Egészségesnek hitt fogyókúrás reggeli, ami hizlal! Hogy is van ez?

Napjainkban az egészséges vagy fogyókúrás táplálkozás jegyében a „tiszta”, natúr élelmiszerek iránti igény egyre csak nő, és ez jól van így. De vajon minden élelmiszer olyan egészséges és biztonságos, mint ami elterjedt róluk, vagy csak a marketingben erősek?

Reggeli müzli, granola és energiaszeletek

A müzli az egészséges reggeli szinonimájaként terjedt el. Persze nem egészen magától, hanem gondos, állhatatos marketingmunka eredményeképpen. Az egészséges életmódra és fogyásra vágyók milliói adták fel a reggeli tojásételeiket és pirítósaikat azért, hogy valami egészségessel indítsák a napot.

Csakhogy a müzlis dobozokban egy nagy adag hazugságot is elrejtettek.

A boltban vásárolt kész müzlikeverékek ugyanis akár 500(!) kalóriát és hihetetlen mennyiségű cukrot tartalmazhatnak. Gyakran több a cukor bennük, mint a rost, ami azért nem kis dolog, figyelembe véve az alapanyagokat. Ugyanez igaz az újjáélesztett népszerűségnek örvendő bolti granolára és az energiaszeletekre is. A cukron kívül találhatsz még bennük mesterséges színezékeket, ízfokozókat és persze tartósítószereket is.

Pedig a müzli és a granola, illetve a belőlük készített szeletek valóban nagyon egészségesek. Akkor, ha otthon készíted el magadnak. Egy kiváló müzlis reggelihez nincs is másra szükséged, mint egy kis natúr zabpehelyre, egy kanálnyira kedvenc magvaidból, néhány szem aszalt gyümölcsre és egy kis natúr joghurtra.

Máris kész a tápláló és egészséges reggeli… vagy mégsem? Talán nem ártana megvizsgálni még néhány elemét ennek a reggelinek.

Aszalt vagy szárított gyümölcsök

Az aszalt vagy szárított gyümölcs nagyszerű élelmiszer, kifejezetten ajánlott a fogyni vágyóknak is. Legalábbis a házi készítésű változatok. Az aszalványokban ugyanis megmaradnak a gyümölcs értékes rostjai, vitaminjai és ásványi anyagai, ezért a reggeli müzlidnek is kiváló alapanyaga lehet.

Csakhogy amikor aszalt gyümölcsöt vagy azokat tartalmazó keverékeket vásárolsz a boltban, akkor egy jó adag cukrot is megvásárolsz velük együtt. A gyártók ugyanis az aszalványokhoz szacharózt vagy cukrot adnak, hogy még jobb legyen az ízük. Ráadásul többségüket kénnel vagy kéndioxiddal kezelik, hogy megelőzzék a gyümölcsök bebarnulását, ez pedig komoly gyomorproblémákat, hányást idézhet elő; már egyetlen zacskónyi aszalvány elfogyasztása után is, különösen gyerekeknél.

Ezekkel a hozzáadott anyagokkal, és cukorral, a bolti aszalt gyümölcsök kifejezetten károsak lehetnek az egészségedre, és egész biztosan nem segítik elő a fogyásodat.

A zsírszegény joghurt átverés

Amikor fogyni szeretnél, az egyik első dolog amit megteszel, hogy alacsony zsírtartalmú élelmiszereket keresel. Ez természetes. Ilyenkor gyakran kerül a kosárba például a zsírszegény natúr joghurt a normál változatok helyett. Azzal az megelégedettséggel vásárolod meg és fogyasztod el, hogy máris valami jót tettél az egészséged és a fogyásod érdekében.

Az a rosszhírem van, hogy ez egyáltalán nem igaz.

Azok az élelmiszer készítmények, amelyek zsírtartalmát mesterségesen csökkentették, méghozzá komoly mértékben, sajnos igencsak vacak ízűvé válnak. Jól tudják ezt a gyártók is, ezért ellensúlyozásképpen jócskán felcukrozzák ezeket a termékeket, különben a kutya sem venné meg őket.

Így viszont csupán az egészség illúzióját vásárolhatod meg, mert a zsírcsökkentett, de megnövelt cukortartalmú élelmiszerek mindennek mondhatóak, csak egészségesnek nem. A fogyást pedig nem csak, hogy nem segítik elő, de egyenesen hizlalnak is.

Tehát amikor jóhiszeműen az alacsony zsírtartalmú készítményeket választanád, jusson eszedbe, hogy ha egészségről és fogyásról van szó, akkor nem a zsír, hanem a cukor a legfőbb ellenség.