoly eredményeket hozhatnak, ha rendszeresen csinálod őket!

Egészségedre!

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

KÜLÖNLEGES RECEPT a hétvégére! 😁😁 🥤🥤🥤🥤🥤🥤🥤 A PIROS, avagy a karcsúsító, bőrfiataltó antioxidáns-bomba a nyár legpirosabb kincseivel. Már a neve is brutális, igaz? 🤣 ——– Hozzávalók: * 200-250 gramm érett, kimagozott görögdinnye * 80-100 gramm érett paradicsom * 2 teáskanál UKKO Fogyasztó Teakeverékből főzött 3-4 dl friss tea * 2-3 friss bazsalikomlevél * jég Hogyan csináld? 1. Fagyaszd le a gyümölcsöket (apró cikkekre vágva). A görögdinnyét és a paradicsomot is magozd ki (ha esetleg nem tudnád: hivatalosan ez utóbbi is gyümi). 😮 Ha sütőpapírra rakod őket, nem fagynak össze (és le). 2. Készítsd el a jeges UKKO Fogyasztó Teát. Úgy tudsz teakoncentrátumot csinálni, hogy megváltoztatod a víz és a teafű arányát (1 liter víz helyett 2-3 dl-ben áztatod ki az adott mennyiségű teafüvet). 3. 1 óra után kiveheted a dinnyét és a paradicsomot a hűtőből. Turmixold össze, majd mehet bele a bazsalikom és a jég is. Öntsd hozzá a teakoncentrátumot, és… … fogyaszd frissen, jéghidegen! 😋 ‼️ Vigyázz, mert ez bizony annyira finom, hogy könnyen függőséget okoz. . . . . #turmix #smoothie #dinnye #paradicsom #finom #piros #vörös #red #bazsalikom #fogyi #recept #diéta

UKKO Tea (@ukko.tea) által megosztott bejegyzés,